Statul Islamic, periculos de aproape de o tara NATO

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 16:29
4028 citiri
Statul Islamic, periculos de aproape de o tara NATO

Tancuri si vehicule armate turce au ocupat pozitii strategice pe dealurile din apropierea orasului sirian de granita Kobani, asediat tot mai puternic de militantii gruparii extremiste Statul Islamic.

Obuzele trase de jihadisti au ajuns si pe teritoriul turc, relateaza Reuters. Cel putin 30 de tancuri si vehicule armate, unele cu tunurile indreptate spre teritoriul sirian, au fost pozitionate in apropiere de o baza militara turca, la nord-vest de Kobani, scrie The Daily Star.

Din vestul si estul orasului se inalta coloane groase de fum si se aud, din cand in cand, focuri de arma automata.

Razboiul Americii cu Statul Islamic: Miscarile inteligente ale lui Obama si dilemele lumii arabe

Ministrul turc de Interne, Efkan Ala, a aratat ca Turcia a preluat controlul deplin al granitei turco-siriene si a fost intarita securitatea in regiunea Suruc.

Din interiorul orasului asediat vin vesti disperate. Un oficial local a aratat ca bombardamentele Statului Islamic continua fara oprire, in vestul, estul si sudul localitatii. Cel putin doua obuze au ajuns pe teritoriul Turciei. Potrivit unor rapoarte citate de AP, militantii s-au apropiat pana la cinci kilometri de oras.

Asaltul de la Kobani a fost dezlantuit in urma cu o saptamana, cand 150.000 de locuitori kurzi s-au refugiat in Turcia.

Militantii Statului Islamic, spun activistii sirieni, avanzeaza la Kobani fara a fi in vrejun fel descurajati de bombardamentele coalitiei conduse de SUA.

Oficialii kurzi spun ca, dimpotriva, bombardamentele nu au facut decat sa-i determine si mai mult pe extremisti sa ocupe zona, care le-ar permite un control mai aprofundat al regiunilor ocupate in Siria si Irak, pana in apropiere de Bagdad.

"In loc sa ii faca sa dea inapoi, de cate ori aud avioane, bombardeaza mai mult", a declarat Ahmad Sheikho, activist aflat in zona.

Kurzii se tem ca dupa ce Kobani cade in mainile extremistilor, acestia vor masacra in masa barbatii si vor lua in sclavie femeile, asa cum au facut in Irak in august, cand Statul Islamic a ocupat satele minoritatii religioase yazidi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Statul Islamic asediu kurzi, #Statul Islamic granita Turcia , #Statul Islamic