Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Statul Islamic tocmai a lansat cel mai slab mesaj dintotdeauna

Marti, 24 Mai 2016, ora 09:43
7143 citiri
Statul Islamic tocmai a lansat cel mai slab mesaj dintotdeauna
Foto: Hepta.ro

Mesajul lansat saptamana trecuta de un lider al Statului Islamic a fost caracterizat drept "cel mai slab" de pana acum, indicand o schimbare de strategie a gruparii, dupa pierderea unor teritorii din autoproclamantul sau "califat".

Abu Mohammad al-Adnani, principalul purtator de cuvant al gruparii teroriste, cunoscuta si ca ISIS sau Daesh, sugereaza in mesaj ca pierderile teritoriale suferite in Siria si Irak nu ar avea nicio importanta in lupta contra Occidentului.

"Noi nu luptam ca sa aparam un teritoriu, nici sa il eliberam sau sa il controlam. Nu luptam pentru autoritate sau pozitii trecatoare, neinsemnate. Daca ar fi posibil sa prevenim lupta impotriva unui singur combatant, am face acest lucru si ne-ar scuti de o treaba. Insa Coranul ne cere sa luptam impotriva intregii lumi, fara exceptie", a spus Adnani in mesajul sau audio, redat de Business Insider.

Campanie terifianta a Statului Islamic: Poze cu mesaje jihadiste din marile orase europene

Acest mesaj difera mult de propaganda facuta anterior de ISIL, cand milita pentru pastrarea pozitiilor si expansiune.

"Crezi tu, America, ca infrangerea este pierderea unui oras sau pierderea de teritoriu? Am fost noi infranti cand am pierdut orasele din Irak si ne-am dus in desert fara sa mai avem orase sau pamant? Si am fi noi infranti si voi victoriosi daca ne-ati lua Mosul, Sirt sau Rakka sau chiar toate orasele si ne-am intoarce la stadiul nostru initial? Cu siguranta, nu!", a mai spus liderul.

J.M. Berger, cercetator in cadrul programului privind extremismul de la Universitatea "George Washington", spune ca acesta este "cel mai slab mesaj pe care l-am primit de la ISIL, probabil dintotdeauna".

El arata ca, in mesajele sale anterioare, gruparea isi prezenta reusitele pe plan teritorial, in timp ce actualul mesaj este ca o marturisire ca ar urma sa piarda noi teritorii.

Mai mult, in timp ce anul trecut ISIL isi chema adeptii din toata lumea in "califat", pe care il prezenta ca pe o utopie islamista, acum le transmite acestora sa ramana in tarile in care se afla si sa ii atace acolo pe "necredinciosi".

Cum luptam cu Statul Islamic, altfel decat cu armele

Astfel, se vede ca este tot mai greu pentru ISIL sa se laude in mod credibil ca are un teritoriu unde curge lapte si miere, explica Berger.

Charlie Winter, cercetator la aceeasi universitate in cadrul unui program privind violenta si conflictele transculturale, spune ca mesajul nu este deloc suprinzator in contextul pierderilor teritoriale si, cum "adeptii lor nu sunt tampiti", era important de transmis.

Winter avertizeaza insa ca ideologia ISIL nu va disparea odata cu teritoriul.

"Desi teritoriul este foarte important pentru Statul Islamic, nu cu el incep si se termina toate. Au ca institutie un califat si birocratia care il sustine si ca mesaj utopismul apocaliptic in general. Cu teritoriul isi argumenteaza mai bine mesajul, dar acesta nu va disparea daca isi pierd teritoriul", a spus Winter.

Purtatorul de cuvant al operatiunii militare americane contra ISIL, colonelul Steve Warren, anunta saptamana trecuta ca gruparea a pierdut intre 30 si 35 la suta din zonele populate pe care le controla in cadrul "califatului".

Coalitia militara contra ISIL condusa de SUA pregateste o ofensiva in orasul sirian Rakka, capitala autoproclamatului "califat", si la Mosul, unul dintre principalele orase irakiene cucerite de grupare.

Fiindu-i amenintate aceste centre, ISIL si-a stabilit o "capitala de rezerva" la Sirt, in Libia. Dar si in aceasta tara, gruparea se zbate sa se extinda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Statul Islamic mesaj, #Statul Islamic teritoriu , #Statul Islamic