Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 23:59
14427 citiri
Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi

Vestea decapitarilor din Statul Islamic face in aceste momente inconjurul lumii, iar cetatenii sunt ingroziti de imaginile care dau dovada de o cruzime profunda.

Dar lumii ii scapa poate din vedere faptul ca exista tari, membre ale coalitiei internationale de lupta impotriva terorismului, care inca mai practica decapitarea. Aceste obiceiuri cumplite fac parte si din trecutul unor luptatori-cheie din alianta multinationala, cum ar fi Statele Unite si Marea Britanie.

O spune Jonathan Zimmerman, profesor de istorie la Universitatea din New York si autorul mai multor lucrari de profil, intr-un articol publicat de LA Times.

Harta tarilor care declara razboi Statului Islamic, facuta publica - si Romania lupta cu jihadistii

In 1623, la doar doi ani dupa ce amerindienii si pelerinii din Anglia au cinat impreuna de Ziua Recunostintei, liderul celor din urma, Myles Standish, l-a decapitat pe seful unui trib inamic si i-a infipt capul intr-un tarus, in fata Fortului Plymouth.

Fila uitata de americani

Este o fila pe care americanii o omit de obicei din mitul Zilei Recunostintei, care vrea sa scoata in evidenta armonia interrasiala in locul violentei, sustine Zimmerman. "Cu siguranta nu vrem sa ne amintim ca stramosii nostri practicau decapitarea, in special cand ne confruntam cu un dusman care inca face acest lucru", continua el.

Dupa ce doi jurnalisti americani au fost decapitati de militantii Statului Islamic, presedintele Barack Obama a promis sa distruga organizatia terorista si s-a aliat cu cinci tari arabe pentru a lansa lovituri aeriene asupra unor pozitii ale islamistilor.

Calaul jurnalistilor James Foley si Steven Sotloff, identificat de FBI

Insa unul dintre aliatii americanilor, Arabia Saudita, practica decapitarea chiar si in prezent. La fel face si Armata Siriana Libera, pe care Obama a asigurat ca o va ajuta in lupta pentru inlaturarea dictatorului Bashar al-Assad. Spre deosebire de fortele "extremiste" ale liderului de la Damasc, Armata Siriana Libera este considerata o Forta "moderata". Dar tot a decapitat sase ostatici in luna septembrie, subliniaza istoricul.

"Intr-adevar, decapitarea este pe atat de veche pe cat e civilizatia insasi, asa ca ne aminteste cat de aproape am ramas de salbaticie, ceea ce face decapitarile sa fie atat de respingatoare si atragatoare in acelasi timp. Nu vrem sa vedem propria noastra natura brutala. Dar nici nu ne putem uita in alta parte, dupa cum demonstreaza clipurile de milioane de vizualizari pe YouTube.

Statul Islamic ameninta: Vom ataca in New York. Vrem sa ne punem steagul pe Casa Alba (Video)

Celtii antici obisnuiau sa agate capete retezate de gatul cailor sau sa le bata in cuie in fata casei lor. Capetele unor rivali importanti erau tinute in ulei de cedru si pastrate intr-un loc la vedere, pentru a putea fi admirate de oaspeti.

Cuceritorii romani i-au catalogat pe celti drept necivilizati, din cauza acestor ritualuri. Dar ele i-au indreptatit pe romani sa ii decapiteze pe celti, despre care spuneau ca sunt atat de departe de decenta umana, incat normele civilizatiei nu se aplica si in cazul lor", explica Zimmerman.

Odata cu extinderea statelor-natiuni, decapitarile au devenit o forma de represiune politica la fel ca revolutia, adauga acesta. Nationalistii scotieni le-au amintit alegatorilor un fapt istoric, cu ocazia referendumului pentru independenta esuat: monarhii englezi decapitau in mod frecvent scotieni si irlandezi care nu se supuneau conducerii lor. Dar, in 1649, Regele Charles I a fost el insusi decapitat. Prin decapitarea comandantului suprem al statului, poporul si-a declarat propria suveranitate.

O femeie a fost decapitata de un coleg, intr-o fabrica din Oklahoma - motivul este incredibil

Ghilotina revolutionara

Acelasi lucru s-a intamplat si in timpul Revolutiei Franceze, cand Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta au fost executati cu un nou mecanism de decapitare - ghilotina. Denumita dupa medicul francez care a inventat-o, ghilotina promitea o metoda mai "umana" si mai eficienta pentru decapitari decat un topor.

Totusi, pentru observatori oripilati, cum era si politicianul-filosof Edmund Burke din Anglia, ghilotina simboliza brutalitatea si instabilitatea dezlantuite de Revolutia Franceza.

Marsaluind cu capetele victimelor infipte in tarusi, multimile franceze i-au amintit lui Burke de nimic altceva decat de "procesiunile salbaticilor americani", in care fluturau scalpurile inamicilor.

Turist francez decapitat de teroristii de la Statul Islamic: Cinci lucruri importante despre uciderea lui

La sfarsitul anilor 1800, in timp ce imperiile continuau sa se extinda, europenii si nord-americanii au inceput sa asocieze decapitarile aproape in exclusivitate cu cei diferiti de ei din punct de vedere rasial si cultural.

"Nu a mai contat ca indienii erau decapitati de albi la acea vreme sau ca Franta nu a renuntat la folosirea ghilotinei pana in anul 1977. Si americanii au continuat sa isi decapiteze dusmanii, folosind aceeasi ratiune ca romanii: unele popoare sunt atat de salbatice incat regulile civilizatiei nu li se aplica si lor", noteaza istoricul.

Trupele americane au decapitat un soldat japonez in 1945 si i-au asezat capul pe tancul lor pentru a face o fotografie. Militarii americani i-au facut acelasi lucru unui soldat irakian in 1991. De aceasta data, revista Life - care a refuzat sa publice poza facuta in Al Doilea Razboi Mondial - a pus a doua imagine direct pe coperta. "Iar ochii victimei erau indreptati chiar spre noi", atrage atentia el.

Teroristii de la Statul Islamic, inca o decapitare: Turistul francez rapit in Algeria a fost ucis (Video socant)

Condamnand Statul Islamic saptamana trecuta, Obama a declarat ca "ne forteaza sa privim in inima intunericului". Aluzia presedintelui american s-a referit la romanul lui Joseph Conrad din 1899, in care un colonist alb, bolnav psihic, din Africa infige capete umane in bete in jurul casei sale. Pentru Conrad, capetele simbolizau modul in care albii pot regresa pana la barbarismul raselor inferioare, considera profesorul de istorie.

"Astazi, stim mai bine... sau ar trebui sa stim. Salbaticia pe care o vezi in acele clipuri pe YouTube nu se regaseste doar in militantii Statului Islamic sau in alti dusmani de care te temi sau pe care ii dispretuiesti. Este si in tine", conchide Zimmerman.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#decapitari Statul Islamic, #istorie decapitari, #decapitari americani , #Statul Islamic