Alegeri cu miza importanta in Cehia

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 12:42
1040 citiri
Alegeri cu miza importanta in Cehia
Foto: Arhiva

Croatii voteaza duminica, in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor municipale, informeaza AFP, comentand ca scrutinul este un test dificil pentru stanga la putere confruntata cu criza economica din aceasta tara care se va integra in curand in Uniunea Europeana (UE).

Birourile de vot, la care sunt asteptati peste 3,7 milioane de alegatori, s-au deschis la 05.00 GMT si se vor inchide la 17.00 GMT. Primele rezultate vor fi comunicate in cursul serii.

Principala miza a alegerilor este capitala. Un esec al candidatului Partidului Social-Democrat (SDP, la putere) la Zagreb, care, potrivit ultimelor sondaje pare sa se contureze, ar reprezenta o infrangere grava pentru formatiunea premierului Zoran Milanovic.

Guvernul sau de centru stanga, instalat la putere in urma alegerilor legislative din 2011, s-a straduit fara succes, pana in prezent, sa relanseze o economia afectata de recesiune pana la 1 iulie, data la care Croatia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE.

Candidatul SDP la Zagreb, actualul ministru al sanatatii Rajko Ostojic, se confrunta in alegeri cu primarul populist demisionar Milan Bandic, clasat pe primul loc in primul tur de scrutin, cu 46% din voturi.

Milan Bandic, 57 de ani, pe care mass-media croate il leaga deseori de afaceri de coruptie, conduce capitala din 2000, cu o singura intrerupere de trei ani (2002-2005). El este creditat cu 60% din intentiile de vot, potrivit sondajelor.

Potrivit analistilor, victoria probabila a lui Milan Bandic ar reflecta in special marea deceptie a alegatorilor provocata de masurile de austeritate adoptate de guvernul lui Milanovic si care pana in prezent nu au avut efectele scontate. O infrangere la Zagreb ar surveni la numai o luna dupa ce SDP nu a reusit ca castige alegerile pentru Parlamentul European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#alegeri Cehia, #alegeri municipale Cehia, #alegeri Cehia iunie 2013 , #stiri externe
Comentarii
Poza clemence
clemence
rank 1
da ce treaba au cehii cu alegerile...