Masacru intr-un restaurant din Bangladesh: 20 de turisti straini au fost ucisi. Atacul, revendicat de Statul Islamic UPDATE

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 17:41
8875 citiri
Masacru intr-un restaurant din Bangladesh: 20 de turisti straini au fost ucisi. Atacul, revendicat de Statul Islamic UPDATE
Foto: captura YouTube

Un adevarat masacru a avut loc sambata, intr-un restaurant de lux din Dhaka, Bangladesh, un restaurant central, frecventat de diplomati si straini.

O luare de ostatici si interventia intarziata a politiei au dus la un adevarat macel, 20 de persoane care se aflau in local, toti turisti straini, pierzandu-si viata. Au fost ucisi si sase dintre atacatori.

Vineri noaptea, mai multi atacatori bine inarmati cu pistoale si grenade au intrat in restaurantul de lux din capitala Dhaka si au luat zeci de ostatici.

Dupa aproape zece ore de negocieri, sambata dimineata, politia din Bangladesh a luat cu asalt locul unde erau tinuti cei circa 35 de ostatici si a reusit sa ii salveze doar pe 13 dintre acestia. Statul Islamic a revendicat atacul.

UPDATE 5 - Corpurile a noua italieni au fost identificate intre victimele atacului armat, iar un corp neidentificat se afla in continuare la o morga militara din Bangladesh. Presa italiana a scris ca zece italieni se aflau vineri seara in restaurant la momentul atacului.

Zvonuri cu privire la existenta a sapte japonezi printre victime nu au fost confirmate, insa oficiali japonezi au evocat o situatie "dezastruoasa".

Universitatea Emory a anuntat intr-un e-mail transmis angajatilor ca una dintre victimele atacului este Abinta Kabir, o studenta de la campusul Oxford, in statul american Georgia. Ea isi vizita familia si prietenii din Bangladesh.

UPDATE 4 - O tanara indianca se afla printre cei 20 de ostatici ucisi, a anuntat sambata sefa diplomatiei indiene, relateaza The Associated Press. Intr-un mesaj postat pe Twitter, ministrul se arata "indurerat" si afirma ca a discutat cu tatal fetei si i-a transmis "cele mai profunde condoleante".

UPDATE 3 - Toate cele 20 de persoane gasite ucise cand politia a luat cu asalt localul erau turisti straini, in majoritate japonezi si italieni. Doi turisti din Sri Lanka si un japonez ce fusesera tinuti ostatici au fost salvati, impreuna cu peste 10 localnici, informeaza The Telegraph. Doi sau trei dintre atacatori se afla in custodia politiei.

UPDATE 2- Guvernul din Bangladesh a anuntat sambata ca 20 de persoane au fost ucise in atacul armat si luarea de ostatici din restaurantul din Dhaka, inclusiv sase atacatori, presupusi islamisti, relateaza BBC News.

UPDATE 1 - Criza s-a incheiat, anunta Reuters, aratand ca 13 ostatici au fost eliberati (printre care trei straini), iar in schimbul de focuri au murit 6 atacatori si cel putin 2 politisti.

***

Mai multi barbati inarmati au atacat un local de lux, Holey Artisan Bakery, aflat in zona diplomatica a orasului Dhaka, vineri noaptea tarziu, si au luat aproximativ 20 de ostatici, inclusiv cetateni straini, informeaza Reuters.

Cel putin doi politisti au murit in incercarea de a patrunde in localul de lux pentru a ii elibera pe ostatici. Un ofiter de politie a spus ca atunci cand au incercat sa intre in local, au fost intampinati cu o ploaie de gloante si de grenade, atacatorii fiind foarte bine inarmati.

Proprietarul localului, Sumon Reza, a declarat pentru CNN ca atacatorii au luat aproximativ 20 de ostatici si ca el a reusit sa fuga in timp ce in local intrau sase-opt barbati inarmati.

Un bucatar argentinian angajat in restaurant a povestit la postul de televiziune C5N ca

"a fost un moment oribil", atacatorii "au intrat cu saci continand explozivi, bombe si grenade". "A fost un masacru, au intrat tragand focuri de arma", "nu stiu cate persoane au fost ucise", a mai declarat bucatarul. El a reusit sa fuga prin terasa restaurantului impreuna cu mai multe persoane.

Atacatorii au intrat in restaurant strigand 'Allah Akbar', povestesc alte surse.

Atacul a fost revendicat de gruparea terorista Stat Islamic, care a sustinut si ca 20 de persoane au fost ucise, o parte dintre acestea fiind straini.

Gowher Rizvi, consilierul prim ministrului Sheikh Hasina, a declarat ca fortele de ordine au incercat mai intai sa negocieze cu atacatorii, dar demersul s-a soldat cu esec. Focuri sporadice s-au auzit in cartier circa trei ore dupa luarea de ostatici.

Atacul are loc dupa ce un preot hindus a fost macelarit vineri dimineata intr-un templu din districtul Jhenaidah, in sud-vestul Bangladeshului. Este vorba despre ultimul dintr-un val de asasinate vizand bloggeri, universitari si reprezentanti ai unor minoritati - hindusa, crestina, budista sau musulmani sufiti - care apara laicitatea.

Guvernul a lansat in luna iunie o campanie antijihadista in aceasta tara cu populatie majoritar musulmana, cu obiectivul de a pune capat asainatelor. Bangladeshul a fost ocolit pana de curand de miscari radicale care afecteaza alte tari din regiune. Insa lucrurile s-au schimbat, iar atacurile par sa-i vizeze pe cei care indraznesc sa critice islamul.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#atac Bangladesh Stat Islamic, #luare ostatici Dhaka, #luare ostatici Bangladesh, #nationalitate ostatici ucisi, #turisti ucisi restaurant Bamgladesh , #Statul Islamic