Exclusiv Povestile a trei kurzi din Romania despre ororile Statului Islamic in locurile lor natale

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 12:17
24258 citiri
Exclusiv Povestile a trei kurzi din Romania despre ororile Statului Islamic in locurile lor natale
Foto: Ziare.com

Azdasher Naszan este medic la spitalul CF 2 din Bucuresti, venit de aproape 30 de ani in Romania si casatorit aici. In acelasi timp este kurd sirian, nascut in orasul Kobani, aflat acum pe punctul de a cadea in mainile Statului Islamic.

Sido Mustafa, om de afaceri si inginer, este un alt kurd din Kobani, venit de 12 ani in Romania, tot cu familie romaneasca. Hidir Koci e kurd din Turcia.

E de inteles de ce ii doare sufletul cand vad purificarea etnica realizata de jihadistii Statului Islamic, care au gonit, cu ororile lor, o populatie de aproape 400.000 de kurzi din districtul Kobani. Inconjurat din trei parti de teritoriile controlate de islamisti, orasul, spun ei intr-un interviu pentru Ziare.com, era o oaza de normalitate pentru sute de mii de refugiati.

"Kobani ramasese singurul loc unde puteau veni oamenii simpli, vai de mama lor", povesteste Sido Mustafa.

Cine sunteti?

Ardasher Naszan: Ma numesc Ardasher, sunt venit in Romania de pe vremea lui Ceausescu, pentru studii, am terminat specializarea obstretica-ginecologie, m-am casatorit aici si am o fetita, de un an si cinci luni.

Sido Mustafa: Eu sunt aici de aproape 12 ani, pentru afaceri, sunt inginer mecanic auto, sunt casatorit aici, am doi doi copii. Ma cheama Sido, dar soacra mea imi zice Simon. Copiii mei, care stateau cu sotia mea in Kobani, au venit aici de 7 luni. Sotia a vrut sa facem casa acolo.

Cunoasteti situatia din Kobani?

A.N.: Aproape 90% din populatie a plecat din Kobani. In provincie locuiau aproape 400.000 de oameni, majoritatea kurzi, mai existau si cateva sate de beduini.

Eu incerc sa aflu tot ce se poate, tot ce e nou. Ma uit la posturile noastre kurde de televiziune.

Kobani, din punct de vedere istoric, apartine de provincia turceasca Urfa. Acum Kobani este impartit in doua de o linie de tren, Orient Express. Jumatate e pe partea turceasca, jumatate pe partea siriana. Macar de-ar face un coridor umanitar, sunt 10-15.000 de refugiati blocati chiar pe granita.

Cum se face ca luptatorii kurzi, acei peshmerga, nu reusesc sa stavileasca ofensiva ISIL?

A.N.: Nu este vorba de peshmerga, peshmerga sunt soldatii kurzi din Irak. Este o armata nu foarte dotata, guvernul irakian nu a lasat armata kurda sa aiba armament bun. Geografic, orasul nostru este foarte departe de restul Kurdistanului, de partea de nord a Irakului. In trecut, Kobani era legat de alte teritorii kurde.

Legatura dintre teritoriile kurde nu mai exista din cauza actiunilor guvernului sirian, care a adus populatie araba. Kurzii de acolo practic nu aveam voie sa cumparam case, terenuri. Am foarte multe rude care stateau acolo si care nu puteau cumpara legal decat pe numele unor arabi.

Cine sunt acesti atacatori?

A.N.: Sunt veniti si din afara, din Tunisia, Europa, Cecenia, dar si sunniti arabi. Au armament foarte bun. Nu este un razboi in sensul ca o armata ataca o armata. Ei vin si darama casele, omoara animale. Ataca un orasel, un sat. Taie gatul barbatilor si copiilor, iar femeile le violeaza, apoi le duc la bazar si le vand. Femeile se ruleaza de la unul la altul. Nu numai kurzii sunt in situatia asta, ci oricine nu e de acord cu gandirea lor.

Hidir Koci: In Sinjar (provincia din Irak unde traiau kurzii Yazidi - n.red.), au participat la masacre si vecinii arabi din zona. Daca kurzii fac de 10 ori o rugaciune musulmana nu conteaza. Daca nu esti la putere, nu esti musulman. Cand esti puternic, abia atunci esti musulman. Kurzii, sarmanii de ei, nu au putere.

S.M.: Cand a inceput razboiul in Siria, kurzii, care ocupa trei regiuni la granita cu Turcia, Afrin, Kobani si Qamishli, au spus regimului sirian sa plece din bazele locale, pentru ca islamistii le vor ataca. Kobani e la mijloc si pana la fiecare dintre cele doua regiuni sunt cam 200 de kilometri. Intre ele sunt teritorii arabe. Kurzii nu au atacat pe nimeni.

Guvernul nu v-a lasat bazele pline de armament?

S.M.: Nimic. Iar kurzii nu au atacat pe nimeni. Cand soldatii au plecat din Raqqa, cel mai mare oras aflat in mainile ISIL, au lasat tot armamentul. Toti refugiatii din zonele de razboi au venit in zonele kurde. Din Alepp, din Homs, Hamma, din Damasc. De la 400.000 de oameni in zona Kobani, au ajuns aproape un milion. Refugiati arabi, nu kurzi, iar kurzii i-au primit pe toti.

Apoi au inceput atacurile, din toate partile. Asa a aparut partidul kurd YPD, cu aripa militara YPG. Nu pentru atac, ci pentru aparare. Asta nu a convenit nici Turciei, nici regimului sirian, nici irakian. Kurzii au ajuns aproape o tara in Irak, daca ajung un mare Kurdistan?

ISIL i-a atacat pe kurzii din Irak, acum au inceput in Siria. ISIL este de fapt ca o firma cu care faci afaceri, ca o telecomanda pe care apesi. Tarile carora nu le convine ceva, dau o directie. De ce Kobani? Nu are nici petrol, nu are industrie, avem doar niste dulciuri. Este o zona agricola. Kobani ramasese singurul loc unde puteau veni oamenii simpli, vai de mama lor.

H.K.: Sistemul politic din regiunea autonoma kurda din Siria era foarte bun, exista un Parlament, in care erau reprezentate toate nationalitatile si religiile, si chaldeenii, si arabii, si kurzi si turcii. Asta nu convine Turciei. Era democratie. Ei nu vor sa se creeze o alternativa democratica in zona asta.

Daca ne gandim bine, nici kurzii din Irak nu vor asta, pentru ca in Kurdistanul irakian sunt doua mari clanuri care si-au impartit puterea. In Kobani, era un sistem ca in cantoanele elvetiene. Si trebuie omorat.

A.N.: De doi ani de zile ISIL a intrerupt apa din Eufrat pentru civili. Curentul electric, de doi ani de zile nu exista.

S.M.: Turcii dau acum vina pe PKK, desi sunt in proces de pace. Exista trei spitale in Turcia, in Aitab, Urfa si Antiohia, in care primesc teroristi ISIL.

A.N.: Un reprezentant al celui mai mare partid de opozitie din Turcia tocmai a zis ca un mare lider al Statului Islamic se trateaza in Gaziantep, la un spital.

S.M.: Toti zic ca kurzii sunt de partea regimului Assad. Intre Alep si Kobani sunt 160 de kilometri si la Alep sunt avioane siriene, puteau sa vina sa ajute. N-au venit. Intre Tal Abyad si Raqqa era o mare baza a armatei. Puteau sa dea armamentul kurzilor. Nu ne-au dat. L-a luat ISIL.

A.N.: Cele mai moderne arme sunt cele din irak, inclusiv tancuri Abrams. Ele au ajuns la Statul Islamic. Oriunde lupta, Statul Islamic lupta usor, pentru ca au armament bun, luat de la armata irakiana.

Ce are Statul Islamic cu kurzii sunniti?

S.M.: Intrebam: ISIL lupta impotriva nemusulmanilor. Dar noi, kurzii, suntem toti sunniti in zona asta. Daca asta e motivul, de ce nu se lupta cu Assad? In Kobani suntem toti sunniti, exact cum vrea ISIL. Numele noastre sunt Mustafa, Mohamed. De ce atunci vin aici? E de fapt interesul Turciei. In doi ani de zile, Turcia a vazut ca populatia kurda si-a facut o armata de aproape 100.000 de oameni.

Lupta si femeile. Fratele meu, care e electrician, a vazut in Kobani un grup de prizonieri ISIL si i-a intrebat: Noi nu suntem musulmani? Nu vedeti ca sunt doua-trei moschei in fiecare cartier? De ce spuneti ca suntem necredinciosi?

A.N.: Prizonierii lor sunt tratati exact ca in conventiile internationale.

S.M.: Acum toata ofensiva ISIL se indreapta spre Kobani. De ce?

A.N.: Statul turc nu lasa sa fie niciun cordon umanitar pentru oamenii din zona. Se mai gandeste.

Rude mai aveti acolo?

A.N.: Eu nu mai am, ca toti au plecat. Am rude in rezistenta. Nu a murit inca nimeni. Insa ISIL bombardeaza haotic, sa distruga.

S.M.: Stiam o familie care locuia intr-un sat de la langa Kobani, la trei kilometri. Au murit toti intr-un bombardament. Lumea se intreaba: de ce noi? Am atacat pe cineva? Am omorat pe cineva? ISIL au acum alta politica; merg la familiile de arabi din Jarablus si iau oameni cu forta, pentru inrolare, sub amenintarea decapitarii.

A.N.: La ei nu exista notiunea de prizonieri. Au prins trei luptatoare kurde, le-au decapitat si capetele le-au pus intr-o intersectie mare, langa Kobani. Asta e la ordinea zilei, decapitarea.

S.M.: Vorbim mereu cu neamurile de acolo si ne mai spun de o alta practica: cand le sunt omorati oamenii, cei din ISIL le taie capetele si le iau cu ei, ca sa nu se vada cine sunt, sa nu se vada din care zona vin, ca poate sunt vecini.

A.N.: Kurzii de acolo nu sunt radicali islamici. Vizavi de casa mea din Kobani e o biserica crestina. Mama mea e armeana. Soacra mea a fost in Kobani si cand au aflat vecinii, intrau in magazin si ii ziceau: lasa, nu vreau bani. Avem vreo 5-6 romance in Kobani. Si din Rusia.

Traditional, cum e privita femeia la kurzi?

H.K.: In Orientul Mijlociu, femeia kurda e ceva minunat. Se lupta mai curajos decat baietii. Niciun musulman nu accepta asa ceva, pentru ca ei cred ca femeia trebuie sa fie sluga barbatului si sa ramana sclava.

S.M.: Sa mearga la 10 metri in urma barbatului.

A.N.: In istorie, la kurzi, femeile au avut si roluri de conducatoare.

S.M.: Femeia kurda iese afara singura, face cumparaturi, nu sta ca un ninja, sa nu se vada nimic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#StatulIslamic kurzi Kobani atac, #Kobani kurzi Romania atac, #Kobani kurzi Romania islamisti , #Statul Islamic