Statul Islamic voia ca atentatele din Paris sa fie mult mai sangeroase si planuia atacuri si in alte tari din Europa

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 14:00
5400 citiri
Statul Islamic voia ca atentatele din Paris sa fie mult mai sangeroase si planuia atacuri si in alte tari din Europa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Reteaua sofisticata a Statului Islamic care pune la cale atentate in Occident planuia ca atacurile de la Paris din noiembrie 2015 sa fie mult mai sangeroase.

Anchetatorii cred, de asemenea, ca masacrul ar fi trebuit sa continue nu numai in alte zone ale Parisului, dar si in alte tari europene.

CNN a obtinut mii de documente si fotografii de la investigatorii europeni si a adunat informatii de la surse apropiate anchetei de la Paris. Toate acestea vin cu noi detalii despre cum planuia gruparea terorista sa atace mai multe tinte.

Documentele contin noi informatii despre doi luptatori capturati, despre care anchetatorii cred ca intentionau sa atace Franta. In ancheta a aparut numele unui alt suspect, despre care autoritatile spun ca are legaturi cu celula terorista din Paris care, dupa atentate, s-a plimbat liber prin Europa timp de cateva luni.

Acest barbat, identificat in persoana lui Abid Tabaouni, a fost arestat abia in iulie anul acesta.

Mii de documente despre Statul Islamic si teroristii care vor sa intre in Europa

Jijadistii asteapta instructiuni

Mai mult decat atat, surse au declarat pentru postul TV ca reteaua de pe continentul nostru a Statului Islamic asteapta instructiuni de la comandantii din Siria, pentru a comite noi atacuri in Europa.

"ISIL isi sporeste planurile pentru atacuri internationale. Si-a stabilit un sistem complex de suport logistic pentru ca teroristii sa lanseze atacuri", a declarat Paul Cruickshank, analist pe probleme de terorism la CNN.

O echipa de jurnalisti a analizat luni intregi 90.000 de pagini de documente, care contin stenograme ale interogatoriilor, date din telefoane mobile si alte informatii, care releva o noua viziune a ramurii de operatiuni externe a Statului Islamic, cunoscuta sub numele de Amn al-Kharji.

Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in Europa

Teroristii comunicau foarte mult pe aplicatii precum Viber, Telegram si WhatsApp, care obisnuiesc sa cripteze conversatiile. De asemenea, liderii isi protejau bine misiunile, prin faptul ca le dadeau "agentilor" doar atatea informatii si bani cat sa ajunga la faza urmatoare. Ii contactau in fiecare etapa si insistau sa foloseasca pseudonime, chiar si in interiorul echipelor.

ISIL intentiona sa atace si Olanda

Un oficial european antitero a spus ca, potrivit anchetei privind reteaua care a comis masacrul din Paris, jihadistii aveau planuri si mai mari in Europa. Dupa ce i-au interogat pe suspecti si au adunat informatii, anchetatorii europeni cred acum ca ISIL planuia ca luptatorii sai sa atace si Olanda, precum si alte tinte din Franta, inclusiv o zona comerciala si un supermarket din Paris.

Un alt oficial a precizat ca noi informatii obtinute de anchetatori sugereaza ca Statul Islamic si-a infiltrat luptatori si in Marea Britanie, care acum pun la cale sa comita atentate in UK.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

Oficialul european antitero a mai spus ca serviciile de securitate "descopera tot mai multi luptatori ISIL" pe pamant european. Acesti jihadisti s-au folosit de mesajele criptate, in special de aplicatia de mesagerie Telegram, pentru a comunica in siguranta, ceea ce da batai de cap serviciilor secrete europene.

"Aplicatiile criptate de mesagerie au potentialul de a revolutiona comploturile teroriste, prin faptul ca le permit celulelor sa se coordoneze in timp real, fara sa se compromita", a notat analistul antitero CNN Paul Cruickshank.

Agentiile secrete din Europa au avut, insa, si victorii. Una importanta a fost capturarea a doi barbati despre care autoritatile cred ca intentionau sa calatoreasca in Franta alaturi de cei doi sinucigasi care s-au aruncat in aer in fata stadionului Stade de France din Paris. Este vorba despre algerianul Adel Haddadi si pakistanezul Muhammad Usman.

Cum a patruns Statul Islamic in Europa: Ziua in care a inceput totul

Calatoria din Siria in Europa

Documente despre modul in care au fost capturati si stenograme ale interogarilor arata cum ISIL i-a sustinut pe cei doi in timpul calatoriei din Siria si prin Europa, dar si cum ar putea fi organizate noi atacuri.

Haddadi si Usman, care fabrica bombe pentru gruparea terorista pakistaneza Lashkar-e-Taiba, au plecat din capitala autoproclamata a Statului Islamic din Siria, Raqqa, cu sase saptamani inainte de atacurile din Paris. Faceau parte dintr-o echipa, alaturi de Ahmad al-Mohammad si Mohamad al-Mahmod, care s-au detonat langa stadionul din Paris. Cei patru au trecut granita din Siria in Turcia la inceputul lunii octombrie 2015.

Cei patru barbati nu pareau sa isi cunoasca numele reale unul altuia sau care era misiunea lor finala. Tot ce stia Haddadi, dupa cum le-a spus celor care l-au audiat, era ca toti mergeau in Franta ca sa "faca ceva pentru binele lui Dumnezeu".

De ce este Franta tinta preferata din Europa a teroristilor Statului Islamic

Calatoria lor era coordonata de un comandant din umbra din Siria, cunoscut sub numele de Abu Ahmad, care se ocupa de toata logistica: ii punea in legatura cu traficanti si masini pentru transport, le facea rost de telefoane si pasapoarte siriene false.

Le dadea bani pe masura ce inaintau, folosindu-se de intermediari care nu puteau fi urmariti, si comunicau prin aplicatii cu mesaje criptate.

"Abu Ahmad este omul cheie in trimiterea luptatorilor straini sa comita atacurile din Paris. El este cel care ii recruteaza, ii finanteaza, ii antreneaza. Este mereu in contact cu ei", a precizat Jean-Charles Brisard, presedintele Centrului Francez pentru Analiza Terorismului.

De ce vrea ISIL ca Europa sa declare razboi islamului

S-au infiltrat printre refugiati

Barbatii s-au dat drept refugiati si s-au infiltrat printre oamenii care chiar fugeau de razboiul din tara lor. Au calatorit din Turcia in Grecia, intr-o barca plina cu imigranti. Doi dintre ei, cei care s-au detonat langa stadion, au reusit sa ajunga in Europa, insa nu si ceilalti, carora autoritatile elene le-au descoperit pasapoartele false.

Au fost arestati, insa eliberati in octombrie, asa ca si-au continuat drumul prin Europa. Pe 14 noiembrie, la o zi dupa atacurile din Paris, cei doi au ajuns in Salzburg, Austria, unde au cerut azil si s-au cazat intr-unul dintre centrele de refugiati din oras.

Asteptau acolo cu un scop. Investigatorii au stabilit ca Haddidi si Usman faceau parte din aceeasi celula ca atacatorii din Paris si, pentru ca nu au putut participa la carnagiul din capitala franceza, planuiau o alta lovitura.

Pregatesc jihadistii de la Statul Islamic un atac de amploare in Europa? SRI vine cu precizari

In plus, ei asteptau ca un al treilea barbat sa li se alature, Abid Tabaouni, pe numele caruia autoritatile emisesera un mandat european de arestare. Tabaouni plecase tot din Siria si a ajuns la Salzburg pe 10 decembrie si a mers la centrul de refugiati unde erau cazati Haddadi si Usman.

In acea zi, acestia doi din urma, alaturi de alti suspecti banuiti ca ar avea legaturi cu atacurile din Paris, au fost arestati de catre autoritatile austriece. Insa Tabaouni nu era de gasit. Totusi, anchetatorii i-au gasit telefonul la incarcat, langa patul lui Haddadi.

Tabaouni, de origine marocana, a fost arestat in Bruxelles, in luna iulie, si extradat in Austria. Haddadi si Usman au fost extradati in Franta, unde sunt pusi sub acuzare pentru terorism.

"In plus, mai multi jihadisti au fost arestati peste tot in Franta, in Belgia si Germania, ei folosind aceleasi rute, cu aceleasi scopuri", a aratat Jean-Charles Brisard.

Toate informatiile pe care anchetatorii le-au obtinut in timpul interogatoriilor si din telefoanele suspectilor i-ar putea ajuta sa previna noi atentate in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statul Islamic atentate Europa, #Statul Islamic atacuri Europa, #retea Statul Islamic Europa , #Statul Islamic