Regimentul 22 SAS tace. Si face

Autor: Florin Diaconu - conferentiar universitar
Vineri, 14 August 2015, ora 16:00
22027 citiri

Surse deschise din Europa si de peste ocean relateaza, in ultimele zile, cu multe amanunte, ca o echipa de ucigasi din organizatia numita Statul Islamic (ISIL), alcatuita din trei oameni si care tocmai se pregatea sa decapiteze, in Siria, o intreaga familie de siiti, a fost eliminata de un lunetist din categoria fortelor speciale britanice numita SAS (Special Air Service).

Tragatorul de elita britanic a folosit, povesteste ziarul Daily Express (care citeaza surse militare), doar trei cartuse: cu primul l-a impuscat in cap, de la peste 1.000 de metri, pe cel care se pregatea sa taie, in fata unui intreg sat terorizat, gatul unui baiat de 8 ani si sa-l ucida apoi si pe tatal copilului; si, cu celelalte doua, i-a eliminat rapid pe restul membrilor echipei de asasini ai ISIL.

SAS a fost infiintat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941. A luptat cu mare succes, in desertul nord-african, impotriva germanilor condusi de Rommel, vestitul general (ulterior maresal) supranumit Vulpea Desertului.

Unitati din Regimentele 22 (activ), 21 si 23 (de rezerva) ale SAS au luat parte, ulterior, la mai toate operatiunile militare in care a fost implicata Marea Britanie: lupte contra insurgentilor din Malaezia si din Yemenul de azi, in anii '50 si '60; razboiul din Insulele Falklands sau Malvine (in 1982) ; lupta contra teroristilor nationalisti din IRA, in Irlanda de Nord; razboaiele din Golful Persic, purtate in 1991 si 2003 contra regimului lui Saddam Hussein; operatiunile desfasurate in Irak (2003-2011) si Afganistan (2001-2014) ; interventia occidentala in Libia, in 2011, si multe altele, inclusiv unele ultrasecrete, despre care informatiile sunt putine si incomplete.

Unealta tare eficienta

Ori de cate ori Marea Britanie a fost nevoita sa foloseasca forta militara pentru a-si proteja sau indeplini interesele pe arena internationala, SAS si-a jucat impecabil rolul sau.

Anul trecut, de exemplu, spre sfarsitul verii, pe vremea cand ne intrebam, cu totii, ce are de gand, totusi, sa faca Occidentul impotriva brutalitatii absolute revoltatoare a ISIL, SAS se afla deja "la treaba", in Siria si Irak.

Surse credibile afirmau la vremea aceea, citand inclusiv declaratii ale unor comandanti militari, ca SAS scoate definitiv din lupta, in medie, opt luptatori ai ISIL in fiecare zi.

Asta inseamna in jur de 240 de mililanti ai ISIL eliminati in fiecare luna, precum si cam 3.000 pe an.

Ca si Legiunea Straina franceza, care apara interesele Parisului oriunde in lume, SAS este un instrument politic si strategic extrem de eficient, in efortul de lunga durata de a proteja lumea occidentala, din care face parte si Romania. Precum si un instrument care consolideaza zdravan securitatea intregului spatiu european.

Fiindca - ceea ce, cred, e lesne de inteles - fiecare terorist din ISIL impuscat in cap de catre atat de eficientii lunetisti din SAS inseamna, intre altele, un terorist ISIL in minus pe strazile din Londra, Tecuci, Bucuresti sau Varna.

Florin Diaconu, doctor in stiinte politice, este conferentiar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), precum si director & senior contributor al Centrului Hans J. Morgenthau.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SAS luptatori Statul Islamic, #jihadisti ISIL Siria Irak , #Statul Islamic