Agentia malaieziana anticoruptie spala imaginea premierului: Sutele de milioane de dolari din conturi, simple donatii

Marti, 04 August 2015, ora 08:55
1886 citiri
Agentia malaieziana anticoruptie spala imaginea premierului: Sutele de milioane de dolari din conturi, simple donatii
Foto: Captura Youtube/AP Archive

Agentia malaieziana anticoruptie a anuntat ca aproape 700 de milioane de dolari (640 milioane de euro) varsati in conturile bancare personale al primului ministru sunt "donatii" fara nicio legatura cu un enorm scandal de deturnare de fonduri care il vizeaza pe acesta.

Najib Razak, seful guvernului acestei tari din Asia de Sud-Est, este supus de mai multi ani unor presiuni in urma suspiciunilor de deturnari de fonduri masive privind societatea publica 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creata la initiativa sa imediat dupa ce venise la putere in 2009, relateza AFP.

Apelurile la demisia premierului s-au intensificat in iulie, dupa dezvaluiri facute de Wall Street Journal, potrivit carora anchetatori malaiezieni au descoperit ca aproape 700 de milioane de dolari tranzitasera prin agentii publice, banci si societati legale de 1MDB, inainte de a ajunge in conturile personale ale lui Najib.

Intr-un comunicat publicat luni, Agentia nationala anticoruptie a indicat ca aceste fonduri fusesera intr-adevar transferate in conturile premierului Najib, dar ele nu aveau legatura cu societatea 1MDB.

"Investigatiile au relevat ca cele 2,6 miliarde de ringgit (aproape 700 milioane de dolari) care ar fi ajuns in conturile premierului proveneau din contributii ale donatorilor si nu din fondurile 1MDB", a indicat agentia.

Agentia nu a indicat identitatile donatorilor, dar a comunicat ca investigatiile continua.

Seful guvernului si societatea 1MDB, indatorata la nivelul a 11 miliarde de dolari (10 miliarde de euro), dezmintisera viguros ca ar fi comis actiuni frauduloase.

Saptamana trecuta, primul ministru Najib ii demisese pe vicepremierul Muhyiddin Yassin si pe alte personalitati din guvern care ii cerusera raspunsuri cu privire la scandalul din jurul 1MDB.

Procurorul general Abdul Gani Patail, angajat in anchetarea presupuselor fapte de coruptie ale acestei societati legate de premier, a fost de asemenea inlocuit.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#premier Malaezia scandal coruptie, #Najib Razak coruptie milioane dolari donatii , #stiri externe