Femeile lupta impotriva Statului Islamic: Ne aparam pamantul, religia si drepturile (Galerie foto)

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 19:45
6402 citiri
Femeile lupta impotriva Statului Islamic: Ne aparam pamantul, religia si drepturile (Galerie foto)
Foto: The Telegraph

In muntii sirieni, o unitate de lupta alcatuita din 11 femei se antreneaza pentru a lupta impotriva Statului Islamic. Sentimentul de datorie, dar si dorinta de a-si apara pamantul, religia si drepturile le determina pe aceste femei kurde sa lupte impotriva celor care le-au distrus caminele.

Peste 1.000 de oameni s-au alaturat Unitatii de Rezistenta Sinjar, pregatindu-se sa lupte alaturi de Unitatea de Protectie a Poporului (YPG) si Unitatea de Protectie a Femeilor (YPJ), aripa feminina a armatei Comitetului Suprem Kurd, scrie The Telegraph.

La inceputul lunii august, aproximativ 200.000 de membri ai minoritatii religioase yazidite si-au parasit locuintele din provincia Sinjar atunci cand Statul Islamic a preluat controlul. Extremistii le-au cerut sa se converteasca la islamism, iar in caz contrar, aveau sa fie omorati.

In timp ce multi dintre ei s-au refugiat in regiunea Kurdistan, mai mult de 15.000 au mers in muntele Sinjar, de unde au fost escortati in Siria, unde sunt adapostiti si in prezent.

Povestile luptatoarelor Yazidi

De cealalta parte, femeile Yazidi si-au creat propria armata, fiind pregatite sa lupte impotriva Statului Islamic.

"Pentru mine si pentru poporul meu voi merge la Sinjar. Fie voi muri, fie voi putea trai in libertate. Suntem antrenate pentru manui pustile cu luneta, kalasnikovul si grenadele", a declarat tanara Hend Hasen Ahmed, in varsta de 26 de ani.

Dar femeile au un obiectiv comun: eradicarea SI din Sinjar. Conduse de acest gand, pregatirea militara, care dureaza doar doua saptamani, devine mai usor de suportat.

Un singur frate din cei 16 membri ai familiei lui Hend Hasen Ahmed a supravietuit "genocidului SI" din orasul sau natal. La fel ca majoritatea femeilor de aici, ea arata imbatranita, evenimentele din ultimele saptamani punandu-si amprenta asupra sa.

"Sotul meu s-a alaturat YPG. El s-a intors in Sinjar dupa mine si mi-a spus ca ar trebui sa lupt si eu pentru a redobandi drepturile familiei mele", a spus Hend Hasen Ahmed.

Vorbeste cu mandrie despre sotul ei. In prezent el se afla in Irak, luptand impotriva gruparii extremiste. Desi nu pot comunica, dedicarea fata de aceasta miscare de rezistenta ii determina sa ramana uniti.

Nofa Xero Resho are 30 de ani si este cea mai in varsta din armata. Dupa ce SI a preluat control, s-a despartit de sotul ei lansandu-l cu cei doi copii. Nu a primit nicio veste din partea lor, din momentul in care a plecat din Irak.

"M-am alaturat armatei pentru a-mi apara pamantul si religia. Toti yaziditii sunt copiii mei", a spus ea.

ONU - 2000 de femei si copii sechestrati de Statul Islamic

De cealalta parte, Gemed Serham Morad, in varsta de 18 ani, este cea mai tanara. Ea isi aminteste ultima noapte petrecuta in orasul sau natal Tel Azer, cum a fugit alaturi de familia sa in munti dupa ce fortele militare irakiene kurdistane s-au retras din Sinjar, lasand loc puterii ISIL. Acum, ea nu poate lua legatura cu ei.

"M-am alaturat Unitatii de Rezistenta Sinjar pentru a-mi apara pamantul, religia si pentru a recapata drepturile familiei mele. De asemenea, pentru drepturile femeilor care acum se afla in mana ISIL. Nu mi-e teama, trebuie sa-mi curat pamantul. Ne vom intoarce acasa si vom trai sub religia mea", a explicat ea.

"Daca nu am un pamant, nu am o religie", a adaugat Nerges Omer Saleh, in varsta de 24 de ani.

Pentru tanara Nora Qasem Naser, in varsta de 22 de ani, lupta inseamna si razbunare. In urma cu patru ani, fratele sau a fost ucis in Mosul de catre cei care ulterior au devenit parte a gruparii Statul Islamic.

"ISIL mi-a omorat fratele. Din acel moment am vrut sa iau armele si sa lupt impotriva lor, de aceea nu mi-e teama", a spus ea.

Potrivit unui raport ONU, peste 2000 de femei si copii sunt tinuti prizonieri de catre membrii SI, iar in ultimele trei saptamani, circa 300 de femei Yazidi din Irak au fost "distribuite sau vandute" ca sclave in Siria.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Siria femei lupta, #lupta Statul Islamic femei, #luptatoare yaziditi Irak, #femei Irak razboi , #Statul Islamic