"Generalul invizibil" care se lupta cu Statul Islamic

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 11:59
4933 citiri
"Generalul invizibil" care se lupta cu Statul Islamic
Foto: dalje.com

Un om numit la un moment dat "generalul invizibil", care detine diplome atat in educatie cat si in managementul de afaceri, se afla la conducerea operatiunilor militare impotriva grupului jihadist Statul Islamic si a gruparii Khorasan din Siria si Irak, afiliate al Qaida.

Un purtator de cuvant al Departamentului Apararii din SUA a confirmat marti ca generalul Lloyd J. Austin III este "comandantul operatiunilor", din cele doua tari, prin faptul ca este sef al Comandamentului Central (CENTCOM), scrie Business Insider.

In calitatea sa de comandant al CENTCOM, Austin este responsabil de prezenta militara a SUA in 20 de tari in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Asia de Sud Est. Acest lucru inseamna ca Austin conduce operatiunile militare in Siria, Irak si supervizeaza planificarea strategica in eforturile impotriva ISIL si Khorasan din cele doua tari.

SUA au inceput loviturile aeriene impotriva Statului Islamic in Irak luna trecuta, iar luni au lovit si tinte din Siria.

Porecla de "generalul invizibil" i-a fost atribuita lui Austin de catre jurnalistul New York Times Ernesto Londono, care a declarat ca, spre deosebire de predecesorii sai, "generalul Austin a ramas foarte discret".

Obama, decis sa extermine Statul Islamic: Nu este o lupta pe care America o duce singura

Londono a spus ca "preferinta spre discretie a lui Austin l-a ajutat sa urce in rang", deoarece "comandantul invizibil este genul de militar pe care administratia Obama pare sa il favorizeze in aceste zile".

"Sta in umbra, evita sa se bage in politica si vorbeste rar cu presa, refuzand sa dea interviuri. Intr-o vreme in care multi generali posteaza pe Twitter si pe bloguri, el nu o face deloc", a spus Londono.

Potrivit biografiei sale oficiale, Austin, in varsta de 61 de ani, provine din orasul Thomasville, din statul Georgia. El a urmat cursurile Academiei Militare din West Point. In 1975, dupa ce a absolvit, Austin a devenit locotenent de infanterie.

Pe langa studiile sale militare, biografia oficiala a lui Austin dezvaluie ca acesta mai are o diploma in educatie la Auburn University si o alta de management al afacerii la Webster University.

Austin a ajuns la Pentagon in 1999, dupa o lunga perioada de serviciu la Fort Bragg, unde detinuse mai multe pozitii de raspundere. Si la Pentagon, cariera lui Austin arata primirea de multiple insarcinari, el ajungand pana la functia de comandant al trupelor multinationale in timpul operatiunii Libertatea Irakului, din februarie 2008 pana in aprilie 2009.

Din 2010, Austin a devenit comandant general al fortelor americane din Irak si a supervizat retragerea trupelor SUA din aceasta tara in decembrie 2011. In 2013, Austin a fost ales sa conduca CENTCOM, inlocuindu-l pe generalul James Mattis, care a trebuit sa se retraga din cauza faptului ca nu era de acord cu politica presedintelui Obama privind Iranul.

Austin este primul afro-american care, in timpul interventiei din Irak, a condus la cel mai inalt nivel trupe ale SUA in lupta. El este si primul comandant cu origini africane al CENTCOM. Cu toate acestea, el a spus la un moment dat ca nu ar vrea ca lumea sa se concentreze pe subiectul rasei sale.

"Daca vorbesti cu Tiger Woods azi, si il intrebi cum s-a simtit sa fie cel mai bun jucator de golf afro-american din lume, ti-ar spune ca nu ar vrea sa fie cunoscut drept cel mai bun jucator de golf afro-american. El vrea sa fie cunoscut drept cel mai bun jucator de golf", a declarat Austin.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Generalul invizibil lupta Statul Islamic, #general american operatiuni Statul islamic, #SUA Lloyd general Irak , #Statul Islamic