Statul Islamic se razboieste si cu talibanii: Jihadistii au cucerit fosta fortareata a lui Osama bin Laden

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:33
3861 citiri
Statul Islamic se razboieste si cu talibanii: Jihadistii au cucerit fosta fortareata a lui Osama bin Laden
Foto:Captura/Youtube

Gruparea Statul Islamic a preluat controlul asupra Tora Bora, ultima fortareata a lui Osama bin Laden, in estul Afganistanului, si a revendicat un atentat sinucigas, comis joi seara la o moschee siita de la Kabul soldat cu cel putin patru morti.

Liderul al Qaida s-a baricadat la Tora Bora cu scopul de a scapa de americani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, relateaza AFP.

Reteaua de grote, deosebit de greu accesibila, a facut atunci obiectul unei dure batalii si unor bombardamente intensive, in decembrie 2001, dupa care bin Laden a cucerit zonele tribale si s-a refugiat in Pakistan, unde a fost ucis intr-un raid de catre fortele speciale americane in mai 2011.

Aceasta cucerire - extrem de simbolica - a Statului Islamic, care i-a dislocat pe talibani de acolo, a avut loc miercuri dimineata, potrivit unor surse locale concordante, contactate de AFP.

Statul Islamic a revendicat de asemenea un atentat la Kabul, la o moschee, in care au fost ucisi trei civili si un politist si in care au fost ranite alte opt persoane.

Rivalii lor talibani au condamnat atentatul, iar unul dintre purtatorii lor de cuvant a subliniat ca nu ar viza locuri de cult.

Anul trecut, un val de atacuri vizand siiti afgani a fost revendicat de Statul Islamic, care-i considera apostati. Capitala afgana a fost tinta unei serii de atacuri de la inceputul Ramadanului, inclusiv a unui atentat devastator cu un camion-capcana, pe 31 mai, in cartierul diplomatic, soldat cu peste 150 de morti.

Statul Islamic apare pe toate fronturile, iar un purtator de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat pentru AFP ca Tora Bora le-a fost luata de Daes, acronimul arab al organizatiei jihadiste sunnite. "Am incercat sa rezistam, dar am esuat, iar sapte dintre mujahedinii nostri au cazut martiri in aceste lupte".

Potrivit purtatorului de cuvant, luptele continua. "Impreuna cu locuitorii, planificam o operatiune in vederea recucerii Tora Bora", a spus el.

"Talibanii au fugit"

Insa, potrivit unui reprezentant tribal din regiune, Juma Khan, "talibanii au fugit atunci cand luptatori Daes si-au lansat ofensiva". "Ne-au lasat singuri cu femeile si copiii", s-a plans el AFP, "suntem sute de familii care am fugit atunci cand a venit Daes".

In provincia Nangarhar, la frontiera cu Pakistanul, se afla numerosi insurgenti talibani, dar si din Daes, care a transformat zona in poarta sa de intrare in Afganistan.

Tora Bora se afla la cateva zeci de kilometri de principala lor baza in estul afgan, districtul Achin, unde fortele americane stationate in Afganistan afirma ca ii urmaresc neintrerupt din vara lui 2016.

"Combatanti Daes au venit in numar mare, miercuri dimineata, prin munti, cu scopul de a lansa asaltul asupra Tora Bora", a declarat un locuitor din Tora Bora, Gul Rafiq. "Talibanii nu au opus rezistenta", a dat el asigurari AFP.

Parlamentari au interpelat autoritatile miercuri, in Parlament, cerand masuri puternice impotriva avansarii Statului Islamic.

"Daes si-a transferat centrul activitatilor la Tora Bora", a acuzat un deputat din Kabul, Allah Gul Mujahid. "Ei au sute de combatanti in districtele Khogyani si Azra, care sunt pe cale de a fi recrutate", si-a exprimat el ingrijorarea.

La inceputul lui aprilie, armata americana a lansat cea mai puternica bomba conventionala, prima oara de cand a fost conceputa, tintind o retea de grote si tuneluri folosita de Daes la Achin.

Operatiunea s-a soldat, potrivit unui bilant oficial, cu 96 de morti in randul jihadistilor.

Trupe americane prezente in Afganistan cu mandat NATO dispun de autoritatea de a urmari amenintarea terorista. Cu acest titlu, ele au efectuat, incepand din iulie 2016, numeroase atacuri aeriene asupra unor pozitii apartinand Statului Islamic la Achin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic atentat, #atentat sinucigas moschee Kabul , #Statul Islamic