Destainuirile unui comandant al Statului Islamic: Despre cum ii pregatea pe kamikaze si singurul regret

Luni, 31 August 2015, ora 18:00
5656 citiri
Destainuirile unui comandant al Statului Islamic: Despre cum ii pregatea pe kamikaze si singurul regret
Foto: Twitter/Islamic State Media

Abu Abdullah, un comandant din Bagdad al Statul Islamic, povesteste sfidator din inchisoare despre campania sa sangeroasa in care au fost ucisi peste 100 de oameni, inclusiv copii.

Timp de aproape un an, Abu Abdullah a fost cel mai cautat om din Bagdad. Era cunoscut in randul liderilor Statului Islamic drept "organizatorul", adica cel responsabil pentru repartizarea jihadistilor kamikaze in atacuri sinucigase asupra moscheilor, universitatilor, punctelor de control si pietelor din Irak, relateaza The Guardian.

Lupta impotriva Statului Islamic e impiedicata - Motivul la care poate ca nu te gandeai

Acum, casa lui este o celula inghesuita dintr-o inchisoare de maxima securitate de la marginea capitalei irakiene, unde si-a petrecut ultimele 11 luni, de cand a fost capturat.

De acolo, el a povestit pentru jurnalistii The Guardian despre rolul jucat in campania de teroare a Statului Islamic. Abdullah a trimis 15 extremisti kamikaze sa comita atentate sinucigase in Bagdad.

Comandantul a stat alaturi de ei si s-au rugat impreuna in ultimele ore, inainte sa ii conduca la tintele pe care urmau sa le atace si sa ii urmareasca in timp ce se aruncau in aer. Estimeaza ca peste 100 de oameni au murit in atentatele pe care le-a orchestrat, de cele mai multe ori membri ai fortelor de securitate, dar si civili obisnuiti, printre care femei si copii.

Nenorociti pe viata de Statul Islamic: Povestile cumplite ale copiilor pe care a vrut sa-i faca soldati

"Veneau la mine la atelier (teroristii sinucigasi - n.red.). Ne intalneam la usa si, mai intai, ii salutam si ma uitam la ei sa vad daca sunt pregatiti. Apoi ne asezam ca sa ne rugam si sa citim din Coran", a explicat Abdullah.

Nu putini dintre ei au avut indoieli inainte de misiune, insa toti si-au dus atacul la final cu succes. "Ii ajutam sa isi aranjeze centura de sinucigas si o ascundeam astfel incat sa nu fie descoperita la punctele de control. Uneori faceam asta in ultimul moment", a marturisit comandantul.

Intrebat care este mesajul sau pentru Occident, Abdullah a raspuns: "Islamul vine. Ce a obtinut Statul Islamic in ultimul an nu poate fi distrus. Califatul este o realitate".

Abdullah, al carui nume real este Ammar Ali al-Khazali, sustine ca e membru al Statului Islamic inca din 2004, iar drumul catre jihad nu a fost unul direct. S-a nascut musulman siit si a practicat aceasta religie pana la finalul anilor 1990, cand s-a convertit la islam sunit si a condamnat invataturile sectei rivale.

El a fost activ in cadrul gruparii teroriste pana in anul 2007, cand a fost impuscat in cap. Dupa o pauza de circa patru ani si-a reluat activitatea. "Voiam sa traiesc intr-un stat islamic condus de (legea islamica - n.red) sharia. Vreau tot ce vrea si ISIL. Scopurile lor sunt si scopurile mele, nu e nicio diferenta", s-a destainuit extremistul.

Nici liderii Statului Islamic nu scapa de furia jihadistilor - executie la nivel inalt

Chiar acum, dupa ce a fost condamnat la moarte, Abdullah gaseste o justificare simpla pentru moartea celor peste 100 de oameni.

"Cei mai multi dintre oamenii care au murit erau tinte intemeiate, iar cei prinsi la mijloc in atacuri vor fi acceptati de Dumnezeu. O singura data am avut regrete. Un martir pe care l-am dus in piata Qadhimeya s-a aruncat in aer langa niste femei si copii, iar asta m-a ravasit, insa a doua zi am fost din nou linistit.

Stiam ca trebuie sa am incredere in ideologia mea, asa ca mi-am vazut de treba in continuare. Tot ce am facut a fost in concordanta cu credinta mea. Nu vreau sa vorbesc despre regrete si nu vreau sa vorbesc nici despre familia mea", a spus teroristul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Statul Islamic comandant, #Statul Islamic atacuri sinucigase , #Statul Islamic