Documentele secrete care dezvaluie structura Statului Islamic

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 15:29
7070 citiri
Documentele secrete care dezvaluie structura Statului Islamic
Foto: Der Spiegel

Desi par motivate exclusiv de fanatism religios, actiunile organizatiei Statul Islamic sunt, de fapt, foarte atent calculate. Acest lucru reiese din planurile privind preluarea teritoriilor din nordul Siriei, planuri puse la cale de fostul lider al ISIL, militarul irakian Haji Bakr.

Distant, politicos, lingusitor, extrem de atent, lipsit de onestitate, malitios. Asa il descriu rebelii din nordul Siriei pe Haji Bakr. Insa multe incertitudini planau asupra identitatii reale a acestuia, scrie publicatia germana Der Spiegel, care a intrat in posesia planurilor amintite.

Nici macar cei care l-au ucis in ianuarie 2014 nu stiau ca barbatul inalt, care se apropia de varsta de 50 de ani, era de fapt liderul strategic al Statului Islamic.

A fost una dintre rarele sale erori de planificare, insa s-a dovedit a-i fi fatala.

Nimeni nu ii stia numele real, acela de Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, ba chiar pseudonimul Haji Bakr era prea putin cunoscut.

Iar acest lucru facea parte din planul sau. Fostul colonel al serviciilor secrete ale fortelor aeriene de aparare ale lui Saddam Hussein tragea in secret sforile in cadrul ISIL de multi ani.

Rolul sau nu a fost cunoscut niciodata cu exactitate. Insa cand arhitectul Statului Islamic a murit, a lasat in urma ceva ce intentiona sa pastreze strict secret: planul detaliat al Statului Islamic.

Documentele ofera rara oportunitate de a intelege modul in care este organizata conducerea ISIL si care este rolul fostilor oficiali din guvernul lui Saddam Hussein in aceastra structura. Mai presus de toate, arata cum a fost planificata preluarea teritoriilor din nordul Siriei, facand posibil avansul organizatiei in Irak.

Impreuna cu alte cercetari intreprinse de sursa citata, documentele sunt o dovada a faptului ca instructiunile lui Bakr erau indeplinite cu meticulozitate.

Planul lui Bakr

Documentele dateaza dintr-o perioada in care putini auzisera de Statul Islamic. La sfarsitul anului 2012 Bakr a calatorit in Siria cu un plan simplu: sa captureze un teritoriu cat mai mare posibil in Siria, iar apoi sa invadeze Irakul.

In acest scop, Bakr s-a mutat in Tal Rifaat, la nord de Aleppo, de unde a inceput sa schiteze structura Statului Islamic, sa intocmeasca liste cu recrutarea treptata a localnicilor si sa stabileasca cine supravegheaza pe cine.

Insemnarile sale nu erau un manifest de credinta, ci un plan de cucerire, un plan foarte precis pentru un serviciu secret al Statului Islamic.

Planul a fost implementat cu o uimitoare acuratete in urmatoarele luni.

Incepea mereu cu acelasi detaliu: recrutarea de oameni sub pretextul deschiderii unui centru Dawah pentru misionari ai Islamismului. Dintre participantii la cursurile despre viata islamica erau alesi unul sau doi barbati care erau instruiti apoi pentru a-si spiona orasele si a obtine informatii despre familiile puternice, despre numele si dimensiunea brigazilor de rebeli din localitati si o multime de alte informatii.

Expansiunea Statului Islamic a inceput discret, iar spre sfarsitul anului 2012 nimeni nu stia carui grup ii apartin taberele militare aparute in cateva regiuni.

Operatiunea din Raqqa avea sa devina prototipul cuceririi complete.

Pana la sfarsitul anului 2013, totul mergea conform planului lui Bakr. Califatul se extindea oras cu oras, in timp ce rebelii pareau paralizati de sinistra putere a ISIL.

Insa cand un lider al rebelilor sirieni a fost torturat pana la moarte, brigazile siriene s-au unit importriva Statului Islamic, care a fost nevoit sa se retraga din regiuni intinse din nordul Siriei, inainte de a beneficia de ajutorul a 1.300 de militanti. Victoria s-a datorat tacticilor folosite pentru a-i induce in eroare pe rebeli.

Haji Bakr s-a retras in micul oras Tal Rifaat. In ianurie 2014, in urma unui atac al rebelilor, orasul a fost impartit de cele doua tabere timp de cateva ore, iar Bakr a fos prins in partea gresita, unde a fost ucis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#documente secrete Stat Islamic, #organizare Stat Islamic , #Statul Islamic