Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vietile cutremuratoare ale homosexualilor din Siria: Mai odioasa decat executiile ISIL este reactia privitorilor

Joi, 05 Martie 2015, ora 18:11
12655 citiri
Vietile cutremuratoare ale homosexualilor din Siria: Mai odioasa decat executiile ISIL este reactia privitorilor
Foto: CNN

Jihadistii teroristi de la Statul Islamic au omorat brutal mai multi homosexuali, iar barbatii gay din Siria se tem acum pentru viata lor.

Fotografiile recente prezentau o multime, formata din barbati, femei si copii, care privea in sus. Deasupra, pe un zid, se puteau vedea trei barbati cu cagule negre, alaturi de victimele lor, in timp ce o a patra persoana parea ca fotografiaza scena, scrie CNN.

In urmatoarele fotografii, victimele erau jos, cu fata la pamant, inconjurate de oameni cu pietre in maini. "Ucisi cu pietre" era textul care insotea pozele facute publice de jihadisti. Victimele au fost omorate cu atata cruzime pentru ca ar fi fost gay.

In afara de imaginile publicate de jihadisti, exista si alte cazuri documentate de analisti si ONG-uri, in care alti oameni ar fi fost ucisi in mod similar. Pentru Nour, un sirian homosexual, mai dezgustatoare decat executia in sine este reactia privitorilor.

Statul Islamic a aruncat inca un homosexual de pe bloc: Ce au facut apoi jihadistii

"Oamenii stau acolo, in picioare, si doar se uita, nu fac nimic pentru a impiedica aceste orori, iar expresiile lor faciale sunt intr-adevar infricosatoare, pentru ca arata ca oamenii nu sunt speriati de ce se intampla", a declarat sirianul.

Nour, care este si un activist pentru drepturile persoanelor LGBT, considera ca privitorii par "emotionati, poate chiar fericiti ca vor scapa de homosexuali".

O istorie de abuz

Ca un adolescent, cu mai bine de un deceniu in urma, Nour a avut de suferit din cauza orientarii sale sexuale. "Cel mai rau a fost la scoala. (...) Am fost abordat pe strada de mai multe ori, abuzat verbal si uneori si fizic", isi aminteste Nour.

Nu era nimeni sa-l protejeze. Familia lui l-a respins, tara ii incrimina orientarea sexuala. Articolul 520 din Codul penal sirian din 1949 prevede ca "orice act sexual nenatural se pedepseste cu inchisoare de pana la trei ani".

Nour a parasit Siria in 2012, inainte ca teroristii jihadisti sa preia controlul pe teritorii insemnate, dupa ce a vazut un film cu doi oameni decapitati. Vocea din clip spunea ca victimele ar fi fost spioni. La finalul inregistrarii, insa, se auzea o voce care avertiza ca "tronul lui Dumnezeu se cutremura".

"Ori de cate ori auzim asta, stim ca acest lucru este adresat tocmai homosexualilor. Cand am vazut filmuletul, acela a fost momentul meu de claritate, atunci am inteles ca Siria nu mai e un loc sigur", spune Nour.

Videoclipurile publicate de teroristii jihadisti se refera la barbatii homosexuali precum "copii ai lui Lot" care au comis acte de sodomie. In clipuri se arata si ca atunci cand "un barbat se daruieste altui barbat, tronul lui Dumnezeu se cutremura".

"Persoanele LGBT din Siria au nevoie de ajutor si au nevoie sa fie sprijinite. Am incercat sa ajung la unele grupuri, entitati internationale, si au spus ca persoanele LGBT din Siria nu sunt prioritatea lor. Asta inseamna ca vietile noastre nu sunt suficient de importante, incat sa fie salvate", a mai spus Nour.

Amenintati cu moartea

Sami si partenerul sau s-au cunoscut online. Cand familia lui Sami a aflat ca este homosexual, povesteste el, fratele lui l-a batut crunt. Apoi a inceput sa primeasca telefoane de amenintare.

Vara trecuta, in timp ce cuplul se plimba pe strazile din Damasc, o masina a incercat sa treaca peste ei. "Am reusit sa ma feresc, sotul meu nu. Masina i-a atins piciorul si el a cazut la pamant. Nu exista nicio indoiala ca a fost o incercare deliberata de a ne ucide", a povestit Sami.

Imagini socante cu executiile Statului Islamic: Oameni aruncati de pe cladiri sau crucificati (Galerie foto)

La doua ore dupa incident, a primit un telefon. Cineva i-a spus ca data viitoare nu va supravietui. Cuplul a fugit in Turcia in urma cu cateva luni, insa cei doi traiesc cu spaima ca relatia lor i-ar putea costa viata.

Ei impart locuinta cu alti refugiati sirieni, in cazul in care trebuie sa continue sa pretinda ca nu sunt homosexuali. Cand au aparut prima oara imaginile cu homosexualii executati de ISIL, un colocatar al lui Sami a facut un comentariu dezgustator, cum ca persoanele gay se puteau salva daca zburau.

Sami si partenerul sau nu se vor intoarce in Siria. Nici Nour. "Este prea daunator pentru starea mea psihologica, pentru ca am fost abuzat prea mult de familia mea, prieteni, colegi de scoala. Nu e sigur pentru mine psihologic sau fizic", spune el.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#homosexuali Siria ISIL, #jihadisti Statul Islamic , #Statul Islamic