Hollande cere la Moscova crearea unei mari coalitii impotriva Statul Islamic. Putin, dispus sa coopereze (Video)

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 22:30
3251 citiri
Hollande cere la Moscova crearea unei mari coalitii impotriva Statul Islamic. Putin, dispus sa coopereze (Video)
Foto: Hepta.ro

Presedintele francez Francois Hollande a lansat joi un apel la crearea unei "mari coalitii" impotriva gruparii Statul Islamic, cu prilejul unei intrevederi la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin, care s-a declarat gata sa coopereze in Siria.

"Trebuie sa cream aceasta mare coalitie impreuna pentru a lovi terorismul (...), pentru ca toate tarile sa actioneze impotriva terorismului si impotriva DAESH (acronimul SI in araba) ", a declarat Hollande la inceputul intalnirii sale cu Vladimir Putin.

Atentate teroriste la Paris Barack Obama, alaturi de Francois Hollande: Suntem cu totii francezi (Video)

"De aceea am venit la Moscova: pentru a stabili cum putem sa actionam si sa ne coordonam pentru a lovi acest grup terorist", a adaugat seful statului francez.

La randul sau, Vladimir Putin a afirmat ca este gata sa coopereze, adaugand ca o coalitie este "absolut necesara" si ca pozitiile Frantei si Rusiei coincid asupra necesitatii "de a ne uni eforturile in lupta impotriva unui rau comun".

Presedintele francez, care continua la Moscova o intensa saptamana diplomatica dupa ce s-a intalnit succesiv cu premierul britanic David Cameron, presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Matteo Renzi, i-a transmis lui Vladimir Putin ca venit timpul "sa ne asumam responsabilitatile care ne revin".

"Trebuie sa preluam initiativa pentru a putea desfasura actiuni intensificate impotriva terorismului", a mentionat Francois Hollande, adaugand ca este necesar "sa cautam o solutie politica in Siria".

Rusia militeaza din luna iunie pentru crearea unei coalitii antiteroriste extinse din care sa faca parte Iranul, Turcia si tarile arabe pentru combaterea SI in Siria. Dar aceasta propunere s-a lovit de reticenta occidentalilor si tarilor arabe de a se alia cu regimul de la Damasc, care este sustinut neconditionat de Moscova.

Franta a anuntat totusi in aceasta saptamana ca vrea sa uneasca actiunea fortelor sale cu cele ale Rusiei si SUA pentru a lupta impotriva gruparii SI, dupa atentatele teroriste de la Paris care s-au soldat cu 130 de morti la 13 noiembrie.

Ideea de coalitie este insa pusa la incercare de doborarea, marti, a unui avion de vanatoare rus de catre Turcia, tara membra a NATO si implicata in coalitia anti-SI, pe motiv ca acest avion i-ar fi violat spatiul aerian, comenteaza AFP.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Hollande Putin lupta ISIL , #Statul Islamic