Teroristii vor ajunge in curand sa-si transmita in direct atentatele

Autor: Ana Ilie
Duminica, 23 August 2015, ora 19:31
3670 citiri
Teroristii vor ajunge in curand sa-si transmita in direct atentatele
Foto: Hepta.ro

In urma cu 14 ani, in perioada ce a urmat atacurilor de la 11 septembrie, opinia publica a acceptat o serie de idei gresite despre Osama bin Laden si gruparea al Qaida.

Unii s-au concentrat pe bogatia, sanatatea si viata lui bin Laden, altii pe gruparea sa, considerata o retea terorista globala, cu "celule adormite", "agenti operativi" pe orice continent, capabili sa loveasca oricand, sa radicalizeze si sa mobilizeze.

Incidente petrecute anterior au fost puse pe seama al Qaida si orice incident petrecut in lume putea fi un atac al gruparii. Toate acestea au avut un impact asupra reactiei guvernelor occidentale la atacurile teroriste: amenintarea a fost descrisa in termeni apocaliptici, asa ca a fost nevoie de un raspuns egal ca amplitudine.

Erorile facute atunci cu al Qaida risca sa fie repetate cu Statul Islamic, scrie Jason Burke, autor al lucrarii "The New Threat From Islamic Militancy", din care The Guardian publica aceste concluzii.

Un rezultat al ignorarii motivatiilor ideologice ale al Qaida si legaturilor cu alte grupari si guverne a fost ca "razboiul global impotriva terorismului" este partial vinovat de raspandirea militantismului radical islamic in ultimul deceniu.

Marea Britanie, pregatita pentru lovituri aeriene impotriva Statului Islamic in Libia si Siria

In pofida lectiilor invatate de-a lungul anilor ce au trecut de atunci si abordarilor foarte diferite ale liderilor politici din SUA si Europa, exista pericolul, potrivit lui Burke, de a repeta cel putin unele din acele greseli cu Statul Islamic.

Deja se contureaza unele paralele. Aparitia Statului Islamic in 2013 a declansat reactii similare celor de dupa atacurile de la 11 septembrie si risca sa influenteze politicile.

Statul Islamic, ca si al Qaida, a fost legat (fara dovezi reale) de planuri de a obtine arme de distrugere in masa, de a trimite agenti "infestati cu Ebola" in Occident si de a avea celule adormite si agenti in Europa. Aceste afirmatii sunt o reprezentare gresita a felului in care opereaza ambele organizatii si cum radicalizeaza indivizii.

Noi atrocitati ale Statului Islamic: Zeci de crestini, impuscati sau decapitati fara mila

S-a facut de multe ori legatura intre Statul Islamic si o serie de "bad guys" din Hamas, organizatiile extremiste palestiniene, ba chiar si cartelurile mexicane ale drogurilor.

Asa cum a fost omisa importanta ideilor al Qaida in lumea islamica, la fel se ignora acum rezonanta pe care o are incercarea Statului Islamic de a restaura puterea pierduta si gloria imperiilor islamice, prin asa-zisul "califat".

Obama a descris gruparea drept "o organizatie terorista, pur si simplu". Dar nu este asa, scrie Burke. Statul Islamic este un hibrid de insurgenta, separatism, terorism si infractionalitate, cu radacini in mediul local, in conflictele regionale si in luptele geopolitice.

Girl power si jihad: Cum recruteaza Statul Islamic adolescente din Occident

In 2015, guvernele s-au grabit sa intareasca legislatia antiterorista si sa creasca puterile politiei, la fel ca in 2002. Ca si atunci, politicienii au descris pericolul in termeni apocaliptici. Insa, la fel ca si in cazul al Qaida, liderii lumii exagereaza implicarea Statului Islamic in violentele din tarile lor pentru a-si ascunde propriile esecuri si pentru a obtine ajutor de la Washington, material, diplomatic si moral.

O alta problema mai veche iese acum la suprafata: pericolul ca Statul Islamic sa fie privit ca o umbrela pentru toate gruparile militante islamice, asa cum era odinioara privita al Qaida. Poate ca Statul Islamic a inspirat alte organizatii, a revigorat miscarea militanta globala si a introdus noi tactici si strategii, dar mai sunt inca multi jucatori importanti.

Militantismul islamic ramane un fenomen foarte divers care nu va fi distrus prin eliminarea unei singure grupari sau a unui singur individ. Ideea ca exista un "glont de argint" este atragatoare, insa nu are nicio baza, scrie expertul.

Statul Islamic anunta un atentat sinucigas comis de un american

Statul Islamic este inovator - nu a atacat direct Occidentul ca al Qaida, ci solicita indivizilor sa actioneze in Europa si SUA. In loc de atacuri spectaculoase precum cel de la 11 septembrie, Statul Islamic are inregistrari video teribile, care nu au acelasi impact, dar sunt mai usor de organizat. Clipurile de propaganda ale Statului Islamic sunt publicate aproape saptamanal si au un auditoriu vast.

Gruparea incearca sa ajunga la acei privitori pe care ii poate radicaliza si noile tehnologii ii permit sa ajunga exact la aceia pe care ii vizeaza, prin produse de propaganda special pregatite.

Atacatorii din recentele atentate din Franta au purtat camere de luat vederi corporale si si-au filmat violentele. Urmatoarea etapa va fi live-streaming-ul unui atac terorist (transmisie in direct pe Internet - n.red.) si retelele TV vor fi nevoite sa decida daca transmit asa ceva, in timp ce publicul va decide daca va privi asa ceva.

Statul Islamic, teroare la Bagdad: Sute de victime la sarbatoarea care marcheaza sfarsitul Ramadanului

Alte mituri care privesc ambele grupari teroriste avertizeaza ca militantii pot pune mana pe arme chimice si nucleare. Expertul evalueaza ca ambele scenarii sunt improbabile, intrucat asemenea materiale sunt dificil de produs, depozitat, de transformat in arme si de a fi folosite eficient. Depasesc cu mult capacitatile oricarei grupari militante islamice.

E normal sa ne fie frica de terorism si e normal sa fim ingrijorati, mai scrie Burke. Insa este mai bine sa ne fie frica si sa fim ingrijorati cu masura, nu sa ne lasam panicati in ignoranta noastra.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Stat Islamic erori politica, #al Qaida pericol terorism , #Statul Islamic