Ahmadinejad avertizeaza marile puteri ca vor regreta

Marti, 16 Februarie 2010, ora 22:26
5066 citiri
Ahmadinejad avertizeaza marile puteri ca vor regreta
Foto: Reuters

Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca marile puteri vor regreta orice alta masura noua de sanctionare a Iranului, afirmand totodata ca tara sa inca e dispusa sa faca schimb de combustibil nuclear cu alte tari.

"Daca cineva incearca sa creeze probleme Iranului, raspunsul nostru nu va mai fi ca in trecut", a spus liderul de la Teheran, transmite AFP, preluat de AfricaAsia.com.

Raspunsul Teheranului va face puterile internationale sa regrete ca au cerut sanctiunile, spune el, dar negocierile pentru schimbul de uraniu sub control ONU nu s-au incheiat. Ahmadinejad a precizat ca ar putea sa cumpere combustibil nuclear si de la americani.

"Suntem pregatiti pentru un schimb si cu Statele Unite. SUA poate sa vina si sa ne dea combustibilul imbogatit cu 20%, iar noi ii vom plati daca vor sau le putem da combustibilul de 3,5%", a adaugat presedintele iranian.

Ahmadinejad anunta saptamana trecuta, cu ocazia aniversarii Revolutiei Islamice, ca Iranul a produs prima serie de uraniu imbogatit la un nivel de puritate de 20 de ori mai mare decat pana acum.

"Iranul este acum un stat nuclear!", le-a spus presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, miilor de oameni adunati sa sarbatoreasca 31 de ani de la Revolutia Islamica. Iranul este capabil sa imbogateasca uraniul "la peste 80 la suta", dar nu va face acest lucru, a precizat el, afirmand ca tara sa "isi va tripla in curand productia" de uraniu imbogatit la 3,5 procente.

Anuntul de la Teheran i-a determinat pe americani sa se gandeasca din nou la sactiuni. Generalul James Jones, unul dintre consilierii presedintelui Barack Obama a spus la sfarsitul saptamanii trecute ca Washingtonul lucreaza pentru a prezenta la ONU, in aceasta luna, noile sanctiuni.

"Cred ca iranienii trebuie sa reflecteze atent la modul in care actioneaza", a avertizat consiliderul pentru securitate nationala pentru postul de televiziune Fox, in conditiile in care Teheranul a lansat marti productia de uraniu imbogatit 20%, in pofida protestelor puterilor occidentale.

El a adaugat ca Statele Unite beneficiaza in acest dosar de o sustinere enorma, recunoscand ca mai trebuie "muncit putin cu China". Insa chinezii nu pot sa refuze sustinerea, tinand cont de faptul ca vor sa joace un rol responsabil in cadrul comunitatii internationale, considera el.

"Rusia ne sustine (...) A fost un aliat constant privind acest subiect fata de presedintele Obama", a afirmat James Jones.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran sanctiuni program nuclear, #Iran uraniu imbogatit, #Ahmadinejad amenintari, #program nuclear iranian , #stiri externe