Statul Islamic foloseste un nou tip de bomba: Un amestec teribil a fost folosit de jihadisti in cel mai sangeros atentat

Joi, 28 Iulie 2016, ora 20:31
23181 citiri
Statul Islamic foloseste un nou tip de bomba: Un amestec teribil a fost folosit de jihadisti in cel mai sangeros atentat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Pe o strada din Bagdad candva plina de viata, acum, la aproape o luna de la sangerosul atac al Statului Islamic, este liniste, oamenii spun rugaciuni si aprind lumanari.

Este locul celui mai sangeros atentat comis de Statul Islamic. Pe 3 iulie, aici si-au pierdut viata 292 de irakieni. Era o zona comerciala, unde veneau numerosi oameni la cumparaturi si sa socializeze.

Abia daca trece o zi fara vreun atac pe undeva prin orasul intesat de forte armate si puncte de control de securitate. Insa explozia din cartierul Karrada nu a fost provocata de o bomba oarecare, scrie BBC.

Cietste si Statul Islamic vrea sa faca o "bomba murdara": Modul ingenios in care voia sa puna mana pe materiale nucleare

Dupa modul in care a fost pus la cale, acest atac cu masina-capcana arata ca Statul Islamic a gasit o noua cale de a induce teroarea.

"Daesh a folosit, pentru prima data, o noua tactica ce i-a ajutat (pe jihadisti - n.red.) sa treaca neobservati prin punctele de control. Nu am am avut niciodata asa ceva si este ingrijorator", a declarat o sursa din securitatea occidentala, care se afla la Bagdad.

Un amestec chimic unic

Vechea tactica cunoscuta sub numele de VBIED - dispozitiv explozibil improvizat transportat de un vehicul - este folosita in prezent la scara larga in atacurile sinucigase.

Insa cea utilizata la inceputul lunii de ISIL difera prin doua elemente cheie: modul in care au fost amplasati explozibilii in dubita si cum au fost amestecate chimicalele.

"E foarte dificil de facut", a explicat un expert in explozibili, care cunoste detalii din ancheta, adaugand ca este posibil ca sistemul sa fi fost dezvoltat in orasul irakian Falluja, pe vreme cand se afla sub stapanirea Statului Islamic. "Daesh s-a gandit foarte mult la cum sa treaca prin punctele de control", a continuat acesta.

Avertisment: Statul Islamic, capabil sa fabrice propriile arme chimice in Siria si Irak

Se crede ca cei care au facut bomba au luat o formula "disponibila pe Internet" si au ajustat cantitatile, astfel incat sa reduca riscul de a fi detectata, dar in acelasi timp sa creasca impactul. Mai multi experti irakieni au descris amestecul de chimicale ca fiind "unic".

"Suntem obisnuiti cu exploziile mari, dar chimicalele din aceasta bomba au fost folosite pentru prima data in Irak. A fost unic, ciudat si teribil", a spus Kadhim Bashir Saleh de la Fortele de Aparare Civila.

De asemenea, un alt expert din securitatea irakiana, Hisham al-Hashimi, crede ca un mix similar de explozibili ar fi fost folosit, o singura data, intr-un atentat din 2004 comis de al Qaida. Insa noua tactica a Statului Islamic este "foarte serioasa si periculoasa", a spus el.

Duba a explodat intr-un moment in care strada era plina de oameni. Deflagratia nu a creat vreun crater si nici nu a distrus cladirile din apropiere, insa a produs mai multe incendii, care s-au dovedit a fi nimicitoare si in care au murit multi oameni.

Irakienii se intreaba acum cum a fost posibil ca dubita sa intre pe o strada pietonala, iar unii spun chiar ca soferul avea documente oficiale, in timp ce altii vorbesc despre complicitatea fortelor de securitate.

Statul Islamic a lovit miercuri si Siria, in orasul Qamishli, aflat in apropiere de frontiera cu Turcia. In dublul atac cu masina-capcana au murit cel putin 48 de persoane, iar 170 au fost ranite. Martorii au spus ca una dintre bombe a fost atat de puternica incat a distrus ferestrele unui magazin aflat peste granita, in Turcia, si a ranit doi oameni.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Statul Islamic bomba, #bomba unica Statul Islamic, #atentate Statul Islamic , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Naoi
Naoi
rank 5
Noi nu folosim asa ceva !
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1