Ahmadinejad: Iranul ar putea relua discutiile cu SUA

Marti, 15 Iulie 2008, ora 13:55
1229 citiri
Ahmadinejad: Iranul ar putea relua discutiile cu SUA

Iranul ar putea purta, intr-un viitor apropiat, discutii cu Statele Unite pe diverse subiecte, a declarat, marti, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, adoptand un ton mai moderat fata de SUA cu cateva zile inaintea unei intalniri cruciale pe tema nucleara.

"Este posibil sa avem intr-un viitor apropiat discutii cu Statele Unite pe diverse subiecte", a spus el, intr-un interviu oferit luni seara televiziunii iraniene, relateaza AFP.

Statele Unite au rupt relatiile diplomatice cu Iranul in 1980, dupa luarea de ostatici de la ambasada americana din Teheran si relatiile dintre cele doua tari raman incordate din cauza programului nuclear iranian.

Totusi, Statele Unite fac parte dintre cele sase mari puteri care i-au prezentat Iranului o oferta de cooperare pentru rezolvarea crizei. Tarile din grupul cinci plus unu (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, Germania) cer suspendarea imbogatirii uraniului de catre Iran.

Ahmadinejad a declarat ca in urmatoarele luni "se vor intampla unele lucruri" si a spus ca nicio putere din lume nu poate ignora Iranul. "Indiferent ce partid va castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite, trebuie sa tina cont de acest lucru", a subliniat el.

Potrivit liderului iranian, eventualele discutii cu SUA "nu vor fi la nivel guvernamental, ci la alte nivele". "Daca SUA vor sa discute cu Iranul, conditiile trebuie sa fie corecte", a subliniat el.

In ultimii ani, diplomati ai celor doua tari au avut discutii legate de Afganistan si Irak. SUA conditioneaza insa orice dialog politic asupra relatiilor bilaterale de suspendarea imbogatirii uraniului de catre Iran.

Liderul iranian a repetat ca tara sa respinge orice conditie prealabila in negocierile din dosarul nuclear. "Negocierile trebuie sa fie fara conditii, pentru ca nu am accepta conditia suspendarii imbogatirii uraniului", a declarat Ahmadinejad. El a spus totusi ca negociatorul nuclear iranian Said Jalili si Inaltul reperezentant UE pentru Politica externa, Javier Solana, vor discuta despre conditiile viitoarelor negocieri la reuniunea care va avea loc sambata, la Geneva.

"Cadrul si calendarul discutiilor vor fi abordate, pentru a se putea incepe negocierile oficiale", a spus liderul iranian. Intrebat despre calendar, Ahmadinejad a declarat ca nu conteaza daca discutiile dureaza patru, sase sau opt saptamini.

In iunie, cele sase puteri din dosarul nuclear iranian au prezentat Teheranului, prin intermediul lui Solana, un pachet de propuneri. Ele au ca scop lansarea negocierilor pe teme de la energie nucleara la politica, trecand prin economie si un parteneriat energetic, oferindu-se garantii din partea Iranului privind suspendarea imbogatirii uraniului.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#SUA, #discutii, #Mahmoud Ahmadinejad, #Iran, #nuclear, #oficial, #uraniu, #diplomatic , #stiri externe