Statul Islamic a preluat controlul asupra unui aeroport de la malul Marii Mediterane

Vineri, 29 Mai 2015, ora 18:51
4361 citiri
Statul Islamic a preluat controlul asupra unui aeroport de la malul Marii Mediterane
Foto: Panoramio

Gruparea jihadista Statul Islamic a preluat controlul asupra aeroportului din Sirte, oras libian situat la est de Tripoli, dupa retragerea, joi seara, a combatantilor din cadrul coalitiei de militii Fajr Libya, au anuntat vineri un responsabil si organizatia jihadista.

Baza aeriana Al-Qardabiya, unde se gaseste aeroportul international din Sirte, devine primul aeroport cucerit de Statul Islamic de cand gruparea jihadista este activa in Libia, informeaza AFP.

Baza "a cazut in mainile organizatiei Statul Islamic", a declarat Mohammed Al-Chami, responsabil apropiat de Far Libya. Gruparea Statul Islamic a anuntat, la randul sau, ca a preluat controlul asupra aeroportului.

Chami a declarat, pentru AFP, ca jihadistii au profitat de o operatiune de redesfasurare a trupelor insarcinate cu protejarea sectorului pentru a se infiltra si ocupa locul. Baza a fost evacuata in totalitate de catre trupele afiliate Fajr Libya, potrivit acestuia.

Gruparea Statul Islamic controleaza din februarie ample zone din regiunea Sirte, in mod concret localitatea Noufliyeh, devenita fieful sau local.

Fajr Libya, care a preluat controlul asupra Tripoli in august 2014, a insarcinat "batalionul 16" sa apere si sa securizeze Sirte, oras de coasta situat la 450 de kilometri est de capitala libiana.

Statul Islamic a anuntat pe Twitter ca "lupte violente au opus-o trupelor afiliate Fajr Libya in toate sectoarele din Sirte" si a confirmat cucerirea bazei aeriene Al-Qardabiya.

Libia este cufundata in haos dupa prabusirea, in 2011, a regimului Muammar Gaddafi si militiile fac aici legea. Fajr Libya a cucerit, in 2014, Tripoli, fortand guvernul recunoscut de comunitatea internationala, precum si parlamentul, sa se exileze in estul tarii.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Statul Islamic aeroport Sirte, #Statul Islamic aeroport Marea Mediterana, #Statul Islamic aeroport Libia , #Statul Islamic