Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul Islamic revendica doborarea unui elicopter francez in Mali: 13 militari au murit

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 19:55
5266 citiri
Statul Islamic revendica doborarea unui elicopter francez in Mali: 13 militari au murit
Foto: Hepta.ro

Ramura vest-africana a gruparii jihadiste Statul Islamic - Statul Islamic din Provincia Africa de Vest (ISWAP) - sustine ca ea s-ar afla la originea incidentului ce a costat luni viata a 13 militari francezi care participau la operatiunea Barkhane din Mali, a informat SITE Intel Group, un organism american care urmareste activitatea gruparilor islamiste.

Franta a anuntat marti ca 13 dintre militarii sai si-au pierdut viata luni seara, cand afara era deja bezna, in regiunea Liptako, in coliziunea "aparent accidentala" a unui elicopter de lupta de tip Tiger si a unuia de transport Cougar, in cursul unei operatiuni de tip comando impotriva unor grupari jihadiste armate, aminteste Reuters.

In acest moment, nu exista niciun element care sa indice faptul ca aceasta coliziune a fost cauzata de un atac jihadist, noteaza publicatia Le Figaro.

O ancheta interna a fost deschisa in cadrul armatei franceze, precum si inca una de Biroul de Investigatii si Analize pentru securitatea aviatiei civile franceze (BEA) dupa ce au fost gasite cele doua cutii negre ale aparatelor de zbor ale fortelor speciale care participa la operatiunea antiterorista Barkhane.

Operatiunea antiterorista Barkhane, lansata de armata franceza in august 2014, vizeaza combaterea grupurilor islamiste din Africa.

Presedintele francez Emmanuel Macron a subliniat, joi, ca urmeaza sa le ceara aliatilor din NATO, la summit-ul de saptamana viitoare, o "mai mare implicare" impotriva "terorismului" in Sahel, unde Franta, care a stationat in regiune aproximativ 4.500 de oameni, "actioneaza in contul tuturor".

El a anuntat ca este pregatit sa revada "toate optiunile strategice" ale Frantei in Sahel si ca, in acest cadru, "o mai mare implicare a aliatilor va fi benefica".

"Proclamarea atasamentului fata de securitatea colectiva nu este suficienta. O alianta adevarata inseamna fapte, nu vorbe", a subliniat Macron.

Potrivit Parisului, acest apel se adreseaza mai ales celorlalte tari europene, dintre care unele sunt implicate, ca Germania si Danemarca, si care nu presupune lansarea unei operatiuni NATO.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic doboara elicopter francez Mali, #Statul Islamic francezi morti Mali , #Statul Islamic