100 de experti vor discuta despre votul electronic, in Austria

Marti, 05 August 2008, ora 18:04
1150 citiri
100 de experti vor discuta despre votul electronic, in Austria

100 de experti vor participa la a treia conferinta internationala despre votul electronic "EVOTE08", care se va desfasura intre 6 si 9 august la Bregenz, in Austria.

Acestia vor incerca sa evalueze si sa valorifice experienta tarilor din intreaga lume in e-voting, anunta un comunicat al Consiliului Europei.

Expertii fac parte din mediul academic, de afaceri si din cel guvernamental, din intreaga lume, si vor trece in revista experientele de e-voting din anumite tari si pentru a evalua problemele legale si tehnologice ridicate de aceasta noua modalitate de a vota, gandita sa incurajeze participarea democratica.

Conferinta este organizata de Centrul de Competenta pentru Votarea si Participarea Electronica in cooperare cu Consiliul Europei si Consiliul Federal al Austriei.

Conferinta EVOTE08 se va desfasura la Castelul Hofen, de langa localitatea austriaca Bregenz, loc in care se afla si sediul Centrului de Stiinta si Educatie Continua.

Printre participanti se numara experti din tari ca SUA, Italia, Franta, Spania, Elvetia, Austria, Finlanda, Coreea de Sud, Africa de Sud sau Germania.

Cu toate ca si Romania a experimentat in 2003, cu ocazia referendumului pentru modificarea Constitutiei, sistemul de vot electronic, niciun expert roman nu se afla pe lista acestei conferinte internationale.

La referendumul din 18-19 octombrie 2003 au putut vota electronic militarii si politistii aflati in misiuni oficiale in Irak, Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Kosovo.

Potrivit Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, testul de atunci a fost un succes, dar sistemul nu a fost auditat in prealabil sau in ziua votului de experti independenti care sa confirme eficienta sistemului.

Pentru votul electronic s-au utilizat in continuare sectiile de votare, insa inregistrarea si contorizarea voturilor a fost efectuata electronic, automatizand astfel o mare parte a procesului.

Prin acest sistem, derularea unui vot presupunea urmatoarele etape: participantul se prezenta cu actul de identitate, pe baza caruia primea aleator un plic sigilat cu datele necesare (nume utilizator si parola) pentru operatiunea electronica de votare, pe baza datelor primite accesa sistemul si bifa raspunsul "DA" sau "NU".

Numararea buletinelor de vot s-a facut automat de catre Sistemul de Vot Electronic, iar rezultatul era transmis pe baza unui certificat digital alocat pentru fiecare dintre calculatoarele utilizate.

Deputatul PD-L Daniel Buda a depus in iunie 2007 la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru introducerea votului electronic.

Proiectul prevede ca persoana care doreste sa voteze electronic sa faca o solicitare prealabila Autoritatii Electorale Permanente pentru a fi inscrisa in registrul electronic al listelor de vot.

Un anumit program va asigura securitatea votului si imposibilitatea votului multiplu.

Totusi in noua lege electorala, promulgata in 2008 de presedinte, nu a fost introdus votul electronic.

In timpul vizitei recente facute de presedintele Traian Basescu in Italia, reprezentantii comunitatii romane s-au plans ca sunt exclusi prin noul sistem de vot uninominal adoptat in Romania si au sugerat ca solutie votul electronic.

Primul vot electronic din lume in cadrul unui scrutin legislativ a avut loc in Estonia, la inceputul lunii martie 2007, cand circa 30.000 de persoane au votat prin internet cu ajutorul calculatorului personal, de acasa sau de la birou.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#experti, #conferinta, #vot, #electronic, #Austria , #stiri externe