10 momente din 2014 cand femeile au cucerit lumea

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 18:52
3527 citiri
10 momente din 2014 cand femeile au cucerit lumea
Foto: acelebrationofwomen.org

Anul 2014 a avut semne bune pentru femeile din toata lumea, aducand performante care numara un Premiu Nobel, un CEO de gigant american, supereroi in rol principal, dar si noi orizonturi pentru feminism.

Va invitam sa urmariti mai jos cateva momente din 2014 definitorii pentru femei si pentru lumea din jurul nostru, intr-unul din topurile devenite deja traditionale la Time:

10. Emma Watson si feminismul masculin la ONU

In noul sau rol, ca ambasador al bunavointei din partea ONU, starul din Harry Potter a sustinut un discurs cutremurator la evenimentul "El pentru Ea" din septembrie, lansand un apel barbatilor sa se alatute femeilor in lupta pentru egalitatea sexelor.

"Am realizat ca lupta pentru drepturile femeilor a devenit adeseori sinonima cu ura fata de barbati. Dar daca este un singur lucru pe care il stiu cu siguranta este ca asta trebuie sa se opreasca", a spus ea.

Discursul a devenit viral si a fost laudat si de alte feministe, precum Taylor Swift, fiind calificat ca un exemplu excelent pentru femeile tinere.

9. Supereroii femei ies in prim plan

Marvel Comics a anuntat in iulie ca ciocanul lui Thor ar putea fi ridicat in continuare de o femeie, iar, in octombrie, Studiourile Marvel au anuntat ca, in 2018, Captain Marvel va avea propriul film, fiind primul al studioului cu un personaj principal feminin.

In 2017 ne asteapta si un film cu Wonder Woman (Femeia Fantastica). Mai mult, CBS a lansat cateva zvornuri despre Supergirl, verisoara lui Superman. Cu toate aceste anunturi, lumea eroilor din benzile desenate devine din ce in ce mai putin masculina.

Foto: Cinema Blend

8. Frozen devine animatia cu cele mai mari incasari

Desi febra Frozen a inceput in 2013, ea a atins cote noi in prima parte a lui 2014. In martie, mega hit-ul a devenit animatia cu cele mai mari venituri din toate timpurile, depasind pragul de un miliard de dolari si demonstrand, o data pentru totdeauna, ca publicul va cumpara bilete la un film cu o femeie in rol principal.

Cinefilii din toata lumea s-au indragostit de povestea a doua surori puternice dintr-un regat inghetat, pentru care "sarutul dragostei adevarate" nu are nimic de-a face cu un print. Si banii au continuat sa vina - in mai, Frozen a depasit venituri de 1,2 miliarde de dolari, ajungand pe locul 5 in topul filmelor cu cele mai mari incasari.

Foto: Disney Store

7. Mo'ne Davis, o fata din liga mica, pe coperta Sports Illustrated

Aceasta a fost vara lui Mo'ne Davis. Adolescenta de 13 ani a devenit prima fata care a aruncat senzational in Campionatul Mondial de Liga Mica la baseball. Mai mult, a fost primul jucator din Liga Mica de baseball care a ajuns pe coperta Sports Illustrated.

Foto: Fox Sports

6. Maryam Mirzakhani castiga cel mai mare premiu la matematica

In august, matematicianul iranian Maryam Mirzakhani, profesor la Universitatea Stanford, a devenit prima femeie laureata a celui mai important premiu pentru matematica - Medalia Fields, cunoscuta drept "Premiul Nobel pentru matematica"

"Este o mare onoare. Voi fi fericita daca incurajeaza tinerele femei care lucreaza ca cercetatori si femeile matematician", a spus Mirzakhani, nascuta in Teheran, Iran. Pentru ea, domeniul sau de activitate este "amuzant - ca si cum ai rezolva un puzzle sau ai face legaturi ca un detectiv care lucreaza la un caz".

Foto: The Guardian

5. Beyonce, feminista la Video Music Awards

Prestatia lui Beyonce in august la Video Music Awards a fost unul dintre momentele explicit feministe ale anului, in cultura pop - nu putea exista ceva mai evident ca "FEMINIST" (feminista - n.red), scris cu litere mari in spatele superstarului.

Printre cantece, Beyonce a facut o pauza in care a rulat discursul despre feminism al autoarei nigeriene Chimamanda Ngozi Adichie, in care sunt abordate si standardele duble pentru femei. Dupa spectacol, mica Blue Ivy a fost de parare ca mama ei a facut o "treaba buna", reactie care a devenit virala la randul ei.

Foto: The Federalist

4. Michelle J. Howard ajunge amiral cu patru stele in Marina americana

In iulie, amiralul Michelle J. Howard a facut istorie, devenind prima femeie care ajunge amiral cu patru stele - acum este vice-lider al Operatiunilor Navale, prima femeie si primul afro-american care ocupa locul secund in Marina.

Inainte de aceasta promovare, amiralul Howard a fost prima femeie afro-americana care a ajuns un ofiter cu trei stele in armata americana si prima la comanda propriei nave militare.

In plus, in octombrie, trei femei au trecut, pentru prima data, dificilul test de anduranta in situatii de lupta al Corpului de Marina al Statelor Unite.

Foto: Forbes

3. Facebook si Apple platesc pentru inghetarea ovulelor

Celebrele companii Facebook si Apple vor oferi 20.000 de dolari angajatelor, bani intrebuintati pentru plata tratamentelor pentru problemele de fertilitate, pentru donatorii de sperma si chiar pentru congelarea ovulelor, permitandu-le astfel femeilor sa aiba copii mai tarziu. Google ia in considerare sa introduca masura, in 2015.

Aceasta decizie vine pe fondul concurentei acerbe pentru ingineri calificati, dar si pentru ca tot mai multe corporatii incearca sa-si diversifice personalul, atragand un numar mai mare de femei.

Congelarea ovulelor ofera femeilor posibilitatea de a se concentra intai pe educatie si cariera, insa procedura poate costa pana la 10.000 de dolari, iar pastrarea presupune plata a sute de dolari anual. Ulterior, alte sume de bani sunt necesare pentru implantarea lor.

Foto: jrn.com

2. Mary Barra devine CEO al GM

Americanca este prima femeie aflata in fruntea unui producator auto global, supraveghind mai mult de 212.000 de angajati din aproape 400 de fabrici de pe sase continente.

Ascensiunea ei in ianuarie la carma General Motors a fost un moment important pentru femeile din lumea afacerilor, dar lunile care au urmat n-au fost prea grozave pentru ea si companie. Bilantul masinilor rechemate in service de constructorul american in 2014 a ajuns la aproximativ 30 de milioane de vehicule.

Foto: USA Today

1. Malala Yousafzai castiga Nobelul

In varsta de 17 ani, Malala Yousafzai este de departe cea mai tanara castigatoare a distinctiei Nobel pentru Pace, ea devenind cunoscuta in urma cu doi ani, pe 9 octombrie 2012, cand a fost impuscata in cap de un taliban, in autobuzul ce o ducea la scoala, in districtul Swat, din nord-vestul Pakistanului, pentru ca a sustinut dreptul fetelor de a merge la scoala.

In ciuda modestiei sale cand e vorba de premiul Nobel, Malala are ambitii politice. "As vrea sa devin premier al Pakistanului si cred ca e foarte bine. Prin intermediul politicii, cred ca pot sa imi servesc cu adevarat tara. As putea fi medic pentru toata tara. As putea sa aloc mai mult din buget catre educatie", si-a impartasit Malala idealurile.

Foto: Time

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#top 10 femei, #feminism 2014, #Premiu Nobel pace 2014, #Emma Watson discurs feminim, #Supergirl film 2017 , #stiri externe