Terorismul jihadist abia incepe: Ce se intampla daca Statul Islamic si al Qaida isi unesc fortele

Marti, 17 Februarie 2015, ora 17:33
7044 citiri
Terorismul jihadist abia incepe: Ce se intampla daca Statul Islamic si al Qaida isi unesc fortele
Foto: Hepta.ro

Terorismul islamist abia a inceput, a avertizat un expert spaniol in jihad, atragand atentia ca acesta a capatat dimensiuni alarmante in ultima perioada.

Este vorba despre procurorul Javier Zaragoza, care se ocupa cu urmarirea in justitie a autorilor atentatelor teroriste din Madrid, din martie 2004, cele mai sangeroase din Europa, in urma carora 191 de oameni au murit, scrie Milenio.com.

Magistratul specializat pe terorism se teme ca gruparile Statul Islamic si al Qaida si-ar putea uni fortele si declansa jihadul, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat AFP.

Batalia pentru suprematie intre al Qaida si Statul Islamic

"Terorismul jihadist abia a inceput, pentru ca, desi s-a aratat in urma cu multi ani, acesta abia acum a dobandit o virulenta aparte. Este un fenomen in continua expansiune, care ar putea sa se mentina mult timp de acum incolo", a precizat Zaragoza, adaugand ca aceasta crestere se datoreaza in principal extinderii Statului Islamic.

In momentul de fata, Statul Islamic si al Qaida, organizatie infiintata la sfarsitul anilor 1990, "utilizeaza moduri diferite de actiune sau, poate, complementare", a spus procurorul, care este seful Parchetului Audientei Nationale din Spania, instanta specializata pe cazuri de terorism.

"Ma tem foarte mult ca Statul Islamic si al Qaida vor incheia un parteneriat mai devreme sau mai tarziu. Strategia al Qaida este de a exporta jihadismul in tarile occidentale si de a comite atentate acolo, prin celule, prin lupi singuratici, insa Statul Islamic a venit cu o strategie mult mai periculoasa pe termen mediu si lung", a explicat procurorul.

Alegere imposibila pentru SUA: Statul Islamic sau Al Qaida?

Statul Islamic a fost infiintat de o fosta aripa a gruparii al Qaida in Irak si a ajuns sa aiba intre 40.000 si 50.000 de combatanti. Finantarea jihadistilor a crescut semnificativ, iar trendul s-ar putea mentine daca islamistii cuceresc si regiuni din Libia, pe langa vastele teritorii din Siria si Irak pe care le controleaza deja.

"Libia este o tara producatoare de petrol si, daca va cadea in mainile organizatiei teroriste, aceasta se va putea finanta, evident, fara probleme", a subliniat procurorul spaniol.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Statul Islamic al Qaida, #terorism inceput, #jihad inceput, #Statul Islamic al Qaida asociere , #Statul Islamic