Top 10 riscuri in 2016

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 11:11
4613 citiri
Top 10 riscuri in 2016
Foto: Hepta.ro

Grupul Eurasia, o firma de consultanta si de cercetare privind riscul politic global, a realizat o lista de 10 riscuri la adresa stabilitatii, in diferite locuri din lume.

Pentru 2016, lista anuala a grupului privind amenintarile pentru stabilitatea politica si cea geopolitica a lumii se concentreaza pe relatia slabita dintre Statele Unite si Europa, scrie The Telegraph.

1. Alianta goala

Parteneriatul trans-atlantic a fost cea mai importanta alianta din lume pentru aproape 70 de ani, insa acum este mai slab si mai putin relevant decat in orice alt punct al existentei sale de-a lungul deceniilor si nu mai joaca un rol decisiv in vreo prioritate a Europei.

Interventia Rusiei in Ucraina si conflictul din Siria vor dezvalui diviziuni SUA-Europa. Pe masura ce drumurile Statelor Unite si Europei se despart, nu va mai exisa un pompier international - iar conflictele, mai ales din Orientul Mijlociu, vor fi lasate sa se dezlantuie.

2. Europa inchisa

In 2016, divizarile in interiorul Europei vor atinge un punct critic, pe masura ce un conflict esential apare intre Europa deschisa si Europa inchisa - si o combinatie de inegalitate, refugiati, terorism si presiuni politice la nivel local reprezinta o provocare fara precedent pentru principiile pe care noua Europa a fost fondata.

Criza care ar putea zgudui Germania in 2016: Merkel, mai vulnerabila ca oricand

Granitele deschise ale Europei se vor confrunta cu presiuni deosebite. Riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE este subestimat. Economia Europei va fi unita in 2016, insa nu si intelesul sau larg si structurile sociale.

3. Amprenta Chinei

Niciodata o tara cu un nivel modest al economiei si dezvoltarii politice nu a produs o asemenea amprenta la nivel mondial. China este singura tara mare de azi cu o strategie economica globala.

Islamul in China: numele prea musulmane, apelul la rugaciune, barba ori voalul sunt interzise

Faptul ca in 2016 China este in acelasi timp cel mai important, dar si cel mai nesigur motor al unor rezultate globale va descuraja alti jucatori internationali care nu sunt gata pentru acest lucru, nu inteleg sau nu sunt de acord cu prioritatile chineze si care nu vor sti cum sa raspunda la acestea.

4. Statul Islamic si "prietenii sai"

Statul Islamic este cea mai puternica organizatie terorista a lumii, a atras adepti si imitatori din Nigeria in Filipine, iar raspunsul international la cresterea sa este inadecvat, directionat gresit si cu scopuri incrucisate.

2015: Evenimentele care au schimbat lumea

Pentru 2016, aceasta problema se va dovedi una care nu va putea fi rezolvata, iar Statul Islamic si alte organizatii teroriste vor profita de asta. Cele mai vulnerabile state vor ramane cele cu motive explicite pentru a fi atacate de Statul Islamic (Franta, Rusia, Turcia, Arabia Saudita si Statele Unite), precum si cele cu cel mai mare numar de musulmani sunniti neintegrati (Irak, Liban, Iordania, Egipt si in Europa).

Retrospectiva 2015 - Franta, sub spectrul terorismului intern

5. Arabia Saudita

Regatul saudit se confrunta cu un risc tot mai crescut de discordie destabilizatoare in sanul familiei regale in acest an, iar statutul sau tot mai izolat va duce tara la actiuni mai agresive in Orientul Mijlociu.

Amenintarea unui conflict in interiorul familiei regale este in crestere, iar un scenariu de conflict deschis, de neimaginat inainte de ascensiunea la tron a regelui Salman, in luna ianuarie 2015, a devenit acum complet realist. Principala sursa de anxietate externa pentru sauditi este Iranul, care in curand va scapa de sanctiunile occidentale.

Arabia Saudita a intrerupt relatiile diplomatice cu Iranul: Aveti 48 de ore sa plecati! (Video)

6. Cresterea tehnologiilor

O varietate de actori nestatali foarte influenti din lumea tehnologiei intra in taramul politicii. Aceste recente tehnologii ambitioase politic sunt numeroase si diverse, cu profile variind de la corporatii din Silicon Valley la grupuri de hackeri si filantropi, proveniti din domeniul tehnologiei.

Ascensiunea politica a acestor actori va genera o reactie de recul din partea guvernelor si cetatenilor, aducand volatilitate politica si a pietelor.

7. Lideri imprevizibili

O constelatie neobisnuit de extinsa de lideri cunoscuti pentru comportamentul lor imprevizibil va face politica internationala extrem de volatila in acest an.

Presedintele rus Vladimir Putin si cel turc Recep Erdogan sunt lideri ai unui grup indisciplinat care ii include pe printul saudit Mohammed bin Salman si pe presedintele ucrainean Petro Porosenko, desi intr-o mai mica masura.

Anul 2015: Pentru lumea libera, Razboiul Rece s-a incheiat, pentru Putin, nu

Acesti lideri imprevizibili se afla pe lista Grupului Eurasia din cauza conflictelor internationale. Un lider puternic si indisciplinat aduce probleme, insa patru aduc volatilitate cu implicatii internationale majore.

8. Brazilia

Presedintele Dilma Rousseff se lupta pentru supravietuirea politica, iar criza politica si cea economica a tarii urmeaza sa se inrautateasca in 2016. Contrar asteptarilor, batalia pentru rasturnarea lui Rousseff este putin probabil sa puna capat actualului impas politic.

Daca presedintele va trece de aceste probleme, guvernul sau nu va obtine impulsul politic necesar pentru a continua cu reformele economice necesare pentru a combate deficitul fiscal tot mai mare al tarii. Daca Rousseff este inlaturata de la putere, o administratie condusa de vicepresedintele Michel Temer nu se va descurca mult mai bine.

9. Insuficiente alegeri

Tarile cu economii emergente au trecut printr-un ciclu istoric de alegeri nationale in perioada 2014-2015, insa in acest an sunt relativ putine oportunitati ca acesti alegatori sa se faca auziti prin intermediul urnelor de vot.

In istorie, pietele au fost mai putin volatile in anii dintre alegeri, insa de aceasta data va fi diferit.

10. Turcia

Dupa o victorie decisiva pentru partidul sau in 2105, presedintele Erdogan va incerca sa inlocuiasca sistemul parlamentar al tarii cu unul prezidential. Este putin probabil sa reuseasca acest lucru in 2016, insa campania sa electorala agresiva va afecta si mai mult climatul economic si de investitii deja instabil al Turciei.

In ce priveste securitatea, sunt mici perspective ale unei incheieri iminente a violentelor in ce ii priveste pe kurzi, iar presiunea Statelor Unite pe Ankara sa combata Statul Islamic va produce doar rezultate modeste, facand Turcia mai vulnerabila la noile atacuri ale gruparii teroriste.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#riscuri lume 2016, #Statul Islamic 2016, #predictii 2016, #predictii mondiale 2016 , #Statul Islamic