A murit Marek Edelman

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 13:36
1251 citiri
A murit Marek Edelman

Ultimul comandant al insurgentei istorice din ghetoul evreiesc din Varsovia, din 1943, Marek Edelman, a murit la varsta de 90 de ani, a anuntat vineri seara cotidianul Gazeta Wyborcza, relateaza AFP.

"Marek Edelman, unul dintre comandantii insurgentei din ghetoul din Varsovia, combatant al insurgentei din Varsovia, cardiolog si militant al opozitiei democratice in perioada Poloniei comuniste, a murit la Varsovia", potrivit sursei.

Nascut la Homl, oras aflat acum in Belarus, intr-o familie de evrei, Edelman a fost din copilarie influentat de ideologia partidului socialist evreu Bund. Familia sa s-a mutat la Varsovia cand Edelman era copil.

Cand a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial, el a fost inchis de nazisti, impreuna cu jumatate de milion de evrei, in ghetoul din Varsovia. In aprilie 1943, germanii au decis sa lichideze ghetoul, unde nu mai erau decat 60.000 de evrei, dupa ce majoritatea fusesera deportati in lagarul din Treblinka. Atunci organizatia evreilor din ghetoul decide sa-i atace pe nazisti, intr-o lupta pentru onoare.

Insurgenta a durat trei saptamini, Cand Mordechaj Anielewicz, 24 ani, comandantul insurgentei, s-a sinucis, fiind depistat, Edelman a preluat comanda in ultimele doua zile de lupte.

Nazistii au decis sa dea foc ghetoului, casa cu casa, pentru a pune capat revoltei. "Flacarile ne-au venit de hac, nu germanii", spunea Edelman.

El a reusit, impreuna cu cativa combatanti, sa iasa din ghetou la 10 mai si s-a alaturat rezistentei poloneze. Dupa un an, a participat in 1944 la insurgenta din Varsovia, care s-a soldat cu moartea a 200.000 de polonezi si distrugerea orasului de catre nazisti.

Dupa razboi, a studiat medicina si a devenit un cardiolog cunoscut. Cu toate ca majoritatea supravietuitorilor evrei au emigrat in Israel, Edelman a decis sa ramana in Polonia. S-a alaturat opozitiei anticomuniste in anii '70, apoi sindicatului Solidaritatea. Dupa caderea comunismului, a fost ales senator pe listele Solidaritatii, apoi ale Uniunii democratice.

Din Lodz, unde locuia, Edelman a denuntat permanent, pana la moartea sa, rasismul si antisemitismul din Polonia si din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Marek Edelman murit, #cardiolog polonez, #veteran razboi polonez , #stiri externe