Strategia Occidentului pentru Statul Islamic, Hamas si alti teroristi: Sa se omoare intre ei, noi sa ne uitam

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:29
11120 citiri
Strategia Occidentului pentru Statul Islamic, Hamas si alti teroristi: Sa se omoare intre ei, noi sa ne uitam
Foto: Hepta.ro

Organizatia terorista Hamas, pana nu demult considerata de Israel o amenintare majora, este acum un "frenemy" (prieteno-dusman - traducere aproximativa) al evreilor, pentru ca a declarat razboi Statului Islamic.

Insa nimeni nu isi permite sa stea deoparte si sa priveasca, sustine Jonathan Schanzer, expert american in terorism si vicepresedinte al Fundatiei pentru Aparare si Democratie din Washington, intr-un editorial publicat pe site-ul Politico Magazine.

Aparent, ce se intampla acum in Orientul Mijlociu este cea mai buna scuza pe care o are Israelul sa se retraga si sa isi lase cei mai temuti adversari sa se nimiceasca unul pe celalalt, arata autorul articolului.

Oficialii israelieni vad acum in Hamas - gruparea terorista care, vara trecuta, a atacat Israelul cu mii de rachete - ca pe un potential zid impotriva simpatizantilor Statului Islamic din Fasia Gaza.

Razboiul Israel-Hamas, in cateva detalii esentiale

Ipoteza a fost sustinuta inclusiv de Efraim Halevi, fostul directorul al serviciului de informatii israelian Mossad, intr-un material de opinie publicat pe 19 iunie in cotidianul Yediot Ahronot.

Armistitiu cu Hamas?

Exista zvonuri potrivit carora Israelul intentioneaza chiar sa incheie un armistitiu cu Hamas, sperand ca unul dintre efecte sa fie ca organizatia islamista sa se concentreze pe lupta cu ISIL.

Este adevarat si ca ambii dusmani ai Israelului ar putea sa iasa "sifonati" din confruntare, scrie Schanzer, adaugand ca asta este probabil un lucru pozitiv. Aceasta a fost si strategia Occidentului in timpul razboiului dintre Iran si Irak din 1980-1988.

"Pacat ca nu pot pierde amandoua", glumea fostul secretat de stat american Henry Kissinger. Insa cand zgomotul armelor nu s-a mai auzit, niciuna dintre tari nu a fost invinsa. Din contra, ambele au iesit din conflict hotarate - si chiar capabile - sa destabilizeze Orientul Mijlociu si sa ameninte interesele americanilor.

Un inamic-surpriza al Statului Islamic jura sa ii distruga pe jihadisti: Suntem pregatiti de lupta

Strategia a fost riscanta atunci, la fel cum este si acum. Chiar si asa, se pare ca revine. Guvernele occidentale nu mai sunt atat de vocale cu privire la amenintarea din partea diverselor grupari violente, intr-un aparent efort de a le determina sa lupte impotriva militantilor ISIL, sustine Jonathan Schanzer, care a numit tendinta "Efectul Daesh (acronim folosit in limba araba pentru Statul Islamic - n.red.) ".

Efectul Daesh este vizibil si la frontiera de nord a Israelului. Dupa cum a relatat Wall Street Journal, Israelul a refuzat sa lupte cu gruparea Nusra Front din Siria, afiliata al Qaida, care se afla la granita statului evreu inca de anul trecut, in mare parte pentru ca aceasta organizatie terorista lupta impotriva regimului lui Bashar al Assad si a Statului Islamic.

Ba mai mult, Wall Street Journal a notat ca "luptatorii (Nusra Front) raniti sunt transportati peste granita pentru a primi tratament in spitalele israeliene". Suspiciunea ca statul evreu ar ajuta luptatorii Nusra Front sa primeasca ajutor medical a fost motivul pentru care o comunitate din Israel a atacat o ambulanta care transporta un militant ranit preluat de pe front.

Candva teroristi temuti, acum aliati

Insa Israelul nu este singur. Multe voci din SUA sustin ca gruparea Nusra Front trebuie sa fie sprijinita de Occident, pentru ca si ea lupta tot impotriva Statului Islamic. Ryan Crocker, fost ambasador american in Irak si Siria, a mers si mai departe si a spus ca organizatia jihadista ar putea fi un aliat util, adaugand ca aceasta deja lucreaza cu grupuri sustinute de SUA din Siria, chiar daca, in America, Nusra Front este declarata grupare terorista.

Occidentul, acuzat ca a transformat Orientul Mijlociu in "paradisul teroristilor"

Totodata, liderul gruparii islamiste Abu Mohammed al-Jolani a promis, luna trecuta, ca extremistii pe care ii conduce nu vor comite atentate in Occident. Si talibanii ar putea fi in curand "menajati" de catre americani, avand in vedere ca au fost recent implicati intr-un conflict cu militantii Statului Islamic.

Efectul Daesh ar putea schimba pozitia Occidentului si fata de coalitia Fajr din Libia, gruparea islamista implicata intr-un brutal razboi impotriva Guvernului libian recunoscut la nivel international.

Dupa ce au destabilizat Libia, aceasta organizatie se afla acum in mijlocul unei batalii cu Statul Islamic. Dupa cum a subliniat si expertul american Thomas Joscelyn, pana si partenerii al Qaida din Libia vor parea acum "baieti buni", pentru ca lupta impotriva ISIL.

Rolul Iranului

Fara indoiala, continua autorul, Efectul Daesh este mai puternic in randul acelora care cred ca Iranul - tara care sponsorizeaza cel mai mult terorismul - este raspunsul la criza Statului Islamic. Fostul sef al misiunii diplomatice europene, Javier Solana, a laudat recent disponibilitatea Iranului de a lupta impotriva jihadistilor de la ISIL.

Cum ar putea pierde Occidentul lupta cu Statul Islamic, daca Iranul isi baga clandestin coarnele

Chiar si presedintele american Barack Obama, care a recunoscut ca SUA nu au o "strategie completa" de combatere a Statului Islamic, a sugerat ca Iranul joaca un rol important in aceasta batalie, spunand ca America si Iran au "un inamic comun" in Statul Islamic. Totusi, oficialii israelieni au fost foarte vocali cand si-au manifestat ingrijorarile cu privire la abordarea Statelor Unite fata de Iran.

SUA si Iranul si-au descoperit un interes comun

Una peste alta, ideea ca fortele anti-occidentale sa se lupte intre ele nu este chiar cel mai rau lucru din lume, subliniaza analistul, atragand in acelasi timp atentia ca privitul de la departare nu este o politica permanent viabila.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Statul Islamic Hamas, #Statul Islamic SUA, #Statul Islamic strategie Occident, #statul islamic razboi , #Statul Islamic