Schimbarea in Statul Islamic anuntata de atacurile teroriste din "vinerea insangerata"

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 12:18
11434 citiri
Schimbarea in Statul Islamic anuntata de atacurile teroriste din "vinerea insangerata"
Foto: Hepta.ro

Atentatele din Franta, Tunisia si Kuweit, produse vineri si soldate cu zeci de morti, ar putea insemna ca jihadistii Statului Islamic ataca acum tinte externe, in acelasi timp luptandu-se pentru castiguri teritoriale in Irak si Siria.

Atacurile teroriste din 26 iunie, produse pe trei continente, ar putea sugera o schimbare in tactica Statului Islamic, scrie Vivienne Walt, pentru Time.

Teroare in Tunisia: Bilantul mortilor creste dramatic - atacatorii aveau armele in umbrele

Intr-o zi de teroare si varsare de sange, vineri, atacatorii islamisti este posibil sa se fi aliniat cu Statul Islamic, lansand trei atacuri separate la mii de kilometri distanta - Franta, Tunisia si Kuweit, creand astfel impresia ca gruparea a adoptat mai degraba o noua tactica de lansare a unor atacuri externe represive, decat ca se concentreaza pe construirea unui stat si pe achizitiile teritoriale.

Teroare in Tunisia - Zeci de oameni ucisi, multi dintre ei turisti aflati la plaja. Cine e atacatorul

Atacurile au dus la moartea a cel putin 54 de persoane si nu au aratat o legatura evidenta unul cu celalalt, cu exceptia unei posibile inspirari a atacatorilor din tehnicile Statului Islamic. Cu toate acestea, rapida lor succesiune, in decurs de putine ore, a parut mai mult decat doar o coincidenta pentru unii experti, care au avertizat ca ar putea deveni tot mai greu pentru autoritati sa indeparteze asemenea amenintari.

"Este foarte neobisnuit sa avem trei atacuri separate in aceeasi zi", a spus Sujjan Gohel, expert in terorism la London School of Economics, citat de CNN. Potrivit acestuia, Statul Islamic "raspandeste mesajul si doctrina, incurajand adeptii".

Vinerea sangeroasa: Zeci de oameni ucisi intr-un al treilea atentat - Statul Islamic revendica atacul (Video) UPDATE

Atacurile de vineri au inceput la putin timp dupa ora locala 10.00 (ora 11.00, ora Romaniei - n.red.), in Franta, unde cel putin o persoana s-a infipt cu masina intr-o uzina in care se aflau butelii de gaz, in apropiere de orasul Lyon. A urmat o explozie si un incendiu, iar un barbat decaptitat a fost descoperit avand inscriptii in limba araba pe cap, potrivit politiei franceze.

La aproximativ trei ore distanta, cel putin un atacator a deschis focul pe o plaja ticsita cu turisti europeni, in Sousse, Tunisia, omorand cel putin 37 de oameni, la putin mai mult de trei luni de cand doi atacatori ai Statului Islamic au ucis de asemenea 21 de turisti, in mare parte europeni, la Muzeul Bardo, din capitala Tunis.

Teroare in Tunisia - Gruparea Statul Islamic revendica atentatul

La putin timp dupa atacul din nordul Africii, un tanar de peste 20 de ani a intrat intr-o moschee siita din capitala Kuweitului si s-a aruncat in aer, in timp ce inauntru se aflau oameni care se rugau. Cel putin 25 dintre acestia au fost ucisi, iar Statul Islamic a revendicat rapid atacul. Daca aceste lucruri sunt corecte, atunci vineri a fost prima oara cand grupul a intreprins un atac in afara tarilor sunnite din Golful Persic.

In plus, atacurile au avut loc cu trei zile inainte de prima aniversare a declararii califatului, sau statul islamic sfant, de catre liderul gruparii teroriste, Abu Bakr al Baghdadi, pe 29 iunie 2014. De atunci, au existat numeroase atacuri efectuate in numele organizatiei - in unele locuri cu doar un atacator - in zone indepartate din lumea civilizata, precum Copenhaga sau Sydney.

Aniversarea asteptata de jihadisti si razboiul purtat cu mai multe scopuri

Evenimentele de vineri s-au produs de asemenea la cateva zile dupa ce purtatorul de cuvant al Statului Islamic, Abu Muhammad al Adnani, a cerut sustinatorilor din toata lumea sa transforme sfanta luna a Ramadanului intr-o "vreme de calamitate pentru infideli - siiti si musulmani renegati".

De la infiintarea Statului Islamic in Siria, in anul 2013, luptatorii sai s-au concentrat pe dobandirea de teritorii si impunerea controlului asupra acestora. Spre deosebire de al Qaida, au evitat atacurile in afara teatrului lor de operare. Insa in aceasta saptamana, un grup de luptatori ai Statului Islamic s-au infiltrat in orasul sirian Kobane, pe care l-au pierdut la inceputul acestui an. Interventia de vineri, insa, a parut sa fie parte a unor eforturi concentrate de recastigare a localitatii kurde. Aproximativ 150 de civili au fost ucisi.

Statul Islamic continua atacurile in Kobane: 150 de civili ucisi de catre jihadisti

Atacurile din Kobane, Franta, Tunisia si Kuweit nu par sa aiba vreun scop militar si ar putea sugera ca Statul Islamic a decis sa-si continue razboiul pentru teritoriu in tandem cu razboiul impotriva lumii de necredinciosi, care include aproape pe toata lumea.

Politia si fortele de securitate isi vor spori astfel vigilenta, dupa atacurile de vineri, cand toti au parut prinsi cu garda jos - un semn despre cat de greu este de evitat atacurile teroriste ale unei organizatii ai carei sustinatori sunt imprastiati peste tot in lume, si care pare sa actioneze fara vreo conducere centrala directa.

Marile pierderi pentru Tunisia, dupa atacul de vineri

In Tunisia, oficialii au purtat o batalie dura impotriva Statului Islamic, de la atacul de la Muzeul Bardo. Se estimeaza ca in jur de 3.000 de tunisieni lupta alaturi de gruparea jihadista, tara din nordul Africii fiind astfel cel mai mare furnizor de luptatori. Iar despre atacatorii de la muzeul tunisian se crede ca s-au intors in Tunisia de la ramura libiana a Statului Islamic.

Tunisia, a carei economie depinde de turistii europeni, s-a luptat sa-i reasigure pe occidentali ca tara, o democratie si locul de nastere al revolutiilor Primaverii Arabe, din 2011, este una sigura. Agentia de turism tunisiana a publicat postere cu mesajul "Keep Calm and Visit Tunisia". Acel mesaj ar putea fi greu de crezut acum pentru multi turisti europeni, in special in Franta, care a pastrat legaturi stranse cu fosta sa colonie francofona.

Atac sangeros in Franta: Barbat decapitat intr-un atentat comis in numele Statului Islamic

Atacurile de vineri s-au produs la aproape sase luni dupa atacurile teroriste din Paris, 17 persoane fiind ucise, inclusiv 12 in incidentul de la saptamanalul de satira Charlie Hebdo. Cei doi atacatori de la redactia publicatiei franceze au sustinut ca actioneaza sub instructiunile ramurii yemenite a al Qaida, in timp ce un al treilea, de la un supermarket evreiesc, si-a marturisit supunerea fata de Statul Islamic. Toti trei au fost ucisi de fortele de ordine.

Oficialii francezi cred ca aproape 3.000 de cetateni ai Frantei au luptat alaturi de diferite grupari jihadiste in Siria, incepand cu 2011, si ca alte sute s-ar putea intoarce acasa, posibil antrenati si gata de lupta. Cu toate acestea, niciunul dintre cei trei atacatori din Paris, din luna ianuarie, nu a fost in Siria, subliniind cat de complicat este pentru politie sa monitorizeze fiecare posibila operatiune terorista.

Trei zile de teroare in Franta: 20 de morti, un terorist a reusit sa fuga - O lume intreaga e socata (Foto & video)

Atentat terorist la Paris: Doua zile de teroare - asasinii sunt de negasit (Foto&Video)

Dupa atacurile din luna ianuarie, oficialii francezi au sporit securitatea si supravegherea, insa evenimentele de vineri au aratat clar cat de limitate sunt securitatea si supravegherea. Atacul petrecut langa Lyon a fost intr-o zona industriala, departe de locurile populate si centrale din Paris. Si, in timp ce teroristii de la Charlie Hebdo au folosit arme Kalashnikov si grenade, atacatorii de vineri si-au folosit doar masina ca arma si poate un cutit pentru decapitare.

Agentia interna de inteligenta a Frantei a transmis ca se stia despre barbatul arestat de politie si ca era locuitor al Lyonului. Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve le-a declarat insa jurnalistilor ca barbatul nu avea condamnari penale, ceea ce l-a facut sa fie o tinta mai putin probabila a supravegherilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic atac Kuweit, #atacuri Tunisia, #atacuri Grenoble, #atacuri Statul Islamic, #atacuri teroriste Tunisia , #Statul Islamic