ONU ia masuri impotriva recrutarii de teroristi de catre Statul Islamic

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 09:25
2687 citiri
ONU ia masuri impotriva recrutarii de teroristi de catre Statul Islamic

Presedintele american Barack Obama a prezidat o intalnire a Consiliului de Securitate ONU, miercuri, in cursul careia membrii au adoptat in unanimitate o rezolutie ce solicita tuturor tarilor sa previna recrutarea si transportul luptatorilor care se pregatesc sa lupte alaturi de organizatiile teroriste precum Statul Islamic.

Rezolutia solicita tuturor tarilor membre ONU sa lucreze pentru a preveni recrutarea jihadistilor si transportul lor catre organizatiile teroriste, scrie Boston Globe.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a reprezentat Romania la intalnire. Romania a co-sponsorizat Rezolutia nr. 2178/2014 privind luptatorii teroristi straini, emisa in baza Capitolului VII al Cartei ONU, avand forta obligatorie pentru toate statele membre.

Rezolutia arata ca statele membre ONU incrimineaza deplasarea propriilor cetateni in alte state cu scopul savarsirii, planificarii, pregatirii sau participarii in acte teroriste, respectiv acordarea de sprijin financiar sau facilitarea transportului si deplasarii acestora. In anchetarea acestor fapte, statele isi vor acorda sprijin reciproc prin schimb de date operative si asistenta judiciara internationala, inclusiv prin intermediul organizatiilor si retelelor specializate globale sau regionale.

De asemenea, statele vor bloca intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor a persoanelor suspectate ca se deplaseaza cu scopul savarsirii, planificarii, pregatirii sau participarii in acte teroriste.

Rezolutia ONU vine intr-un moment in care exista tot mai multe semnale de alarma cu privire la jihadistii recrutati in Europa de Statul Islamic.

Alarmant: Din ce in ce mai multi europeni lupta pentru Statul Islamic - cifre de la UE

Gilles de Kerchove, seful contra-terorismului European, a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca in decurs de doar cateva luni numarul europenilor care lupta in Irak si Siria pentru Statul Islamic a crescut de la 2.000 la 3.000 de persoane.

Fluxul europenilor dornici sa se alature Statului Islamic a fost sporit de proclamarea califatului in teritoriile ocupate de gruparea terorista.

Luptatorii europeni vin in special din Franta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Suedia si Danemarca, insa cativa provin si din Spania, Italia, Irlanda si Austria.

Franta a lansat primele atacuri aeriene impotriva Statului Islamic

Exista semnale ca acesta nu este un fenomen limitat la vestul si centrul Europei. Gruparea jihadista Statul Islamic duce, spre exemplu, o intensa campanie de propaganda pe retelele de socializare din Bulgaria, unde aduna tot mai multi simpatizanti.

Statul Islamic isi cultiva adeptii in Bulgaria si isi procura arme inclusiv din Romania

Unele surse regionale sustin ca Belgradul, spre exemplu, are cunostinta despre cel putin 20 de luptatori albanezi, special antrenati pentru misiunile sinucigase ale Statului Islamic.

Un site rusesc care citeaza surse din serviciul de informatii al armatei, neidentificate, spune ca "teroristii din organizatie sunt in permanent contact cu aliatii lor din Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania si Macedonia, carora le dau instructiuni sa se pregateasca de actiuni".

Mai mult, sursa citata sustine ca Statul Islamic nu are o problema in a-si procura arme, de la rachete, la grenade si veste anti-glont, din Bulgaria, Croatia, Romania si Ucraina.

Dinspre Serbia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Albania si Bulgaria ar pleca jihadisti pentru a lupta alaturi de Statul Islamic in Irak si Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#ONU rezolutie jihadisti, #ONU rezoluitie recrutare Stat Islamic , #Statul Islamic