A fost arestat seful unui important cartel al drogurilor din Columbia

Sambata, 03 Mai 2008, ora 17:06
3885 citiri
A fost arestat seful unui important cartel al drogurilor din Columbia

Politia columbiana l-a arestat, vineri, pe Miguel Angel Mejia Munera, seful cartelului de droguri Los Mellizos (Gemenii), mostenitor al celebrelor carteluri din Cali si Medellin, iar autoritatile au anuntat ca acesta va fi extradat catre Statele Unite, relateaza AFP.

Mejia Munera, cunoscut si ca "El Loco" (Nebunul"), care figura pe lista celor mai cautati 12 traficanti de droguri a Washingtonului, a devenit in ultimii ani unul dintre cei mai importanti "narcos" columbieni, trimitand zeci de tone de cocaina in Statele Unite si Europa.

El a fost arestat de agentii politiei judiciare (Dijin) la un filtru rutier in apropiere de localitatea Honda, la 140 de kilometri sud-vest de Bogota, in departamentul Tolima, potrivit ministrului columbian al Apararii Juan Manuel Santos.

Munera, de 48 de ani, era ascuns intr-un compartiment conceput special pentru deplasarile sale, amenajat intr-un camion, urmat de vehiculele garzilor sale de corp.

"Aceasta ascunzatoare era practic imposibil de detectat si astfel a reusit Munera sa ne scape in repetate randuri", a explicat ministrul Apararii.

Agentii politiei judiciare il impuscasera, marti, pe fratele geaman al traficantului de droguri, Victor Manuel, si el cautat de Statele Unite, si confiscasera documente apartinand cartelului.

Cei doi frati, care organizasera "inele de securitate" in jurul resedintelor lor, reusisera deja sa scape de sapte ori din operatiunile organizate de politie in ultimele sase luni.

Gemenii si-au inceput activitatea lucrand la bordul navelor de comert care mergeau in Europa si in Statele Unite. Profitand de vidul creat prin dezmembrarea cartelelor celebre din Cali (sud-vest) si Medellin (nord-vest), ei au reorganizat putin cate putin principalele rute ale drogurilor si au ajuns rapid la conducerea unei armate de 1.000 de oameni.

In august 2001, in cursul unei perchezitii in doua dintre apartamentele lor din Bogota, politia a descoperit 35 de milioane de dolari ascunsi in pereti.

Incercand sa scape de urmarirea penala, Miguel Angel Mejia Munera a finantat un grup paramilitar, "Blocul invingatorilor de la Arauca", crezand ca va beneficia astfel de pedepsele reduse acordate de Guvern liderilor militiilor de extrema-dreapta in cadrul unei legi pentru demobilizarea acestora.

Politia considera ca fratii Mejia Munera sunt la originea a sute de crime, carora le-au cazut victime tarani si membri ai altor grupuri de traficanti.

Columbia este primul producator mondial de cocaina, cu aproximativ 700 de tone pe an, potrivit cifrelor organizatiilor internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Mai multe persoane au fost prinse în flagrant delict în timp ce vindeau canabis şi ecstasy. Prețul era de 70 de lei pentru un gram sau un comprimat
Cinci persoane din judeţul Vrancea au fost reţinute şi urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de droguri de risc după ce ar fi vândut cannabis...
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Singura modalitate de a combate traficul de droguri şi consecinţele sale "dezastruoase", pentru economia şi securitatea capitalei Olandei, este reglementarea drogurilor tari, precum cocaina şi...
#arestare sef, #cartel, #droguri, #columbia , #stiri externe