De ce merg tinerii musulmani si crestini sa lupte pentru Statul Islamic

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 09:45
7111 citiri
De ce merg tinerii musulmani si crestini sa lupte pentru Statul Islamic
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei mai multi dintre tinerii care se alatura Statului Islamic sunt recrutati de prieteni sau membri ai familiei si rareori sunt radicalizati in moschee, sustine un academician de la Universitatea Oxford.

Vorbind la o conferinta organizata de ONU la New York, Scott Atran a declarat ca, potrivit unui studiu recent, trei sferturi dintre luptatorii straini care se alatura ISIL au fost incurajati sa faca asta de catre prieteni si apropiati, scrie The Independent.

Totodata, circa 20% au fost recrutati chiar de membri ai familiei, iar doar 5% au fost radicalizati in interiorul moscheilor, a mai spus specialistul.

Prezenta moscheilor in tarile occidentale a ridicat mari semne de intrebare dupa atentatele teroriste din Paris, de acum aproape doua saptamani, soldate cu 130 de morti.

Autoritatile au facut apel la comunitatile musulmane sa faca mai multe eforturi pentru a identifica si denunta extremismul format in aceste lacase de cult.

Atentate teroriste la Paris: Guvernul francez vrea sa desfiinteze moscheile radicale

Insa o cercetare realizata recent de Atran arata ca "radicalizarea rareori se face in moschei" si cu siguranta nu prin intermediul unor straini.

Academicianul a precizat ca Statul Islamic a creat acelasi tip de "forta revolutionara" ca in timpul Revolutiei franceze, Revolutiei bolsevice din Rusia si expansiunii Germaniei naziste.

Expertul arata ca Occidentul i-a prezentat, in mod gresit, pe militantii ISIL drept niste teroristi lipsiti de ratiune, cand, in realitate, jihadistii ii inteleg pe tinerii pe care ii rectruteaza "mult mai bine decat guvernele impotriva carora lupta acestia".

Ministrul francez de Externe: Membrii Statului Islamic sunt niste monstri

Scott Atran a declarat ca multi simpatizanti ai Statului Islamic provin, de fapt, din familii crestine "si se intampla sa fie cei mai aprigi dintre toti luptatorii".

Academicianul a mentionat ca tinerii sunt atrasi de Statul Islamic pentru ca li se promit "glorie si aventura", iar "jihadul le ofera sansa de a deveni eroi".

Campania de informare a Occidentului - care insista ca teroristii ISIL sunt rai, taie capete si vor tina femeile in lanturi - nu este eficienta, a precizat Atran, care a intervievat mai multi luptatori capturati ai Statului Islamic si ai Frontului al-Nusra.

Cum isi justifica Statul Islamic brutalitatea

Desi despre luptatorii straini ai organizatiei jihadiste se spune ca sunt spalati pe creier, Atran sustine ca majoritatea acestora, in special cei din Europa, se alatura ISIL voluntar, in deplina cunostinta de cauza.

De ce va esua in cele din urma Statul Islamic

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#luptatori recrutati moschee, #luptatori straini Statul Islamic, #recrutari Statul Islamic , #Statul Islamic