Femeile luptatoare care au alungat Statul Islamic din fieful sau

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 11:07
8080 citiri
Femeile luptatoare care au alungat Statul Islamic din fieful sau
Foto: Arhiva Hepta.ro

Orasul sirian Raqqa a fost eliberat acum cateva zile de sub controlul Statului Islamic, iar printre cei care au facut posibil acest lucru se numara si femeile kurde.

Mai precis, este vorba despre luptatoarele kurde, care au sarbatorit in aceasta saptamana, in Raqqa, dupa infrangerea militantilor islamisti, a caror "domnie" brutala in oras s-a incheiat dupa aproape patru ani, aminteste CNN.

Atunci cand au fost intrebate ce le-a motivat sa se avante intr-una dintre cele mai aprige batalii de pana acum impotriva gruparii teroriste, femeile au spus ca au facut-o atat pentru cauza kurda, cat si pentru libertatea femeilor din Raqqa. Acestea cu precadere au suferit opresiuni pe care multi le-ar considera inimaginabile.

Spre exemplu, jihadistii au capturat si au vandut fete si femei ca sclave sexuale, mai ales femei din minoritatea kurda - yazidi.

Dupa anuntul victoriei, luptatoarele kurde au promis ca vor continua sa lupte, multe plangand pe cele circa 30 de femei pierdute in operatiunile de razboi: "Vom continua pe aceasta cale, vom merge dupa terorism acolo unde este in tara noastra, vom razbuna toate victimele femei din lume si vom duce mai departe mesajul camaradelor noastre martirizate".

Iata ce au spus cateva dintre luptatoare:

Shanda Afreen: "Liderul (kurd - n.red.) Abdullah Ocalan s-a concentrat pe libertatea femeilor, astfel ca luptam sa eliberam femeile si sa eliberam mental oamenii. Lupta noastra nu este doar impotriva Statului Islamic, lupta noastra este impotriva mentalitatii soviniste impotriva femeilor. Raul nu vine doar de la barbatii Statului Islamic, raul poate veni de la femei".

Avrim Difram, care era o adolescenta cand a inceput sa lupte contra Statului Islamic, iar acum are 20 de ani: "Luptam sa eliberam oamenii care sunt sub opresiune si sa eliberam liderul, Abdullah Ocalan, care este inchis in Turcia. Mai ales femeile sunt oprimate de catre Statul Islamic in Raqqa. Acesta este inca un motiv pentru care luptam contra Statului Islamic - vrem sa eliberam femeile de opresiune".

Wulat Romin: "Lupt pentru libertatea poporului kurd. Lupt contra nedreptatii, pentru dreptate in general. Si lupt pentru libertatea femeilor, in particular".

Sozdar Derik, care lupta de sase ani contra Statului Islamic: "Lupt contra marii opresiuni care ne-a lovit patria si femeile. Acesti oameni - Statul Islamic - vad femeile ca niste obiecte sexuale, sub-umane. Luptam contra acestui lucru".

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#femei kurde lupta Statul Islamic, #luptatoare kurde ISIS Raqqa, #Statul Islamic invins Raqqa , #Statul Islamic