"Puii califatului", o generatie pierduta? Ce urmeaza pentru copiii-soldati care lupta alaturi de jihadisti

Vineri, 22 Mai 2015, ora 22:44
7763 citiri
"Puii califatului", o generatie pierduta? Ce urmeaza pentru copiii-soldati care lupta alaturi de jihadisti
Foto: Captura CNN

Un copil intr-un tricou negru sta in fata unui om in genunchi. Se incrunta, are fruntea brazdata, iar privirea ii clocoteste de furie. Ridica pistolul si il impusca direct in cap pe omul in genunchi.

Imaginea descrie un copil-soldat al jihadistilor de la Statul Islamic. Copilul nu este singurul invatat de mic sa urasca si sa comita asemenea atrocitati, potrivit CNN.

Extremistii sunniti par a fi spalat pe creier o generatie intreaga, in incercarea de a-si crea o armata de tineri nemilosi.

Propaganda Statului Islamic: Primul bebelus cu certificat de nastere emis de organizatie

Jihadistii ademenesc sau rapesc copii, pe care ii antreneaza sa lupte. Potrivit unor ONG-uri care militeaza pentru drepturile omului, micutii sunt fortati sa doneze sange pentru jihadistii raniti, spioneaza pentru ISIL si biciuiesc prizonierii.

Situatia lor ridica intrebari care sfideaza raspunsurile simple, continua sursa citata.

O generatie pierduta?

Ce viitor ii asteapta pe acesti copii, daca jihadistii vor fi in cele in urma invinsi? Se poate face ceva pentru a-i ajuta pe copii sa treaca peste traumele de razboi sau Irakul si Siria se vor confrunta cu perspectiva unei generatii pierdute, paralizate de amintirile si atrocitatile din tinerete?

Totusi, fostii copii-soldati pot duce o viata sanatoasa, dupa razboaie. Este si exemplul lui Ngor Mayol. Acum lucreaza intr-un magazin alimentar din Georgia. Este un individ cald, saluta voios pe toti cei pe care ii intalneste, indiferent de starea lui de spirit.

La varsta de 15 ani, Mayol lupta impotriva guvernului sudanez in razboiul civil din tara. "Am trait in locul de neuitat in care trupul uman a fost folosit ca hrana pentru pasari si insecte", a scris el ca parte a unui exercitiu in clasa de limba engleza. Mayol spune ca nu a trecut, oficial, printr-un proces de recuperare dupa ce a luptat ca un copil-soldat. Precizeaza ca nu a suferit nicio trauma, iar acum traieste o viata aparent normala si linistita.

Desi are in minte chipurile prietenilor sai, care au fost ucisi in razboi, Mayol nu regreta timpul petrecut in lupta. "Experienta mea de viata in armata... am fost atat de mandru sa apar teritoriul Sudanului de Sud", spune tanarul.

"Puii califatului"

Multi dintre soldatii ISIL au o poveste asemanatoare cu cea a lui Mayol. Un adolescent a declarat pentru CNN ca anul trecut, cand avea doar 15 de ani, a fost legat cu o centura exploziva, i s-au dat un AK-47 si o statie si i s-a ordonat sa protejeze o baza a jihadistilor din orasul sirian Deir Ezzor.

ISIL a trimis mai multi copii in lupta, iar pe altii - copiii kamikaze - i-a obligat sa se arunce in aer in atacuri sinucigase, potrivit Human Rights Watch. Fetele, inca de la varste fragede, au fost obligate sa devina sclave sexuale sau sotii pentru luptatorii jihadisti.

Copiii sunt, de asemenea, obligati sa le gateasca jihadistilor ori sa le livreze mesajele. In videoclipurile de propaganda, ISIL solicita copii-soldati, pe care ii numeste "puii califatului". Cel putin in doua filmulete publicate de jihadisti apar copii care impusca in cap prizonieri neinarmati.

Marturiile copiilor

Jurnalistii de la CNN au stat de vorba cu un copil care a luptat pentru ISIL. Pentru a-i proteja identitatea, l-au numit "Mohammed". El a dezvaluit cum a fost intr-o tabara de antrenament a jihadistilor, cand avea doar 13 ani. S-a opus initial, dar membrii ISIL l-au amenintat ca-l decapiteaza.

"Timp de 30 de zile m-am trezit in fiecare dimineata, am alergat, luat micul dejun, apoi am citat Coranul si Hadith (o colectie de invataturi islamice). Urmau cursuri de manuire a armelor, precum Kalashnikov-urile", povesteste Mohammed.

Isi aminteste ca a vazut un barbat crucificat pentru ca nu a tinut post si o femeie ucisa cu pietre pentru adulter.

Ororile Statului Islamic: Violeaza copii, le opereaza pe fete sa fie din nou virgine - raport ONU

Un alt adolescent, Yasir, a declarat ca a petrecut o luna intr-o tabara de antrenament, timp in care nu a avut voie sa ia legatura cu familia. A rememorat cum jihadistii trageau cu arma spre picioarele recrutilor si ii amenintau ca ii vor ucide daca se opresc din exercitiile fizice istovitoare. Chiar daca Yasir a indurat conditii ingrozitoare, marturiseste ca a lucra pentru ISIL l-a facut sa se simta mandru, puternic si i-a dat sentimentul ca are o menire in viata.

Copii marcati pe viata de ororile Statului Islamic: Nu am mancat 2 zile dupa prima decapitare

De fapt, unii copii aleg de buna voie sa se alature jihadistilor. Comunitatile devastate de razboi se confrunta cu o intrebare grea cu privire la fiii si fiicele lor care au fost implicati in conflict: Sunt acesti copii victime ale razboiului sau autorii lui?

Este nevoie de o cantitate semnificativa de bani, dar si de timp pentru reabilitarea copiilor-soldati, spun expertii.

"Sunt adesea descrisi ca o generatie pierduta si asta e ceea ce ei incep sa se creada, dupa un anumit timp. Este foarte important pentru ei sa aiba o perspectiva de viitor, sa stie ca viata lor nu este pierduta", spun activistii pentru drepturile omului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copii Statul Islamic, #copii lupta jihadisti , #Statul Islamic