Lovitura de proportii pentru SUA in lupta cu Statul Islamic: Ce a anuntat Rusia

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 19:40
10125 citiri
Lovitura de proportii pentru SUA in lupta cu Statul Islamic: Ce a anuntat Rusia
Foto: Ria Novosti

Ministerul rus de Externe a negat joi ca Moscova si Washingtonul au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste schimbul de informatii legate de Statul Islamic, dupa cum anuntase Secretarul de Stat american John Kerry.

Oficialii rusi sustin ca solicitarea a venit din partea lui John Kerry, in timpul intalnirii de la Paris cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, dar ca acesta din urma nu a raspuns cererii americanilor, noteaza Ria Novosti.

"Lavrov a declarat ca Rusia se implica in lupta impotriva terorismului de foarte mult timp" si va continua sa faca acest lucru "fara sa faca parte din coalitii" create in afara mandatului Consiliului de Securitate al ONU, se arata in comunicatul Ministerului de Externe din Rusia.

De asemenea, Lavrov i-a amintit lui Kerry ca Comitetul Prezidential Ruso-American a avut o echipa speciala menita sa lucreze la combaterea terorismului, a carei munca includea si schimbul de informatii secrete.

"In mod regretabil, Statele Unite au oprit lucrarile acestui comitet si toate mecanismele sale, printre care si grupul anti-terorism", se mai precizeaza in documentul citat.

America ramane cu buza umflata

Dezmintirea Kremlinului vine dupa ce John Kerry a anuntat ca SUA si Rusia au ajuns marti la o intelegere, care presupune reinnoirea cooperarii celor doua mari puteri pe chestiuni care tin de securitatea globala.

Printre acestea se numara si schimbul de informarii legate de Statul Islamic, in ciuda faptului ca SUA si Rusia inca sunt la cutite in ceea ce priveste situatia din Ucraina.

Statul Islamic uneste SUA si Rusia

Secretarul de Stat John Kerry s-a intalnit, la Paris, cu ministrul rus de Externe, cu care a stat de vorba timp de peste trei ore. Dupa discutiile bilaterale, John Kerry a declarat ca ambele parti au "responsabilitati majore" ca puteri ale lumii, de la combaterea extremistilor islamisti din Orientul Mijlociu pana la gestionarea programelor nucleare ale Iranului si Coreei de Nord.

Ca un exemplu concret de colaborare intre cele doua state, a continuat Kerry, SUA si Rusia vor incepe sa faca schimb de informatii in ceea ce ii priveste pe militantii Statului Islamic, cu care America si coalitia internationala condusa de aceasta lupta in Siria si Irak

In ciuda comunicatului de joi al Ministerului rus de Externe, presa a relatat marti ca Serghei Lavrov a confirmat intelegerea dintre SUA si Rusia, spunand ca in curand va incepe schimbul de informati obtinute de serviciile secrete si vorbind intr-o maniera pozitiva destre imbunatatirea relatiilor dintre America si tara sa. "Domnul Kerry si cu mine nu reprezentam doua parti beligerante", a subliniat oficialul rus.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Rusia SUA Statul Islamic, #schim informatii ISIL SUA Rusia, #Statul Islamic coalitie , #Statul Islamic