Statul Islamic a decapitat un reputat arheolog si l-a spanzurat intr-un oras antic

Miercuri, 19 August 2015, ora 08:36
5773 citiri
Statul Islamic a decapitat un reputat arheolog si l-a spanzurat intr-un oras antic
Foto: Hepta.ro

Militanti ai Statului Islamic au decapitat un reputat arheolog in orasul antic sirian Palmira si i-au atarnat trupul de o coloana intr-o piata din centrul sitului istoric, a anuntat marti seful pentru antichitati al Siriei.

Statul Islamic, care controleaza regiuni din Siria si Irak, a capturat Palmira in centrul Siriei de la fortele guvernamentale in luna mai, dar nu se cunoaste sa fi deteriorat ruinele monumentale din epoca romana in ciuda reputatiei sale de a distruge artefacte pe care le considera idolatrie in interpretarea puritana a islamului, informeaza Reuters.

Seful pentru antichitatile statului in Siria, Maamoun Abdulkarim, a declarat ca familia lui Khaled Asaad l-a informat ca savantul in varsta de 82 de ani si care a lucrat timp de peste 50 de ani ca sef de antichitati in Palmira a fost executat marti.

Asaad a fost detinut si interogat timp de peste o luna de militantii musulmani suniti ultraradicali, a afirmat el pentru Reuters.

"Imaginati-va ca un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului si istoriei sa fie decapitat... si trupul lui sa fie inca agatat de una dintre coloanele antice in centrul unei piete din Palmira", a spus Abdulkarim.

Abdulkarim a mai spus ca Asaad era cunoscut pentru mai multe lucrari academice

publicate in reviste arheologice internationale privind Palmira, care in antichitate a inflorit ca un nod comercial important pe Drumul Matasii.

El a lucrat de asemenea in ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi, germani si elvetieni la sapaturi si cercetarea faimoaselor ruine vechi de 2.000 de ani in Palmira, inscris in Patrimoniul Mondial al UNESCO incluzand morminte romane si Templul lui Bel.

Inainte ca orasul sa fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat ca au mutat sute de statui antice in locatii sigure de teama ca vor fi distruse.

In iunie, Statul Islamic a aruncat in aer doua altare antice la Palmira care nu faceau parte din structurile din epoca romana dar erau considerate de militanti ca pagane si un sacrilegiu, aminteste Reuters.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Statul Islamic decapitat arheolog Palmira , #Statul Islamic