AFP: Comunistii, marii invigatori la alegerile din Rep. Moldova

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 20:21
1961 citiri
AFP: Comunistii, marii invigatori la alegerile din Rep. Moldova
Foto: AP (Eugeniu Stirbu, presedintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova)

Victoria detasata a Partidului Comunistilor (PC) din R. Moldova la alegerile legislative de la inceputul lunii aprilie, care a declansat proteste violente, a fost confirmata dupa renumararea voturilor.

Cut oate acestea, opozitia a amenintat ca nu va ceda si ca va contesta rezultatele in justitie, relateaza AFP.

"Renumararea voturilor la alegerile legislative nu a schimbat repartizarea mandatelor deputatilor", a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Comunistii, aflati la putere din 2001, au obtinut 60 de mandate, Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat cate 15, in timp ce coalitia Moldova Noastra va fi reprezentata de 11 deputati. PC mai are nevoie de un singur mandat in Parlament pentru a alege inainte de 8 iunie succesorul presedintelui moldovean Vladimir Voronin.

Anuntarea primelor rezultate, dupa scrutinul din 5 aprilie, a provocat manifestatii care au degenerat in 7 aprilie, cand au fost devastate Parlamentul si sediul Presedintiei moldovene. Zeci de persoane au fost ranite, iar un manifestant, in varsta de 23 de ani, a murit, potrivit AFP. Opozitia a denuntat si un val de arestari in randul sustinatorilor sai in zilele ce au urmat protestelor.

Pentru a linisti situatia, presedintele Voronin a ordonat renumararea voturilor si a cerut eliberarea tuturor participantilor la manifestatii, comenteaza AFP. Dar opozitia a avertizat ca o renumarare nu reprezinta decat praf in ochi si ca fraudele s-au produs in primul rand la intocmirea listelor electorale.

Opozitia a anuntat marti ca se va adresa justitiei pentru a obtine castig de cauza. "Stim ca listele electorale au fost falsificate, ca au fost inclusi alegatori-fantoma", a declarat reprezentantul aliantei Moldova Noastra la Comisia Electorala, Nicolae Railean. "Ne vom prezenta dovezile in justitie", a adaugat el.

La scurt timp dupa alegerile legislative, partidul Liberal-Democrat a afirmat ca 400.000 de alegatori-fantoma au fost inclusi pe liste, in conditiile in care populatia cu drept de vot din Republica Moldova se ridica la 2,5 milioane de locuitori.

Partidele de opozitie au obtinut sustinerea a trei din totalul de noua membri ai Comisiei Electorale, a declarat marti unul dintre membrii care sustin pozitia opozantilor, Nicolae Girbu. La fel ca dupa prima numarare a voturilor, acestia din urma au vorbit despre falsificari.

Puterea a respins acuzatiile, subliniind ca observatorii electorali trimisi de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au spus ca scrutinul a respectat, in ansamblu, normele democratice.

Dupa proteste, autoritatile de la Chisinau au acuzat Romania ca a alimentat tulburarile, sustinand nationalistii proromani din Republica Moldova, ceea ce Bucurestiul a negat.

Republica Moldova, a carei populatie vorbeste, in mare parte, romana, a facut parte din Romania pana la includerea sa in URSS, in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Teritoriul si-a obtinut independenta dupa 1991.

Manifestantii moldoveni, majoritatea tineri, si-au exprimat in primul rand nemultumirea fata de lipsa de perspective din aceasta tara, aflata la granita UE, dar cea mai saraca din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#renumarare voturi Moldova, #alegeri Chisinau voturi, #victorie comunisti Moldova , #stiri externe
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
... pana la granita chineza si cea a Coreii de Nord, sant singurii care mai poarta acest nume !