Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul Islamic pierde masiv din teritoriu, insa exista o problema: Rusia

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 11:44
7589 citiri
Statul Islamic pierde masiv din teritoriu, insa exista o problema: Rusia
Foto: Facebook/United States Air Force

Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care il controla anul trecut in Siria si Irak, arata un raport al grupului de analiza a securitatii si apararii IHS.

Potrivit datelor citate de BBC, organizatia terorista a pierdut 28% din teritoriul pe care il stapanea in ianuarie 2015.

In primele luni ale acestui an, teritoriul controlat de jihadisti a scazut de la 78.000 de kilometri patrati la 65.500 de kilometri patrati - echivalentul statului Sri Lanka, au anuntat analistii IHS.

Insa ritmul de pierdere a teritoriilor a scazut in lunile iulie, august si septembrie. In aceste trei luni, ISIL a pierdut doar 2.800 de kilometri patrati.

Potrivit IHS, incetinirea acestui ritm a coincis cu faptul ca Rusia a redus numarul raidurilor aeriene vizand tinte ale Statului Islamic.

La inceputul anului, circa 26% din raidurile ruse vizau pozitii jihadiste, insa in cursul verii proportia acestora a scazut la 17%.

"In septembrie, presedintele (rus Vladimir - n.red.) Putin a anuntat ca misiunea Rusiei este sa lupte impotriva terorismului international, in special impotriva Statului Islamic", a spus analistul pentru Rusia de la IHS, Alex Kokcearov. "Datele noastre sugereaza ca nu este acesta cazul", a adaugat el.

Putin si Obama, acelasi inamic numit Statul Islamic: Cine lupta mai bine in Siria

Totusi, pierderile pe care le-a suferit gruparea terorista sunt importante, spun experti. Statul Islamic a fost impins cu 10 kilometri de la granita cu Turcia, in timp ce fortele irakiene au consolidat baza aeriana Qayyarah, aflata la 60 de kilometri sud de Mosul, unul dintre ultimele fiefuri ISIL.

E oficial: Turcia anunta ca a izolat complet Statul Islamic

Daca ofensiva asupra Mosulului va incepe la sfarsitul acestei luni si va fi de succes, va da o lovitura grea extremistilor. Mosul, al doilea oras ca marime din Irak, se afla sub controlul extremistilor din 2014.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic pierdut teritoriu, #Statul Islamic teritorii , #Statul Islamic
Comentarii