Razboiul contra islamismului radical

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 17:59
7354 citiri
Razboiul contra islamismului radical
Foto: The Independent

Crime precum cea de la Paris, cea de la Madrid, de la New York sau Londra constituie un afront la valorile noastre fundamentale, prin uciderea deliberata a unor nevinovati si incercarea de a pricinui teroarea in societatea evoluata a lumii.

Adesea socotim ca ele ar fi rabufnirea unor alienati sau psihopati si respingem din capul locului ideea ca asemenea acte ar putea fi altceva decat dementa curata, comenteaza recent Project Syndicate.

Victimele colaterale

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, actul de terorism, dinainte pregatit si bine pus la punct dupa un plan migalos, se prezinta mai curand ca o actiune de razboi, decat ca una provocata de simpli psihopati.

Zece dispute teritoriale care ar putea redesena harta lumii

De aceea, este mai corect sa catalogam terorismul in randul razboaielor, chiar daca ele sunt provocate de indivizi sau grupari izolate si nu de catre state organizate, cu armate in toata regula.

Terorismul islamist este insa un act aparte. El reprezinta un fel de extensie a razboaielor din Orientul Mijlociu. Cu ingerinta unor puteri exterioare, aceste manifestari evolueaza intr-un razboi regional unic, care se transforma neincetat, luand forme din ce in ce mai expansive.

Pentru jihadisti, insasi viata cotidiana este ultra-violenta. Moartea este omniprezenta si pricinuita prin armanentul militar, sosit din Statele Unite, Franta sau din zone Occidentale.

Propaganda terorista, o arma mai periculoasa decat Kalasnikovul

Iar cei loviti sunt cel mai adesea "victime colaterale", grupuri tintite gresit sau la intamplare, aflate in locuintele lor civile, la nunti, la inmormantari sau in diferite intruniri comunitare.

Luptatori sau psihopati?

Aici intervine partea subtila a lucrurilor, pentru ca occidentalii refuza sa recunoasca faptul ca au sacrificat adesea fara motiv viata unor musulmani, in razboaie lipsite de sens. Ce mesaj le-au transmis ei musulmanilor urmare invaziei din Irak in 2003? Peste 100.000 civili irakieni si-au dat viata intr-un razboi, care nu si-a gasit explicatia nici astazi.

Statele Unite nu si-au prezentat niciodata scuze si nici n-au recunosut masacrarea fara motive intemeiate a civililor.

Dar nici "luptatorii" din regiune nu-si asuma raspunderea pentru masacrarea civililor, care platesc cu sangele lor simplul fapt ca sunt prezenti in zona teatrului de operatiuni.

Sa ne gandim la Siria din ultimii ani. Aici si-au pierdut viata 200.000 de oameni, alti 3,7 milioane au trebuit sa-si paraseasca locuintele, iar alti 7.6 milioane au fost deportati ca urmare unui razboi, pus de ei in seama SUA, a Arabiei Saudite si a aliatilor lor.

Rasturnarea de la putere a lui Bashar el-Assad pare mai curand o rafuiala cu Rusia si cu Iranul, in timp ce civilii sirieni constituie carnea de tun a acestui razboi absurd, care nu tinteste in ei, decat ricosand.

Terorismul n-are justificare

De la caderea Imperiului Otoman, cu un secol in urma, puterile occidentale au cautat sa controleze intreaga zona, pentru a detine un monopol asupra petrolului, asupra rutelor maritime internationale, asupra securitatii Israelului si pentru a rezista concurentei geopolitice, in fata Rusiei, Siriei, Egiptului, Irakului si a Iranului.

Astazi, Statele Unite detin peste 20 de baze militare in 6 tari din regiune (Afganistan, Bahrein, Djibuouti, EAU, Oman si Turcia) si desfasoara operatiuni militare in numeroase alte tari din zona.

Timp de decenii, ele au finantat violenta in zona, furnizand armament pentru constituirea mujahedinilor in Afganistan, combatandu-i astfel pe sovietici si creand precursorii a ceea ce urma sa devina al Qaida. Teroristii de astazi sunt reactia unor actiuni din trecut.

Pe de alta parte, este clar ca actiunile impotriva Occidentului nu pot fi justificate cu terorismul islamic. Din fericire, se apropie sfarsitul epocii de glorie a hidrocarbuilor, cele care au alimentat curajul islamic. Se apropie cu pasi vertiginosi timpul combustibililor alternativi.

Se apropie ziua cand Occidentul va fi interesat ca lumea araba sa se autoguverneze si sunt motive sa credem ca Orientul Mijlociu poate deveni un partener stiintific, cultural si de dezvoltare.

Atunci lumea araba isi va relua viata pasnica, isi va creste copiii in conditii de securitate sociala si de sanatate specifice lumii moderne. De fapt, obiectivele de prosperitate si de securitate ale lumii arabe sunt aceleasi cu ale noastre - concluzioneaza Project Syndicate - trebuie doar sa recunoastem.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#teroare ucidere deliberata, #combusibili alternativi, #terorism hidrocabruri, #teroristi islam , #Statul Islamic