Domnia fricii de Statul Islamic: Americanii acuza ca un oras crucial a fost abandonat fara lupta

Sambata, 23 Mai 2015, ora 18:19
6003 citiri
Domnia fricii de Statul Islamic: Americanii acuza ca un oras crucial a fost abandonat fara lupta
Foto: Captura video Al Jazeera

Fortele de securitate irakiene au fugit din orasul Ramadi fara sa opuna rezistenta, in ciuda faptului ca aveau o superioritate de 10 la 1 fata de militantii Statului Islamic.

Informatiile vin la aproape o saptamana de cand orasul irakian a cazut in mainile jihadistilor, fiind dezvaluite de doi oficiali ai apararii americani, care sustin ca principala vina pentru infrangerea de la Ramadi o au fortele de securitate irakiene, relateaza USA Today.

Statul Islamic continua asaltul - a mai capturat un oras

In zilele dinainte de caderea orasului, o combinatie de atacuri spectaculoase cu masini capcana, ambuscada unei patrule armate irakiene si vremea extrema au speriat fortele irakiene. Declansatorul s-ar putea sa fi fost insa o furtuna de nisip minora, care i-a facut pe comandantii irakieni sa creada ca avioanele de razboi americane nu vor putea sa bombardeze tintele Statului Islamic.

Unul dintre oficialii care au vorbit sub protectia anonimatului sustine, insa, ca un telefon dat partii americane ar fi lamurit acea neintelegere.

De ce este cruciala victoria Statului Islamic la Ramadi - efecte de la Bagdad la Washington

Astfel, fortele irakiene, soldatii si politistii s-au panicat cand s-au gandit ca nu vor fi protejati de avioanele de lupta americane, astfel ca si-au abandonat posturile. Mai mult, au lasat in urma vehicule si arme furnizate de Statele Unite, care se afla acum in mainile militantilor.

Statul Islamic, cea mai importanta victorie de cand au inceput bombardamentele americane

Caderea orasului Ramadi, weekendul trecut, a venit la doar cateva zile dupa ce Pentagonul a proclamat fortele irakiene la conducere, fiind o lovitura importanta pentru strategia Statelor Unite de a antrena si a oferi asistenta fortelor locale in lupta impotriva extremistilor din Statul Islamic.

Jihadistii Statului Islamic continua sa inainteze in fiecare zi, atat in Siria, cat si in Irak, astfel ca dupa ce si-au extins controlul asupra orasului antic sirian Palmira, miercuri, au capturat vineri si orasul irakian Husaiba.

Preluarea orasului Ramadi de catre Statul Islamic este considerata a fi cea mai mare pierdere pentru fortele irakiene de la inceputul loviturilor aeriene americane care vizeaza extremistii, din septembrie 2014.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#militari irakieni fugit Ramadi, #forte irakiene fugit Ramadi, #Statul Islamic ocupat Ramadi, #Statul Islamic capturat Ramadi , #Statul Islamic