Tunisia se alatura coalitiei internationale contra Statului Islamic

Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 08:05
2278 citiri
Tunisia se alatura coalitiei internationale contra Statului Islamic
Foto: Habib Essid/Facebook

Premierul tunisian, Habib Essid, a confirmat sambata ca tara sa s-a alaturat coalitiei internationale conduse de Statele Unite care lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria si Irak.

Acest anunt a avut loc in contextul in care Tunisia se confrunta, dupa revolutia din 2011, cu o crestere a miscarii jihadiste extremiste, responsabila potrivit autoritatilor de moartea a zeci de turisti, dar si soldati si agenti de securitate, scrie AFP.

Cate atentate ale Statului Islamic au fost dejucate pana acum in Occident

Cum poate fi invins Statul Islamic: Zece idei inedite care nu implica arme

In cursul unei conferinte de presa, Habib Essid a anuntat participarea Tunisiei la coalitia internationala, subliniind ca aceasta consta in principal "in schimbul de informatii".

La 29 septembrie, presedintele american, Barack Obama, a facut cunoscut ca trei noi state s-au alaturat coalitiei, numind Tunisia, Malaezia si Nigeria.

Aceasta participare va permite Tunisiei "sa obtina toate informatiile care ar putea fi profitabile in razboiul contra terorismului in Tunisia", a adaugat Habib Essid.

In cadrul coalitiei, "tarile au mai multe informatii de cat noi", a adaugat el.

Intrebat despre posibilitatea participarii militare a Tunisiei in cadrul coalitiei, premierul a ramas evaziv, afirmand ca, daca Tunisia va primi o solicitare in acest sens, va trebui sa invoce articolul 77 din Constitutia tarii.

Acest articol acorda presedintelui tarii puterea de "a trimite forte in strainatate in acord cu presedintele parlamentului si cu Guvernul".

In 2015, doua atentate revendicate de gruparea Statul Islamic (SI) au ucis 59 de turisti straini in Tunisia: 21 la muzeul Bardo, din Tunis, in martie, si 38 la un hotel pe malul marii la Port El Kantaoui, in apropiere de Sousse, in iunie.

Tunisia ramane una din tarile cele mai afectate de fenomenul inrolarii in randurile jihadistilor, cu mai multe mii de persoane, cel mai frecvent tineri, potrivit datelor ONU.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tunisia coalitie Statul Islamic, #Habib Essid coalitie Statul Islamic , #Statul Islamic