Jihadistii din Siria sunt banuiti ca au folosit arme chimice

Sambata, 18 Iulie 2015, ora 18:51
4091 citiri
Jihadistii din Siria sunt banuiti ca au folosit arme chimice
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a folosit luna trecuta rachete cu gaz toxic in atacurile impotriva combatantilor kurzi sirieni, sustin trupele kurde si un ONG ce reprezinta opozitia moderata siriana.

Conform acestor doua surse, Unitatile de protectie a poporului kurd (YPG) si Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile au fost executate in provincia Hassake, in nord-estul Siriei, relateaza sambata AFP.

YPG afirma ca dispune de probe despre "proiectile care in momentul exploziei au raspandit un gaz de culoare galbena si un miros de ceapa stricata", iar in zona impactului pe sol au ramas urme de lichid de culoare verde, care expus la soare devine galben.

De asemenea, trupele care au intrat in contact cu aceste gaze au acuzat ulterior simptome precum arsuri in gat, la ochi si la nas, dureri de cap, dureri musculare, pierderea concentrarii, probleme de mobilitate si stari de voma. Insa responsabilii kurzi nu mentioneaza existenta unor decese in urma acestor posibile atacuri cu arme chimice.

Tot YPG, principala forta a combatantilor kurzi, mai afirma ca a capturat recent masti de gaze de la jihadistii SI.

General american: Infrangerea Statului Islamic va dura mai mult decat credeam. Vorbim de decenii

Si OSDO, principala sursa de informatii privind conflictul sirian, ce dispune de o vasta retea de surse civile, medicale si militare pe tot cuprinsul Siriei, a raportat doua atacuri chimice, in urma carora cel putin 12 combatanti kurzi din localitatea siriana Tall Brak au prezentat simptome specifice expunerii la substante toxice.

Totusi, nici YPG si nici OSDO nu au fost in masura sa indice tipul armelor chimice folosite, mentionand doar ca au solicitat asistenta ONG-ului Conflict Armament Research (CAR) si expertilor grupului Sahan Research.

Acestea din urma au emis un comunicat comun in care afirma ca sapte rachete au fost lansate asupra orasului Hassake si alte 17 in timpul unui atac in apropiere de Tall Brak, iar in urma analizelor de urina efectuate combatantilor kurzi din acele zone s-a evidentiat prezenta unui compus prezent de obicei in pesticide. Dar niciuna dintre aceste doua organizatii nu a ajuns deocamdata la o concluzie privind substantele folosite.

In luna martie, guvernul regiunii autonome a Kurdistanului irakian a afirmat ca detine dovezi privind utilizarea clorului ca arma chimica de catre SI. Acest gaz asfixiant a fost interzis in anul 1997 prin Conventia internationala asupra armelor chimice.

Statul Islamic trece la un alt nivel: Se lauda ca a atacat cu racheta o nava din Marea Mediterana

Si regimul de la Damasc a fost acuzat anul trecut in luna martie ca a lansat gaze pe baza de clor deasupra zonelor locuite controlate de rebeli. Ulterior, dupa alt atac cu gaz sarin in apropiere de Damasc, Siria a fost nevoita, in urma presiunii internationale, sa-si lichideze stocurile de arme chimice.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#arme chimice statul islamic, #gaz toxic statul islamic , #Statul Islamic