Ziare.com

Alegerea presedintelui Republicii Moldova a fost amanata

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 20:10

   

Alegerea presedintelui Republicii Moldova a fost amanata
Comisia speciala pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova a decis sa amane procedura de desemnare a sefului statului fixata initial pentru 23 octombrie.

Comisia a decis sa mai astepte timp de zece zile, pentru a primi propuneri de modificare a legislatiei pentru alegerea sefului statului, relateaza Jurnal de Chisinau.

Comisia va propune Parlamentului stabilirea datei desfasurarii primului tur de scrutin pentru alegerea presedintelui la trei zile dupa intrarea in vigoare a legii adoptate in baza acestor propuneri.

Deputatii comunisti din Comisii nu au sustinut proiectul de hotarare, declarand ca "au asistat la o noua incalcare a legislatiei". Ei au propus ca scrutinul prezidential din 23 octombrie sa fie declarat esuat si sa se purceada la alegeri repetate.

"Acest lucru demonstreaza gradul jos de incredere in cadrul AIE care n-a fost in stare sa mai prezinte o a doua candidatura, asa cum prevede legislatia", a declarat comunistul, Iurie Muntean.

In replica, deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi a spus ca AIE nu a propus un al doilea candidat pentru ca "nu vor sa-si bata joc de cineva, asa cum au facut comunistii cu Groppa si Neguta".

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat de la Chisinau, este unicul candidat inscris in cursa pentru alegerile prezidentiale, iar seful Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea presedintelui a declarat ca, in aceste conditii, votul nu va putea avea loc la 23 octombrie, cum era prevazut.

Constitutia Republicii Moldova nu prevede ca la alegerea sefului statului trebuie sa participe cel putin doi candidati, dar un aviz al Curtii Constitutionale spune ca este necesara concurenta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor