Tribul care se incapataneaza sa lupte cu Statul Islamic: Pretul sangeros platit pentru curaj

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 13:33
12210 citiri
Tribul care se incapataneaza sa lupte cu Statul Islamic: Pretul sangeros platit pentru curaj
Foto: Arhiva Hepta.ro

Jihadistii de la Statul Islamic au comis recent inca un masacru impotriva tribului din Irak numit Albu Nimr sau "Familia Tigrului".

Militantii ISIL au executat prin impuscare 70 de membri ai tribului sunit din satul Khanizir, provincia Anbar, in noaptea de 4 octombrie, a relatat saptamana trecuta BBC, citandu-l pe Sheikh Naeem al-Gaoud, un batran al grupului.

Statul Islamic a executat 70 de civili in Irak - surse

Gaoud, vorbind la telefon cu jurnalistii de la Daily Beast, a confirmat macelul si a spus ca tribul sau este vizat de extremistii ISIL din cauza indarjirii sale de a lupta impotriva jihadistilor.

Toti cei ucisi de catre Statul Islamic erau civili, insa aveau rude care luptau activ impotriva gruparii teroriste. "ISIL ucide membrii Albu Nimr, pentru ca, in anii 2000, tribul ii omora pe cei din al Qaida", a spus Gaoud.

Organizatia jihadista al Qaida in Irak a fost aproape zdrobita pana in anul 2010, insa a renascut in ceea ce cunoastem in prezent sub numele de Statul Islamic, "iar astazi Albu Nimr ucide Statul Islamic", sustine Gaoud.

Marturii sfasietoare din captivitate: Cum l-a torturat Statul Islamic pe un ostatic danez

"Suntem primul trib care a inceput sa ii ucida (pe militantii ISIL - n.red.) Multe triburi s-au luptat cu ei, insa noi am fost primii", a subliniat acesta.

Fara sprijin de la guvernul din Irak

In ciuda plangerilor tribului sunit ca nu primeste sprijin militar de la guvernul siit al premierului Haider al-Ababi, Albu Nimr a fost unul dintre putinele grupuri din provincia Anbar care au rezistat ocupatiei Statului Islamic, un act de sfidare care i-a costat mult pe membrii tribului.

In toamna anului 2014, Statul Islamic a masacrat luptatorii Albu Nimr, ucigand pana la 500 dintre membrii tribului. Cadavrele a 200 de membri Albu Nimr au fost gasite intr-un sant transformat in groapa comuna, in apropierea orasului Hit, dupa ce liderii tribului fusesera executati.

Dupa invazia Statelor Unite din 2003 in Irak - care a rasturnat regimul lui Sadam Hussein si a deschis calea pentru al Qaida - Albu Nimr a devenit in cele din urma aliat al americanilor, alaturi de alte grupuri sunite care luptau impotriva organizatiei teroriste.

Ororile prin care trec femeile din Statul Islamic. Unde sunt feministele acum?

"Triburile care s-au alaturat de la inceput, fie ca a fost Nimr in 2004 sau altele in 2006, aveau un comportament in interesul lor", sustine Stephen Biddle, profesor la Universitatea George Washington.

Anbar este cea mai mare provincie a Irakului, astazi stapanita de Statul Islamic, care are frontiere cu Siria, Iordania si Arabia Saudita. Frontierele usor de patruns - pe care Statul Islamic a promis sa le elimine in totalitate - au facilitat afluxul de luptatori straini si arme in Irak in timpul ocupatiei americane.

Putini risca sa se opuna Statului Islamic

Problema generala cu care se confruntau triburile din Anbar era ca al Qaida le uzurpa puterile traditionale, asa ca au luptat alaturi de SUA. In prezent, desi multe triburi din Anbar sunt impotriva Statului Islamic, putine sunt dispuse sa riste o confruntare cu jihadistii in lipsa sprijinului americanilor, pentru a nu ajunge precum Albu Nimr.

Gaoud sustine ca lupta Albu Nimr impotriva Statului Islamic este o datorie sfanta si nu face parte dintr-o disputa pentru teritoriu sau putere. "Dupa cum stiti, ISIL este dusmanul islamului. Orice om bun ii va ucide (pe jihadisti - n.red.) ", a precizat el.

Acesta insista ca si alte triburi detesta Statul Islamic la fel ca Albu Nimr, iar unele vor lua parte la o lupta mai ampla impotriva ISIL. "Multe triburi vor lupta cu Statul Islamic si ii vor ucide pe militantii ISIL...Statul Islamic este inuman", a spus Sheikh Naeem al-Gaoud.

Insa, in afara de Albu Nimr, in provincia Anbar sunt putine triburi care se opun deschis Statului Islamic.

Teoria lui Biddler este ca nici guvernul irakian nu ajuta prea mult. Daca triburile din Anbar ar considera Statul Islamic drept o amenintare mai mare decat guvernul, probabil am vedea o rezistenta mai mare la ISIL decat vedem acum.

"Cred ca marea majoritate vede acum Statul Islamic ca pe raul mai mic. Nu cred ca triburile sunt prea entuziasmate in legatura cu ISIL. (...) Cred ca triburile au motive intemeiate sa se simta tradate de guvernul irakian si SUA si e clar ca guvernul din Irak sprijina din ce in ce mai mult militiile siite, pe care triburile sunite le vad ca pe o amenintare existentiale la adresa lor - de departe mai rele decat ISIL", a mentionat expertul.

De ce functioneaza imperiul de teroare al Statului Islamic. Poate fi oprit?

Asadar, membrii altor triburi din Anbar nu isi vor risca vietile pentru a se opune Statului Islamic asa cum o face Albu Nimr, mai ales cand au chiar mai putina incredere in Bagdad.

Pentru a implica aceste grupuri in lupta impotriva ISIL este necesara sustinearea militara fie a guvernului irakian, fie a Statelor Unite, iar niciuna dintre cele doua parti nici nu vrea, nici nu poate sa faca asta in acest moment.

In ciuda faptului ca nu primesc niciun ajutor, cei din tribul Albu Nimr se opun jihadistilor astazi, asa cum a facut-o si cand aveau sprijunul SUA acum un deceniu. Dupa cum a aratat mecelul din 4 octombrie, "tigrii" din Anbar au platit un pret sangeros pentru rezistenta si curajul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#trib Statul Islamic, #trib lupta Statul Islamic, #Statul Islamic Irak masacru , #Statul Islamic
Comentarii