Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Abuzurile sexuale, la ordinea zilei in scolile catolice pentru baieti din Irlanda

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 20:11
2109 citiri
Abuzurile sexuale, la ordinea zilei in scolile catolice pentru baieti din Irlanda
Foto: Reuters

Abuzurile sexuale au fost "endemice" in institutiile de educatie pentru baieti conduse de Biserica Catolica incepand de la sfarsitul anilor '30, a afirmat miercuri o comisie de ancheta irlandeza intr-un raport care critica tacerea autoritatilor religioase si de stat.

"Abuzurile sexuale erau endemice in institutiile pentru baieti", scriu autorii raportului, publicat dupa noua ani de cercetari si discutii cu mai multe mii de victime, relateaza AFP.

"Autoritatile religioase stiau ca abuzurile sunt o problema persistenta in institutiile religioase masculine", potrivit documentului de 2.500 de pagini. "Situatia din institutiile pentru fete era diferita. Chiar daca si fetele erau supuse la abuzuri sexuale, acestea nu erau sistematice", adauga documentul.

Raportul acuza conducerea Bisericii Catolice ca "nu a ascultat persoanele care se plangeau de abuzuri sexuale suferite in trecut sau ca nu le-a crezut, in pofida dovezilor culese de anchetele politiei, a condamnarilor criminale sau a marturiilor".

Abuzurile sexuale comise de membri ai ordinelor religioase erau "rareori aduse la cunostinta Ministerului Educatiei de catre autoritatile religioase, din cauza unei culturi a tacerii", regreta Comisia de ancheta.

"Cat despre personalul religios care comitea abuzuri, problema era tratata mai degraba prin proceduri disciplinare interne si cu legea canonica. Gardai (politia irlandeza - n.red.) nu era anuntata. Persoane care comisesera deja abuzuri sexuale in timp ce erau membri ai unui ordin religios continuau sa o faca in calitate de profesori".

Raportul stigmatizeaza si Ministerul Educatiei care "in putinele ocazii in care era informat, devenea complice prin tacere". Comisia de ancheta fusese creata in 2000 de premierul de atunci, Bertie Ahern, dupa o serie de documentare televizate si anchete ale politiei care dezvaluisera amploarea scandalului. In 1999, Ahern prezentase scuze victimelor, denuntand "esecul colectiv (al tarii) de a interveni, de a identifica suferintele lor si de a le veni in ajutor".

Un organism creat de guvern in paralel cu aceasta comisie de ancheta a platit deja aproape un miliard de euro despagubiri unui numar de 12.500 dintre cele 14.500 de victime care le-au solicitat.

Unele scoli catolice conduse de Biserica Catolica erau adevarate "gulaguri" in care copii vulnerabili erau tratati ca adevarati sclavi, a povestit seful unei asociatii pentru ajutorarea victimelor, el insusi victima a abuzurilor sexuale.

"Aceste locuri nu erau camine", a explicat pentru AFP John Kelly, coordonator al organizatiei Supravietuitorii abuzurilor asupra copiilor (SOCA), descriind modul in care victimele trebuiau "uneori sa isi fabrice singure instrumentele cu care urmau sa fie torturate". "Erau gulaguri. (...) Copiii erau inchiriati fermierilor ca sclavi", a precizat el, in marja publicarii raportului.

Majoritatea victimelor erau adolescenti in situatie dificila, adesea orfani sau delicventi, plasati in scoli de corectie, orfelinate sau alte institutii desfiintate in prezent. Kelly a fost intr-o institutie aflata intr-o fosta cazarma militara britanica, in centrul Irlandei.

"Erau ziduri de 10 metri grosime. Era o garnizoana militara. Era pastrata ca atare, pentru ca celulele de detentie sa fie folosite pentru copii. Nu foloseau nume. Fiecare dintre noi avea un numar", a explicat el. "Eu nu eram John Kelly, eram numarul 253, nu voi uita niciodata", a continuat el.

"Eram numiti rezidenti, dar rezidentii nu sunt tarati din pat pentru a fi biciuti goi in miez de noapte. Nu trebuie sa se dea jos din pat pe orice vreme ca sa munceasca pentru fermieri, pentru bani care merg la ordinele religioase si la stat", a adaugat el. "Ne faceam singuri hainele si incaltamintea. Nu aveam prea multa mancare de la fermele pentru care munceam. Dar fratii si preotii aveau".

"Ne faceam singuri biciurile cu care ne bateau. Unii (calugari) erau atat de diabolici, incat ne puneau sa coasem pe ele bucati de monede vechi de 3 penny. Ne faceam singuri instrumentele propriei torturi", a subliniat Kelly.

Intre 30.000 si 40.000 de copii ar fi trecut prin asemenea institutii de la sfarsitul anilor '30. Kelly se teme ca victimele vor fi dezamagite de raport, care nu va face decat sa recunoasca relele tratamente, sa afirme ca acestea erau generalizate si ca statul ar fi putut face mai mult pentru a proteja copiii".

"Nimic din acest raport nu face dreptate in mod semnificativ, nimic", a spus el. "Cred ca este o anume alinare, dar ranile vor ramane deschise pentru simplul motiv ca problemele nu au fost gestionate corect si ca cei responsabili tot nu au fost numiti", a spus el.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#abuzuri sexuale Irlanda, #baieti abiz Irlanda, #scoli catolice sex , #stiri externe