Liderii Statului Islamic, la adapost: De ce nu poate America sa ii ucida

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 13:30
9707 citiri
Liderii Statului Islamic, la adapost: De ce nu poate America sa ii ucida
Foto: Times of India

Armata americana prinde si ucide lideri teroristi din toate colturile lumii, insa pana acum nu a fost capabila sa inlature conducerea Statului Islamic.

Statele Unite si partenerii din coalitia internationala au lansat pana in acest moment aproape 800 de lovituri aeriene impotriva Statului Islamic in Siria si Irak, tintind unitati de comanda si control, baze de antrenament, vechicule blindate, rafinarii, camioane cu provizii, depozite de artilerie si buncare.

Insa putem observa o absenta notabila din lista tintelor - liderii de top ai Statului Islamic, atrage atentia a Foreign Policy intr-o analiza.

De cand au inceput bombardamentele americane, pe 8 august, in Irak, Statele Unite nu au desfasurat niciun atac militar impotriva vreunui comandant de top al ISIL.

Lipsa acestei tactici este cu atat mai evidenta in campania militara din Siria si Irak, cu cat vanatoarea de lideri extremisti a devenit o piatra de temelie in strategia anti-terorism a Administratiei Obama in alte parti ale lumii.

SUA au lansat 10 atacuri aeriene impotriva Statului Islamic in Siria si Irak

In discursul din 10 septembrie in care Obama a anuntat lansarea ofensivei impotriva Statului Islamic, presedintele a spus ca planul sau de lupta va fi similar cu cele folosite in Yemen si Somalia, unde SUA au inlaturat "teroristi care ne ameninta, in timp ce au sprijinit partenerii din prima linie".

Totusi, potrivit unui oficial american din sfera Apararii, niciuna dintre loviturile aeriene lansate pana acum "nu a avut la baza intentia sa taie capul sarpelui".

Sute de luptatori ISIL ucisi, niciun lider

Unul dintre atacurile din Mosul ar fi ucis un consilier important al lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, insa armata americana nu a confirmat moartea acestuia.

Se estimeaza ca sute de luptatori ISIL au fost ucisi in cateva luni de bombardamente, insa niciunul dintre liderii de top nu ar fi murit in urma loviturilor aeriene.

Cel mai terifiant masacru al Statului Islamic, cu sute de morti - marturii si imagini care-ti taie rasuflarea

Cu toate acestea, oficialii militari din Statele Unite sustin ca astfel de atacuri vor urma. Intarzierea se datoreaza partial lipsei de resurse. Inlaturarea liderilor de valoare ai Statului Islamic consuma timp si necesita o munca sustinuta, iar nevoia de supraveghere este destul de ridicata, mai ales de vreme ce Armata americana inca are numeroase trupe in Afganistan.

"Pe masura ce campania impotriva ISIL se va maturiza iar SUA vor dobandi mai multe resurse pentru a-i sprijini pe irakieni, ne vom concentra mai mult pe tintirea indivizilor importanti", a declarat Curtis J. Kellog, purtatorul de cuvant al unui centru de comanda american.

Insa Statele Unite trebuie sa ii gaseasca mai intai pe liderii extremisti, inainte sa incerce sa ii extermine, iar aceasta activitate necesita adunarea mai multor informatii de la sursele aflate la sol.

Obtinerea unor informatii precise este vitala, intrucat multi dintre comandantii militantilor islamisti lucreaza sau calatoresc prin regiuni foarte populate, cum ar fi orasul Mosul din nordul Irakului, ceea ce inseamna ca un atac gresit ar putea duce la pierderi de vieti omenesti din randul civililor.

Statul Islamic, o mare minciuna? Cine s-ar afla in spate si ce ar avea de castigat

Thomas Sanderson de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale sustine ca, in aceste momente, Statele Unite incearca sa construiasca o retea de relatii prin care sa colecteze informatii din Siria si Irak, insa aceasta munca este extrem de dificila, pentru ca ii include si pe locuitorii zonelor respective, de la care SUA ar putea afla detalii.

Serviciile secrete americane incearca sa adune astfel de contacte. Daca in Irak, armata SUA se poate baza intr-o oarecare masura pe informatiile obtinute de fortele de securitate irakiene, in Siria exista extrem de putine contacte de incredere.

Asadar, operatiunile impotriva liderilor extremisti sunt cu atat mai dificile cu cat ISIL s-a adaptat la campania americanilor - ii urmaresc, stiu cum gandesc, le anticipeaza miscarile. Ascunsi printre civili, conducatorii Statului Islamic sunt la adapost sigur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lider Statul Islamic, #SUA ucis lideri Statul Islamic, #SUA Statul Islamic , #Statul Islamic
Comentarii