Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Statul Islamic", teroarea care forteaza SUA sa faca compromisuri

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 20:49
4008 citiri
"Statul Islamic", teroarea care forteaza SUA sa faca compromisuri
Foto: RFI

Lupta impotriva gruparii "Statul Islamic" a adus SUA intr-o situatie foarte neplacuta: sunt fortate sa ceara ajutorul unor tari conduse de regimuri nedemocratice, lucru pentru care vor plati un pret politic mare.

Asa isi incepe comentariul Rainer Sollich pentru Deutsche Welle. Sunt, intr-adevar, tari ca Arabia Saudita, Qatar sau Egipt aliati de buna credinta in lupta dusa impotriva "Statului Islamic"? Nu, nu sunt. Arabia Saudita intretine un regim de guvernare total nedemocratic si brutal, bazat pe legea islamica Sharia.

Qatar, in schimb, cu toate fortele, sprijina Fratia Musulmana in regiune, inclusiv grupari militare precum Hamas. Egiptul vaneaza cu consecventa membrii Fratiei Musulmane, dar ii tolereaza pe mult mai radicalii salafisti, pentru a nu-si supara cel mai important creditor din zona, Arabia Saudita.

Structura sunnita a tarilor din Golful Persic si Turcia nu a dat importanta pericolului venit dinspre gruparea "Statul Islamic". Aceste tari nu i-au deranjat absolut deloc pe teroristi, ba, in unele cazuri, chiar i-au sprijinit pentru ca au fost considerati un bun instrument in lupta impotriva regimului sirian al lui Bashar Al-Assad. Dupa cum se stie, Assad este aliat al Iranului siit care, de ani buni, se lupta pentru suprematia regionala cu Arabia Saudita sunnita, continua autorul textului.

Tarile sunnite au tolerat "Statul Islamic"

Chiar si dupa ce fanaticii din "Statul Islamic" au cucerit orasul irakian Mosul, largindu-si dominatia asura unor largi teritorii din Irak, tarile sunnite din regiune au ramas extrem de pasive. Era evident ca teroristii aveau aproape grupari sunnite locale, care lupta impotriva dominatiei politice siite a Irakului, legata puternic de Iran.

Tarile sunnite, probabil, au crezut ca vor avea ceva avantaje de pe urma acestei situatii si nu au dorit sa i se opuna imediat. In mod clar, demisia premierului irakian Nuri al-Maliki a fost mai importanta pentru ei decat pericolul dezvoltarii "Statului Islamic".

Totusi, alianta dintre SUA si tarile sunnite arabe nu are alternativa, deoarece, fara ajutorul acestora, lupta cu teroristii din "Statul Islamic" nu poate fi castigata. E drept ca aceasta grupare se poate autofinanta din contrabanda cu petrol, dar este necesar sa fie inghetate urgent toate sursele de finantare externa din regiunea Golfului.

In afara de asta, SUA au nevoie de bazele militare din zona pentru a pute ataca teroristii din Irak si apoi din Siria. Operatiunea militara americana impotriva "Statului Islamic" nu are alternativa, de asemenea. Nu se poate actiona decat prin forta impotriva actiunilor animalice ale "Statului Islamic", mai spune Sollich.

Cu ce pret?

Participarea tarilor arabe in aceasta lupta va avea un pret. Acestea, prin toate mijloacele, vor incerca sa slabeasca puterea regimurilor din Iran si Siria. In cazul Siriei, poate nu ar deranja pe nimeni. De trei ani incoace, Bashar al-Assad duce o lupta crancena impotriva propriului popor, tocmai de aceea el nu trebuie sa iasa castigator din lupta antiterorista.

SUA procedeaza corect pentru ca, in paralel cu operatiunea impotriva "Statului Islamic" desfasurata pe teritoriu sirian, au decis sa sprijine si lupta celor onesti impotriva lui Assad. Daca aceasta miscare va fi corecta, ramane de vazut. In cel mai rau caz, Assad ar putea iesi castigator din tot acest conflict.

Celalalt pret pe care SUA il vor plati este cel politic. Principalele tari arabe sunt constiente ca Washington este dependent de sprijinul lor in aceasta situatie. Eventuale viitoare critici legate de incalcarea depturilor omului in tarile lor vor fi respinse, de acum incolo, cu si mai mult tupeu decat pana acum, conchide jurnalistul german.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic SUA teroristi, #lupta SUA antiterorism, #regim Assad Siria, #regimuri sunnite siite , #Statul Islamic