Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic (Video)

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:22
4996 citiri
Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic (Video)
Foto: Hepta.ro

Companii din 20 de state, printre care si Romania, sunt implicate in lantul de aprovizionare cu componente care ajung in explozibilii Statului Islamic, releva un studiu publicat joi.

Studiul, intocmit de Conflict Armament Research (CAR) la solicitarea Uniunii Europene, sugereaza ca guvernele si firmele trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a urmari parcursul cablurilor, substantelor chimice si altor echipamente, in asa fel incat sa nu ajunga in mainile teroristilor, transmite Reuters.

Analiza arata ca 51 de companii din tari printre care Romania, Turcia, Brazilia si SUA au produs, vandut sau primit cele peste 700 de componente utilizate de Statul Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate (improvised explosive devices, IEDs).

In acest moment, IEDs sunt produse pe o scara "aproape industriala" de catre gruparea militanta, care foloseste pentru acestea atat componente industriale, cat si echipament disponibil tuturor, precum fertilizatori si telefoane mobile, arata CAR.

Rusia, lovituri in Raqqa, bastionul Statului Islamic: Jihadisti ucisi, tabara de antrenament distrusa

Statul Islamic controleaza parti din teritoriile Siriei si Irakului. Turcia, membru NATO, are granita cu ambele state si si-a amplificat masurile de securitate pentru a stopa fluxul de arme si insurgenti catre Statul Islamic.

Cu toate acestea, 13 firme turcesti sunt implicate in furnizarea de componente Statului Islamic, cele mai multe din tarile implicate. Turcia este urmata de India, cu sapte firme.

Turcia a refuzat sa coopereze cu CAR, asa ca este dificil de estimat cat de eficient este Guvernul de la Ankara in urmarirea vanzarilor de produse catre Statul Islamic.

Vanzarea acestor componente, ieftine si usor de achizitionat, din care unele nu fac obiectul licentelor de export, este mai putin reglementata si analizata decat transferul de arme.

Studiul releva ca Statul Islamic poate sa achizitioneze unele componente in cel mult o luna.

Statul Islamic lupta pentru capitala Raqqa - ciocniri cu militiile kurde

CAR a reusit sa obtina componentele de dispozitive explozive improvizate prin parteneri din Siria, precum organismele kurde, si politia federala irakiana. Componentele au fost recuperate dupa luptele importante din orasele irakiene Kirkuk, Mosul si Tikrit si orasul sirian Kobani.

Autorii raportului au incercat sa contacteze firmele ce produc componentele, insa acestea fie nu au raspuns, fie nu au putut sa spuna destinatia componentelor dupa ce au fost vandute.

Companii din Brazilia, Romania, Rusia, Olanda, China, Elvetia, Austria si Cehia sunt mentionate, printre altele, in acest raport.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Statul islamci explozibili Romania, #Romania componente explozibili Stat Islamic , #Statul Islamic