Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA au livrat arme si munitie kurzilor din Kobani - Ce spune Turcia

Autor: Ana Ilie
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 09:19
2177 citiri
SUA au livrat arme si munitie kurzilor din Kobani - Ce spune Turcia

Armata SUA a anuntat duminica noaptea ca a livrat aerian arme, munitie si rezerve medicale luptatorilor kurzi care apara orasul sirian Kobani. Kurzii incearca de saptamani sa scape de asediul militantilor gruparii extremiste Statul Islamic.

Livrarile vin dupa cel putin 135 de atacuri aeriene ale americanilor impotriva pozitiilor Statului Islamic la Kobani, ce au incetinit avansul militantilor, scrie NBC. Daca preiau Kobani, jihadistii vor controla o parte importanta a granitei siriano-turce.

Rezervele au fost livrate in siguranta de catre trei avioane C-130, a anuntat Administratia americana, care a mai aratat ca ar putea face livrari similare in zilele urmatoare.

Cea mai noua initiativa a americanilor este de natura sa deranjeze statul aliat si membru NATO Turcia.

Turcia a anuntat ca se opune oricarui transfer american de arme in Kobani. In termeni duri, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a aratat ca priveste kurzii sirieni drept o extensie a gruparii kurde care este implicata in insurgenta impotriva Guvernului turc.

Presedintele american, Barack Obama, a discutat insa telefonic cu Erdogan, duminica, pe marginea evenimentelor din Siria, si in special evenimentele din Kobani. Discutia a avut loc inaintea livrarilor de la Kobani.

Cei doi oficiali au convenit asupra cooperarii impotriva gruparii extremiste Statul Islamic.

Anterior, Erdogan avertiza: "Ar fi foarte gresit din partea Americii - cu care suntem aliati si membri NATO - sa se astepte de la noi sa spunem 'da' dupa ce a anuntat public sustinerea fata de o asemenea organizatie" (kurzii sirieni - n.red).

SUA au anuntat saptamana trecuta ca au convenit totusi cu Turcia sa foloseasca baza de la Incirlik pentru atacurile impotriva Statului Islamic, afirmatie rapid negata de Turcia. Toate aceste discrepante intre cei doi aliati demonstreaza inca o data situatia paradoxala in care se afla Turcia, presata sa se alature luptei impotriva Statului Islamic si pentru apararea kurzilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#SUA munitie kurzi Kobani, #SUA Turcia neintelegeri kurzi Siria , #Statul Islamic