Statul Islamic ataca Europa pentru ca e mai slab, nu mai puternic: Jihadistii si "efectul pierzatorului"

Duminica, 01 Mai 2016, ora 11:11
7572 citiri
Statul Islamic ataca Europa pentru ca e mai slab, nu mai puternic: Jihadistii si "efectul pierzatorului"
Foto: Arhiva Hepta.ro

In 2014, Statul Islamic se bucura de victorie dupa victorie, stapanind teritorii tot mai ample in Siria si Irak si castigand din ce in ce mai multi membri.

Insa in ultimele luni, jihadistii au pierdut teritorii consistente. Recent, fortele guvernamentale siriene au eliberat orasul antic Palmira din mainile organizatiei teroriste, deci inca un teritoriu pierdut.

Lupte crancene pentru comoara antica Palmira: Un rus ucis de Statul Islamic, declarat erou la Moscova

Poate Statul Islamic sa suporte eticheta de "pierzator"?, se intreaba jurnalistul The Atlantic Dominic Tierney, profesor de stiinte politice la Swarthmore College din SUA.

Cine ar fi putut sa prevada ca, intr-un singur deceniu, din 2004 pana in 2014, reteaua terorista al Qaida se va transforma in Statul Islamic, va reinstaura sclavia, se va angaja intr-un razboi fara limite, va tinti cele mai mari puteri ale lumii si va cuceri un mini-imperiu in Siria si Irak, avand grupari afiliate in Libie, Nigeria si alte tari?

Efectul castigatorului

Expansiunea fulgeratoare a Statulul Islamic ar putea fi explicata de ceea ce psihologii numesc "efectul castigatorului" - cand experienta unei victorii creste sansele de a inregistra si mai multe triumfuri.

Studiile ne arata ca, dupa o victorie, nivelul de testosteron creste in randul sportivilor sau chiar al jucatorilor de sah, asa ca un joc bun poate duce la si mai multe competitii castigate. In plus, succesul are un impact pozitiv si asupra audientelor. Oamenii vor sa se asocieze cu brandurile de succes - de exemplu, se fac mult mai multe donatii catre universitati prestigioase decat catre alte scoli.

Asa ca secretul succesului Statului Islamic consta, in mare parte, in primele victorii. Insa avantul organizatiei teroriste s-a oprit dintr-odata. Din ianuarie 2015, ISIL a pierdut 22% din teritoriile pe care le controla, inclusiv orasele Tikrit si Ramadi din Irak, precum si zone strategice din nordul Siriei, ceea ce a limitat capacitatea jihadistilor de a vinde petrol peste granita cu Turcia.

Statul Islamic pierde fulgerator teren si isi vede pusa in pericol asa-zisa Capitala

Pierde Statul Islamic din putere? Teritoriile controlate de jihadisti s-au restrans in 2015

In ultimele luni, Statul Islamic s-a aflat mai mult in aparare: nu a mai lansat o ofensiva majora de vara trecuta. I-au fost ucisi comandanti cheie, iar numarul dezertarilor a crescut. Oficialii americani sustin ca ISIL se afla la cel mai scazut nivel din 2014 incoace. Retragerea ar pune sub semnul intrebarii intreaga identitate a Statului Islamic si ar declansa o criza de incredere.

Barack Obama se vede victorios: Statul Islamic pierde teren si va fi distrus

Ar putea sa fie vorba despre o stagnare pe termen scurt a retelei jihadiste, insa ar putea insemna si o retrogadare definitiva. Sa lupti cu intreaga lume nu este simplu. Coalitia internationala condusa de SUA dispune de capacitati militare la care teroristii nici nu pot visa. In plus, armatele straine coopereaze cu fortele locale. Statul Islamic are, intr-adevar, cateva zeci de mii de luptatori, insa, daca va fi incoltit din toate partile, nu va putea face fata.

Efectul pierzatorului

Daca jihadistii se retrag si mai mult, s-ar putea confrunta cu un "efect al pierzatorului", in care esecurile se tin lant. Experienta unei nereusite poate avea un impact la fel de mare ca in cazul unei victorii. Pierzatorii nu mai sunt sustinuti nici de

audiente. Esecurile succesive ar putea duce la prabusirea Statului Islamic mai repede decat ne-am putea imagina, sustine sutorul articolului.

Lovitura pentru Statul Islamic: Pierde cea mai importanta modalitate de recrutare

Atentatele din Paris, Bruxelles si Istanbul ar putea reprezenta o incercare a gruparii teroriste de a se distanta de "efectul pierzatorului". In momentul in care califatul era in plina expansiune, nu era necesara atacarea Europei, care ar fi creat riscul de represalii din partea Occidentului si ar fi putut duce la pierderi de teritorii.

Insa esecurile ii incurajeaza pe oameni sa riste, ca intr-un joc de noroc, decat sa accepte declinul. Lovirea inamicilor din indepartatul Occident distrage atentia de la esecurile impotriva adversarilor de acasa. Statul Islamic nu lupta doar ca sa castige, ci si pentru a da o definitie victoriei, conchide jurnalistul american.

Cum ar putea pierde Occidentul lupta cu Statul Islamic, daca Iranul isi baga clandestin coarnele

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Statul Islamic pierde, #Statul Islamic declin, #Statul Islamic esec, #Statul Islamic efect pierzator , #Statul Islamic